11 întrebări despre contraceptive

11 întrebări despre contraceptive

Cum acționează contraceptivele hormonale? Pot lua contraceptive? Contraceptivele îngrașă? Luând contraceptive crește pilozitatea și apar coșuri? Contraceptivele pot ajuta la controlarea simptomelor premenstruale?

Cum acționează contraceptivele hormonale?

Metodele contraceptive hormonale conțin hormoni sexuali feminini și acționează împiedicând ovulația, fără de care nu este posibilă existența unei sarcini.

Se prezintă sub formă de pilule, fiole și plasturi. Pilulele contraceptive se iau zilnic timp de 21 sau 28 de zile, în funcție de marcă, contracepție și prezentare. Trebuie început din prima zi a menstruației și trebuie prescrise de către medic. Blisterele care conțin 21 de pilule contraceptive se iau zilnic timp de 21 de zile consecutiv. Se iau în fiecare zi. Menstruația se produce în general între 7 zile după ultima pilulă luată. Următorul ciclu de pilule contraceptive trebuie să înceapă din a opta zi după luarea ultimei pilule.

Există blistere care conțin 21-24 de comprimate active cu hormoni (în funcție de marcă, tip și concentrație) și respectiv 7 sau 4 zile de comprimate inactive (fără hormoni). Menstruația se produce în general după ultimul comprimat activ luat. Acest tip de prezentare cu 28 de comprimate asigură o luare continuă de contraceptive, evitând riscul uitării pilulelor contraceptive, principala cauză a eșuării metodei contraceptive.

Orice femeie care ia pilule contraceptive cu regularitate conform indicațiilor medicului are șanse mici să rămână însărcinată. Pilulele contraceptive nu pot preveni o sarcină dacă se renunță la ele sau nu se iau cum trebuie.

Pot luat contraceptive?

Orice femeie care nu suferă de vreo boală care să interzică folosirea de anticontraceptive, le poate lua. De aceea întotdeauna trebuie consultat medicul.

Metodele contraceptive te îngrașă?

Nu. Pilulele anticontraceptive cu doze mici de hormoni precum cele care se comercializează acum, nu produc mari modificări în ceea ce privește greutatea corporală. Recent au apărut pe piață contraceptive cu progesteron de ultimă generație, numit Drospirenona. Acest hormon are particularitatea de a nu mări greutatea corporală, și chiar ajută la reducerea ei, dacă femeile se confruntă cu retenția de lichide.

Luând anticontraceptive crește pilozitatea și apar coșuri?

Nu. Pilulele contraceptive nu provoacă creșterea părului și nici nu apar coșuri. Din contră, unele pilulele cu progesteron precum Ciproterona, Dienogest sau Drospirenona se folosesc pentru tratarea acneei sau a creșterii părului în cazul femeilor ce au nevoie de contraceptive. Acest tratament își poate face efectul abia după câteva luni, de aceea trebuie avut răbdare. Rezultatele se vor vedea.

Voi rămâne greu însărcinată după ce nu mai iau contraceptive?

Nu. Când se întrerup contraceptivele se recuperează fertilitatea și se poate rămâne însărcinată.

 

De ce diferă cantitatea de extrogen? Care este mai bun?

Concentrațiile diferite propuse de diverse mărci de datorează necesității de a face față situațiilor distincte. Unele femei își pot controla ciclul menstrual cu o doză mai mică. Unele au nevoie de o cantitate mai mare. Toate sunt la fel de eficiente. Dozele de 0,03 miligrame sau mai puțin sunt considerate doze mici.

Ce efecte secundare pot produce?

Contraceptivele orale pot produce grețuri, creșterea sensibilității sânilor, sângerare intermenstruală sau lipsa menstruației. Aceste efecte tind să dispară în 2-3 luni, de aceea nu trebuie întrerupte pilulele. Dacă pilulele contraceptive au fost luate corect, lipsa menstruației nu indică o sarcină. Cu toate acestea, întotdeauna este bine să se consulte un medic, dacă există vreo modificare a ciclului menstrual.

Luarea de pilule contraceptive poate ajuta la controlarea simptomelor premenstruale?

Da. Unele femei suferă o simptomatologie fizică și emoțională neplăcută pe parcursul zilelor dinainte de menstruație. Acesta se numește sindrom premenstrual, sau sindrom disforic când este foarte important.

Simptome fizice

 • Inflamație
 • Durere de cap
 • Sensibilitate mamară
 • Balonare
 • Dificultăți de concentrare
 • Tulburări de somn
 • Simptome emotionale
 • Depresie
 • Anxietate
 • Modificări ale apetitului
 • Iritabilitate
 • Interes scăzut
 • Labilitate afectivă
 • Dispariția umorului

În aceste cazuri se folosesc contraceptive orale cu Drospirenona în schemă de 24 comprimate active + 4 inactive (fără hormoni).

Îmi pot regla ciclul luând contraceptive?

În cazul unor femei, a căror perioade sunt neregulate (scurte sau lungi), pilule contraceptive pot regla ciclul menstrual. De asemenea, reduc cantitatea și durata sângerării menstruale.

Trebuie făcută o pauză într-o anumită perioadă?

Nu este necesar să se întrerupă tratamentul cu contraceptive. Nu este recomandat, fiindcă poate să apară o sarcină nedorită în timpul pauzei.

Dacă beau alcool…efectul contraceptiv dispare?

Nu s-a demonstrat că alcoolul în sine intervine în mecanismul de acțiune a contraceptivelor. Dacă există vârsături sau diaree, poate fi afectată eficiența medodei contraceptive.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *