Antioxidanții

Antioxidanții

Antioxidanţii pot fi definiţi simplu: un complex de elemente nutritive (vitamine şi minerale) şi enzime specifice care au rolul de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adică de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutând corpul să nu-şi distrugă propriile celule. Antioxidanţii mai sunt cunoscuţi ca fiind nişte compuşi care au capacitatea de a opri oxidarea altor substanţe.

Un antioxidant este orice vitamină, mineral sau nutrient care are rolul de a proteja şi de a repara celulele corpului, astfel încât să nu fie afectate de efectul nociv al radicalilor liberi. Aceşti radicali liberi sunt prezenţi în corpul nostru în mod firesc şi contribuie la distrugerea şi eliminarea bacteriilor şi a viruşilor care atacă organismul. Atunci când ajung, însă, în concentraţii prea mari (din cauza poluării, a alimentelor nesănătoase sau a fumului de ţigară inspirat) devin dăunători. Aici, intervin antioxidanţii.

 

Cel mai important beneficiu al antioxidanţilor constă în faptul că neutralizează acţiunea nocivă a radicalilor liberi, care, în timp, provoacă degenerarea celulelor şi astfel corpul este expus bolilor grave. Radicalii liberi pot cauza cancer, boli cardiovasculare, îmbătrânirea prematură şi alte afecţiuni cronice. Numeroase studii efectuate până în prezent arată că antioxidanţii reduc riscul de cancer şi boli de inimă. Dintre antioxidanţi, vitaminele E, C, zincul şi betacarotenul sunt recunoscute pentru efectul protector pe care îl au asupra ochilor, prevenind apariţia bolilor grave.

Radicalii liberi reprezintă atomi sau grupuri de atomi care, dacă nu sunt ţinuţi sub control de antioxidanţi, pot afecta sistemul imunitar şi pot duce la boli de inimă, pulmonare, mentale, degenerative, cancer şi îmbătrânirea prematură a organismului.

Este imposibil pentru noi să evităm complet acţiunea radicalilor liberi. Aceştia provin atât din surse interne corpului nostru (ca urmare a proceselor respiratorii, de metabolism şi inflamatorii) cât şi din surse externe, datorită factorilor de mediu (poluarea, radiaţiile, fumatul, stresul, lumina solară, alcoolul).

Sistemul nostru de luptă împotriva radicalilor liberi nu este perfect, deoarece pe măsură ce îmbătrânim celulele se deteriorează prin oxidare. De aceea trebuie să suplinim această verigă slabă cu o alimentaţie corespunzătoare, bogată în renumiţii antioxidanţi.

Oxidarea este un proces natural, care produce daune tuturor celulelor, iar antioxidanții sunt substantele care le apară de aceste efecte adverse. Știm cu toții că fiecare celulă prezentă în corp are nevoie de oxigen pentru a rămâne în viață. Cu toate acestea, oxigenul este responsabil și pentru deteriorarea celulelor ca urmare a procesului de oxidare. Ca un rezultat al oxidării apar radicalii liberi, care au efect dăunător asupra celulelor. In cazul în care daunele cauzate de radicalii liberi se întind pe o perioadă mare de timp, este posibil să apară cancerul.

Pentru a înțelege exact cum funcționează și ce sunt antioxidanții trebuie să dăm un exemplu. Dacă păstrezi o felie de măr în aer liber, după puțin timp mărul va prinde o nuanță de maronie. Asta se întâmplă din cauza procesului de oxidare. Însă în cazul în care aplici suc de lămâie pe o felie de măr și apoi o lași în aer liber, vei observa că nu mai apare nuanța respectivă. Asta se datorează antioxidanților prezenți în sucul de lămâie.

Antioxidanții prezenți în alimentele pe care le consumam fac același lucru celulelor corpului nostru. Practic, rolul antioxidanților este de a opri procesul de oxidare prin neutralizarea radicalilor liberi, formați în timpul oxidării.

In încercarea de a neutraliza radicalii liberi, chiar și antioxidanții suferă din cauza oxidării. Din această cauză, organismul nostru are nevoie de aprovizionare constantă cu antioxidanți!

Corpul folosește în permanență antioxidanții, așa că trebuie să îi oferim încontinuu alții. Aportul de suplimente este un mod de a reface stocul acestora, din organism.

Pentru a asimila cât mai mulți antioxidanți este indicat să consumăm fructe și legume cât mai colorate, precum sfecla, morcovi, spanc, broccoli, roșii, cireșe, struguri roșii sau fructe de pădure. De fapt, cele mai bogate fructe în aceste substanțe sunt prunele (atât cele proaspete, cât și cele uscate), afinele, murele, căpșunile, zmeura, portocalele.

Se cunoaște faptul că ceaiul verde conține mulți antioxidanți, însă se pare ca sucul de rodii este superior în această privință.

Cum ne putem ajuta organismul să dispună de cât mai multi antioxidanți?

AnionCare are soluția!

Antioxi Vita este un produs inovativ, un antioxidant puternic, extras din samburi, pielite si rahis de struguri ( cca 700mg/ml). Materia prima procesată este din culturi certificate ecologic.
Il puteti achizitiona prin reteaua AnionCare la cel mai bun pret!

Share this post