Acneea

Acneea

Ce este?

Acneea este o boală care se caracterizează prin apariția de leziuni la nivelul pielii din cauza unei foliculite, o inflamație și posterioară infecție a porului folicular (orificiu de ieșire al părului). Aceste leziuni sunt, de obicei, coșuri, puncte negre și pete roșii și inflamate, ca niște chisturi.

Această tulburare poate avea implicații psihologice și sociale, în special în rândul adolescenților și al personelor care lucrează cu publicului care, uneori, au probleme în mediul de lucru deoarece nu își fac simțită prezența așa cum ar trebui.

Cu toate acestea, acneea apare în majoritatea cazurilor în timpul adolescenței, afectând aproximativ 80% din acest grup al populației. Apare din cauza interacțiunii dintre hormoni, sebum și bacteriile care trăiesc sub piele sau în interiorul ei și, de asemenea, în păr. În timpul pubertății, crește activitatea glandelor sebacee și, des, sebumul uscat, pielea solzoasă și bacteriile se acumulează în porii pielii formând un comedon, care împiedică sebumul să iasă din foliculii piloși prin intermediul porilor. Dacă blocajul este incomplet se formează puncte negre; dacă este complet, apar puncte albe.

În plus, există câteva forme speciale de acnee care pot afecta nou născuții sau persoanele adulte expuse la anumite produse industriale (acneea ocupațională) sau persoanele care iau anumite medicamente cum ar fi corticosteroizi pe cale orală (acnee indusă de medicamente). Aceste forme clinice sunt mai puțin frecvente decât acneea juvenilă clasică.

 

Cauze

Principala cauză a acneei este obstrucția porilor pielii. Poate fi declanșată de mai mulți factori:

Glandele secretă sebum în exces.

Schimbările hormonale asociate cu pubertatea, sarcina, menstruația, stresul sau consumul de pilule anticoncepționale.

Utilizarea unor cosmetice și produse pentru părul gras.

Unele medicamente care conțin steroizi, estrogen, testosteron sau fenitoină.

Transpirația excesivă.

Acneea se manifestă clinic prin diferite tipuri de leziuni. De fapt, unii pacienți pot suferi de diferite tipuri. Acneea se poate localiza în principal pe față (frunte, obraji și bărbie), spate, umeri și regiunea presternală, care sunt zonele seboreice ale corpului.

Acneea se înrăutățește iarna și se îmbunătățește vara, probabil datorită efectului benefic al soarelui. Dieta are o influență mică sau chiar deloc; cu toate acestea, unele persoane sunt sensibile la unele alimente. Eliminarea lor din dietă câteva săptămâni și includerea lor câteva luni mai târziu, poate ajuta persoanele să descopere dacă acestea au influență sau nu.

Acneea, de asemenea, poate apărea odată cu fiecare ciclu menstrual la femeile tinere și poate dispărea sau se poate înrăutăți notabil în timpul sarcinii.

Principalele sintome care apar pe piele sunt:

 

-Chisturi

-Coajă cu erupții cutanate

-Pustule

-Cicatrici pe piele

-Roșeața în jurul erupțiilor cutanate

-Coșuri

-Protuberanțe roșii mici

-Coșuri negre

Prevenție

Deși nu există o formă eficientă de prevenire a acneei, pacienții care suferă de ea pot ține cont de o serie de recomandări care îi vor ajuta să reducă impactul ei precum și gravitatea leziunilor.

Curățarea feței de două ori pe zi. Astfel, se poate elimina excesul de grăsime și celulele moarte de pe piele, care pot bloca porii. Totuși, trebuie ținut cont că spălarea excesivă poate afecta pielea. Poate usca pielea în exces sau irita acneea persistentă.

Aplicarea produselor recomandate pentru tratarea afecțiunii de formă locală după spălare.

Uscarea pielii fără frecare.

Practicarea de sport în aer liber și spălarea feței după realizarea lui, pentru a evita ca transpirația să înfunde porii.

Reducerea contactului părului cu pielea feței. De fapt, experții nu recomandă purtarea de breton sau păr lung.

Nu trebuie abuzat de alimente precum carne de porc, produse de patiserie, fructe de mare, alcool, nuci, brânzeturi tari și alimente care conțin ciocolată.

Alegerea cosmeticelor care conțin uleiuri sau grăsimi.

Alegerea de fotoprotectori care nu sunt grași.

Nu trebuie atinse coșurile.

Trebuie avut răbdare: acneea se vindecă în minim trei luni.

Evitarea stresului.

Nu trebuie tratate cicatricile în timp ce leziunile sunt active.

Tratament

Tratamentul acneei este de două feluri: local și sistemic. Alegerea uneia dintre modalități depinde de gravitatea acneei. Etapele tratamentului sunt următoarele:

Acnee ușoară

În cazul acestui tip de terapie este recomandat tratamentul local care include exfoliante (sulf elementar, acid salicilic, acid glicolic), peroxizi de benzoil de 4, 5 și 10%, acid azelaic și retinoizi (tretinoin, isotretinoin și adapalen).

 

Acnee moderată

În cazul acneei moderate, tratamentul, de asemenea, va fi local cu peroxid de peroxid de benzoil, retinoizi și antibiotice (fosfat și clorhidrat de clindamicina, clorhidrat de tetraciclină și eritromicină bază).

Acnee severă

În cazul acestui tip de acnee, specialiștii recomandă începerea unui tratament sistemic care include antibiotice sistemice (tetraciclină, eritromicină, minociclina și clindamicină) timp de 3- 6 luni. RetinoizIi sistemici (isotretinoin) administrați în doze de 0,5 până la 1 mg / kg / zi, timp de cinci luni, permit o vindecare completă în cazul majorității pacienților. La unii pacienți, este necesar să se administreze mai mult de un ciclu de tratament.

Acnee foarte severă

Pacienții pot urma două tipuri de terapii, potrivit indicațiilor specialistului:

Tratament chirurgical: La unii pacienți este necesar să se dreneze chisturile sau să se elimine mecanic comedoanele.

Tratament sistemic: Izotretinoin asociat cu corticosteroizi sistemici sau intralezionali.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *