turmalina-pc2

TURMALINA

Turmalina (sau turmalinul) este un cristal semiprețios cu o structură chimică variabilă, un silicat complex de aluminiu şi bor. Una dintre semnificațiile străvechi ale denumirii acestui cristal este aceea de “piatră care atrage cenușa”, prin cenuşă înţelegându-se atât radiaţiile nocive, cât și energiile negative, toxine.


În componenţa sa intră 26 de microelemente din tabelul lui Mendeleev, dintre care potasiu, calciu, magneziu, mangan, fier, siliciu, iod, flor etc. Turmalina face parte din mineralele cu sistemul de cristalizare trigonal. Din formula chimică reiese faptul că ionii hidroxilici (-OH) şi ionii de fluor (-F) se pot combina în diferite raporturi de amestec cu metale, acest amestec determinând culoarea şi duritatea mineralului (între 7 şi 7,5).

O altă proprietate a cristalelor de turmalină este piezoelectricitatea, care se manifestă prin polarizarea electrică a cristalului, ca urmare a unei acţiuni mecanice (presiune sau torsiune) aplicată pe o anumită axă a acestuia. De asemenea, cele mai multe varietăţi de turmalină prezintă şi proprietatea de piroelectricitate, adică apariţia unei polarizări electrice în urma încălzirii sau răcirii cristalului. Turmalina este primul material la care s-au observat aceste două proprietăţi.


Dintre toate mineralele naturale de pe pământ, numai turmalina poartă în sine sarcina electrică încărcată permanent, fapt pentru care este numită magnet cristalin. Din toată diversitatea pietrelor, este considerată campion absolut pentru spectrul de culori şi nuanţe. Luciul natural, transparenţa şi duritatea i-au conferit acestui mineral un renume meritat de piatră preţioasă.

La încălzire, turmalina creează un câmp magnetic slab, emană raze infraroşii şi anioni (ioni încărcaţi negativ). Acest fenomen are efecte benefice asupra organismului uman, cunoscute și atestate medical: stimulează imunitatea şi activitatea sistemului endocrin, măreşte fertilitatea şi stimulează funcţia sexuală, îmbunătăţeşte calitatea sângelui şi ajută la îndepărtarea toxinelor depuse pe pereţii vaselor de sânge, îmbunătăţind circulaţia sangvină la nivel periferic. De asemenea, turmalina este utilizată pentru efectul antibacterian şi detoxifiant puternic, ajutând la eliminarea toxinelor ce cauzează afecţiuni şi mirosuri neplăcute, precum şi la reducerea durerilor de cap şi a ameţelilor.