Pamut

bumbac-single

STERIL PAMUT

Finoman érinti az érzékeny bőrt, megelőzi az irritációt, viszketegséget és gyulladást.

Az ókori indiaiak által „fehér aranynak” nevezett pamut évezredek óta az egyik legfontosabb természetes anyag. Az anyag tisztaságának és a bőrrel való érintkezése finomságának köszönhetően a pamut a világon a leggyakrabban használt természetes anyag.


A pamutot természetes módon termesztették, anélkül, hogy olyan peszticideket, kémiai vegyszereket vagy műtrágyákat használtak volna, amelyek bekerülhetnének a véráramlásba. Egyébként a pamutot a bőrrel való érintkezés szempontjából a legbiztosabb és legegészségesebb anyagként tartják számon.

A szokványos mezőgazdaságban használt peszticidek és kémiai vegyszerek felborítják a bőr természetes egyensúlyát, megakadályozzák annak „lélegzését” (például a megfelelő nedvességabszorbciót), ezzel irritációt, gyulladást, kiütést okozva. Éppen ezért a pamut termesztésénél olyan módszereket és anyagokat használnak, amelyek nincsenek kedvezőtlen hatással a környezetre. Az ökológiai mezőgazdaság alapelve „a természettel és nem ellene”. A gazdálkodók az organikus trágyára alapoznak és nem használnak peszticideket vagy egyéb kémiai vegyszereket. A mezőket természetes módon teszik termékennyé, élősködő rovarokat használnak a termésben bekövetkezett károk természetes módon való kiküszöbölésére, a gyomokat pedig kapával, illetve traktorral távolítják el.


Az Ökogazdaságokat Engedélyező Hatóság folyamatosan ellenőrzi, hogy a termelők az ökológiai termelésben elfogadott módszereket és anyagokat használjanak. A gazdaságok az ökocímkét akkor nyerik el, ha legalább három egymás utánt követő éven keresztül peszticidektől mentes talajt használnak.