Turmalin

turmalina-pc2

TURMALIN

A turmalin egy változó kémiai összetételű féldrágakő, egy komplex alumínium-berillium-szilikát. E féldrágakő elnevezésének az egyik ősi jelentése “hamuszedő kő”, a hamu szó alatt értve mind a káros sugárzásokat, mind pedig a negatív energiákat, mérgező anyagokat.


Összetételébe tartozik Mengyelejev periódusos táblázatának 26 mikroeleme, amelyek közül a kálium, kálcium, magnézium, mangán, vas, szilícium, jód, fluor stb. A turmalin a háromszöges rendszerű ásványok közé tartozik. A vegyképletből az derül ki, hogy a hidroxid ionok (OH) és a fluoridionok (F) különböző arányban összekeveredhetnek fémekkel, ez az összetétel pedig az ásvány színét és (7 és 7,5 közötti) keménységét eredményezi.

A turmalin kristály egy másik tulajdonsága a piezoelektromosság, amely azt jelenti, hogy meghatározott irányú mechanikai deformáció (nyomás vagy elfordítás) következtében a kristály bizonyos szabad felületein a deformációval arányos elektrontöbbletet okoz. Ugyanakkor a legtöbb turmalin kristály jellemző tulajdonsága a piroelektromosság is, ami azt jelenti, hogy a kristály melegítése vagy hűtése következtében elektromos polárosságot mutat. A turmalin az első olyan anyag, amelynél felfedték ezt a két tulajdonságot.


A földön létező összes ásványi anyagok közül csak a turmalinak van állandó elektromos töltése, ezért is nevezik kristályos mágnesnak. A turmalin a sokszínűség vonatkozásában abszolút bajnok az ásványkövek között. Ezt az ásványt természetes fényének, átlátszóságának és keménységének köszönhetően ruházták fel a drágakő elnevezéssel.

Melegítésre a turmalin enyhe mágneses mezőt képez, infravörös sugarakat és anionokat (negatív töltésű ionok) bocsát ki. Ez a jelenség orvosilag elismert jótékony hatással van az emberi szervezetre: stimulálja az immunrendszert és az endokrin rendszer működését, nőveli a termékenységet és javítja a szexuális funkciókat, javítja a vér minőségét és segít eltávolítani a lerakodott toxinokat, javítva a perifériás keringést. Hasonlóképpen a turmalint erős antibakteriális és méregtelenítő hatása miatt is használják, mivel segít a betegséget és kellemetlen szagokat okozó mérgező anyagok eltávolításában, továbbá a fejfájás és szédülés enyhítésében.