4 mituri despre cancer în care trebuie să renunțăm să mai credem

4 mituri despre cancer în care trebuie să renunțăm să mai credem

Cu toate că din ce în ce mai multă lume este diagnosticată cu cancer, există multe concepte eronate despre această boală. În continuare veți afla despre cele mai obișnuite-poate chiar periculoase-mituri despre cancer.

Mitul 1: Atitudinea pacientului va determina prognosticul

Există multe controverse recente despre gândirea pozitivă despre sănătate, în special când este vorba despre o boală gravă.

Prognosticul de cancer depinde de o serie de factori precum localizare, extindere și viteza dezvoltării. Un pacient diagnosticat timpuriu are mai mari posibilități de supraviețuire, pur și simplu pentru că este mai probabil ca aceasta boală să nu fi avut timpul să se dezvolte mult sau să se extindă. Vârsta și starea de sănătate anterioară cancerului, precum și răspunsul la tratament vor avea influență, de asemenea.

Unii pacienți susțin că o atitudine pozitivă îi ajută să accepte boala, ceea ce poate fi adevărat. Dar, acest lucru, nu va modifica prognosticul.

Cancerul și tratamentul său pot fi o experiență groaznică, fără nicio îndoială. Pacientul se poate simți atât de neajutorat și obosit încât nu poate fi pozitiv toată ziua. Din fericire, acest lucru nu înseamnă că nu va supraviețui. Atitudinea pozitivă este un lucru personal ce ține de fiecare și poate fi foarte diferită de la un pacient la altul. Nimeni ar trebuie să se simtă presat să acționeze astfel.

 

Mitul 2: După ce se va vindeca de cancer totul va fi minunat

Când unui pacient i se spune că starea sa de sănătate s-a îmbunătățit vizibil sau că deja este vindecat, există un motiv mare de sărbătoare, dar asta nu înseamnă că totul va fi ca înainte.

După ce ai avut cancer, emoțiile și sentimentele se pot schimba aleatoriu. Există persoane care se adaptează bine și unii care vor acomoda greu cu schimbările de după tratament. Cancerul poate schimba viața și multă lume crede că nimic nu va mai fi ca înainte. Terminarea tratamentului nu va schimba emoțiile și sentimentele dintr-odată. Posibilele schimbări suferite de propriul corp se vor reflecta, de asemenea, asupra minții.

Există persoane care se simt vinovate. Este cazul persoanele care s-au vindecat de cancer, dar care au prieteni sau cunoștințe care au pierdut lupta cu cancerul; acestea se pot simți ca și cum cineva s-ar fi jucat cu ele la ruleta rusă și…”tu da, tu nu”.

Supraviețuitorii cancerului trebuie să înfrunte anumite provocări, începând cu gama amplă de sentimente pe care le experimentează. Singurătate, ușurare, furie, scepticism, indiferență…acestea sunt doar câteva. Fiecare reacționează în felul său, de aceea trebuie ajutați cât mai mult posibil.

 

Mitul 3: Mă voi îmbolnăvi de cancer, fiindcă în familia mea există diferite cazuri

Rudele bolnavilor de cancer spun acest lucru frecvent. Este adevărat că unele tipuri de cancer, precum cancer mamar, ovarian, intestinal și de prostată au componente genetice, dar, doar 5% dintre tipurile de cancer sunt asociate cu antecedentele familiale de cancer.

În realitate, există factori diferiți care contribuie la apariția cancerului, incluzând vârsta, stilul de viață, dieta, mediul și factorii ocupaționali; chiar și unii viruși. Des, acești factori sunt identificați și la membrii de familie, ceea ce ar putea explica de ce unele tipuri de cancer sunt frecvente într-o familie. După cum se știe, schimbarea stilului de viață, intensificarea activității fizice, o mai bună dietă, protejarea de soare și de fumat, contribuie la minimizarea pe cât posibil a riscurilor.

 

Mitul 4: Ce bolnavi de cancer trebuie să se odihnească

Corpul suferă o adevărată revoluție odată cu apariția cancerului; nu doar din cauza impactului bolii în sine și al tratamentului agresiv, ci și a stării emoționale. Cu toate acestea, ideea ca bolnavii de cancer ar trebui să evite orice fel de exercițiu, le poate face mai mult rău decât orice altceva.

Se știe că, dacă cineva este obișnuit să facă exerciții, este cu atât mai bine pentru el. Mișcarea mai multă, atât în timpul cât și după tratament, este benefică în cazul efectelor secundare, precum oboseală sau creșterea slăbiciunii osoase, fără a pune la socoteală efectele sale bune asupra sănătății cardiace, de exemplu. Există din ce în ce mai multe dovezi că activitatea fizică în timpul anumitor tipuri de cancer poate încetini avansul său și chiar reduce posibilitatea recidivei. Și, în plus, bolnavul activ poate susține că este una din puținele sale decizii: restul sunt dictate de către medici.

Orice lucru poate fi benefic iar bolnavii trebuie să încerce să continue cu această activitate de care se bucurau înainte de diagnostic. Se poate face gradual, în special dacă inactivitatea a fost mai îndelungată.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *