8 întrebări frecvente despre avortul spontan

8 întrebări frecvente despre avortul spontan

Un avort spontan reprezintă pierderea gestațională care se produce înainte ca sarcină să fie viabilă. Acest tip de avort este destul de frecvent și se estimează că aproximativ jumătate dintre sarcini se încheie cu un avort spontan, deși doar aproximativ 15% dintre sarcini sunt detectate.

Specialiștii sunt de părere că avortul spontan poate apărea în orice săptămână, dar este mai frecvent cu cât sarcina este mai mică. Astfel, cu cât crește sarcina, cu atât posibilitățile declanșării unui avort spontan scad.

Deși este un lucru frecvent în viața femeilor, poate fi o experiență dificilă care generează multe întrebări. Iată răspunsul la cele mai frecvente îndoieli.

De ce se produce?

Specialiștii spun că apariția avortului poate avea numeroase cauze. Majoritatea avorturilor timpurii prezintă modificări genetice ale produsului gestațional care sunt incompatibile cu viața.

Alte cauze sunt modificări în morfologia uterină, infecții, tulburări de coagulare, mai ales trombofilii, modificări endocrinologice precum diabet sau hipotiroidism și imunologice.

Care sunt factorii care cresc riscul de avort?

Se consideră factori de risc:

Modificările nutriționale: atât obezitatea, cât și o alimentație insuficientă.

Fumatul.

Existența unei patologii endocrinologice prost controlate.

Prezența infecțiilor precum rubeola, vaginoza bacteriană sau boli cu transmitere sexuală.

Patologie maternă severă: cardiopatii, boli reumatice, renale, etc.

Malformații uterine fie congenitale ( uter septat, bicorn…) sau dobândite (mioame).

Vârsta mamei are vreo influență?

Vârsta maternă avansată influențează în mod absolut posibilitatea de declanșare a avortului. Cu cât este vârsta mai înaintată, cu atât posibilitatea de avort este mai mare din cauza creșterii ratei de aneuploidie.

Specialiștii indică că incidența anomaliilor cromozomiale la embrioni crește exponențial cu vârsta, fiind în jur de 40% la femeile sub 35 de ani și 80% la femeile de peste 40 de ani.

Ce semne poate avea o femeie care suferă un avort?

Semnele care trebuie să alarmeze o femeie sunt: sângerarea vaginală, apariția durerii abdominale și, uneori, în lipsa acestor semne, dispariția simptomelor de sarcină: încetarea senzației de greață, îmbunătățirea sensibilității mamare, etc.

Ce tipuri de avort spontan există?

Avortul se poate clasifica după vârsta gestațională când se produce.

Acesta se împarte în:

Timpuriu: se produce înainte de săptămână 12 de gestație.

Târziu: după săptămâna 12.

Manifestări clinice care apar când este diagnosticat:

Avort diferit: când este diagnosticată la o ecografie absența bătăilor inimii embrionare sau fetale. Femeia însărcinată este posibil să nu fi prezentat niciun fel de simptom.

Avort în curs: când pacienta acuză durere și sângerare vaginală expulzând resturi fetale.

Avort iminent: când apare dilatație de col uterin și durere abdominală, dar încă nu a avut loc expulzie de resturi embrionare sau fetale.

Ce trebuie făcut când femeia își dă seama că este pe cale să avorteze?

Specialiștii insistă că cel mai indicat este să se meargă la ginecolog pentru a confirma sau infirma această posibilitate. În cazul unei sângerări abundente sau durere intensă femeia ar trebui să meargă urgent la medic.

Cum se simte o femeie după avort?

Simptomele și recuperarea după un avort spontan depinde de situația clinică a pacientei, de vârsta gestațională și de tipul de tratament pe care l-a primit. De obicei, în cazul avorturilor timpurii continuă o sângerare mai mică timp de 2-3 săptămâni, iar femeia poate simți disconfort abdominal care cedează cu analgezice orale.

Ce se întâmplă dacă femeia a avut mai mult de un avort?

În cazul în care au existat două sau mai multe avorturi consecutive, specialiștii semneală că este indicat ca femeii săi se realizeze un studiu complet.

Pentru analiză se vor solicita probe pentru a determina existența cauzelor care se pot trata și ce anume a dus la declanșarea avortului.

Cu toate acestea, specialiștii semnalează că este important să se informeze cuplul că, dacă se realizează analize complete, la un procentaj ridicat de avorturi consecutive nu se poate găsi o cauză explicită.

Cât timp trebuie să treacă înainte de a încerca să rămâne din nou însărcinată?

Acest lucru depinde de perioada când se întrerupe gestația, de necesitatea de a realiza studii posterioare și de existența sau nu a unei patologii asociate.

Dacă sarcina a fost timpurie, evidentă doar la analize dar nu la ecografie, în principiu nu ar trebui așteptat.

În cazul avorturilor cu embrion vizibil la ecograf, cel mai indicat să treacă unul sau două cicluri normale, înainte de a rămâne însărcinată.

În cazul femeilor care au suferit două sau mai multe avorturi este indicat să se aștepte să se analizeze avorturile repetitive, având în vedere că se pot diagnostica cauze potențial tratabile care pot evita apariția unui nou avort.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *