Avantaje și dezavantaje ale nașterii cu anestezie epidurală

Avantaje și dezavantaje ale nașterii cu anestezie epidurală

Durere. Probabil este cuvântul pe care femeile îl asociază cel mai mult cu nașterea. În general, femeile au o teamă adânc înrădăcinată în minte cu privire la naștere. Ele știu că aceasta doare și, deși în etapa finală a sarcinii se produce o schimbare hormonală care mărește pragul durerii, acestea vor suporta mai bine această durere decât cea produsă, de exemplu, de o fractură osoasă.

Evoluția medicinei a reușit să ofere viitoarelor mame diferite opțiuni, precum anestezia epidurală care reduce această durere. Cu toate acestea, deși multe femei știu de existența anesteziei epidurale și uneori aud lucruri bune și rele despre ea, adevărul este că multe femei au îndoieli și nu știu totul despre acest tip de anestezie.

Epidurala este anestezia care se produce prin introducerea de anestezice locale și opioide printr-un cateter dirijat până la spațiul epidural. Această anestezie elimină contracțiile din timpul nașterii.

Anestezia epidurală poate fi făcută femeii însărcinate aflate în travaliu. Aceasta trebuie să fie majoră (în caz contrar trebuie obținut consimțământul scris al tutorilor).

Este riscantă?

Deși există alte alternative, studiile științifice demonstrează că epidurala este tehnica cea mai eficientă în raportul risc/beneficiu.

Principalul avantaj este ameliorarea durerii, fără afectarea mamei sau fătului. În același timp, diminuează anxietatea. În cazul în care nașterea are loc prin cezariană, se poate anestezia pacienta prin intermediul unui cateter fără a o mai intuba, așa cum se face în cazul anesteziei generale.

În plus, anestezia epidurală nu se folosește doar pentru a reduce durerea. Epidurala se poate folosi în alte două situații:

Când specialistul consideră că pacientei trebuie să i se facă o cezariană, iar accesul la căile aeriene este dificil.

În cazurile în care pacienta se află în stadiul incipient de preeclampsie.

În ceea ce privește riscurile, și acest tip de anestezie are riscurile sale. Administrarea sa poate provoca o scădere a tensiunii arteriale, mai ales la început. De aceea medicul va trebui să monitorizeze foarte bine atât copilul, cât și mama. De asemenea, frecvent pot să apară frisoane, mâncărimi ale pielii, o creștere a temperaturii în perioadele de dilație mare, dar și o durere de spate în zona în care a fost pus cateterul (aceasta dispare după două zile, în general).

Specialiștii sunt de părere că, uneori, o parte din corp rămâne fără anestezie suficientă. Această parte este parțial amorțită, iar durerea în timpul contracțiilor se simte mai tare în această zonă.

Riscurile acestui tip de anestezie potrivit specialiștilor sunt:

1) Hipotensiune arterială ocazională la 1 din fiecare 50 de femei.

2) Această anestezie poate fi insuficientă pentru realizarea unei cezariene și trebuie completată cu o anestezie spinală sau generală, uneori (la 1 din fiecare 20 de femei).

 

3) Durere de cap intensă, cefalee post-puncție durală. Este un risc puțin obișnuit care apare la 1 din fiecare 100 de femei.

4) Afectarea rădăcinilor nervoase, cu amorțeală sau slăbiciunea temporară a unui picior (la 1 din fiecare 1000 de femei). Durata acestor efecte poate fi mai mare de șase luni (la 1 din fiecare 13.000). Ambele circumstanțe sunt foarte rare.

5) Apariția infecției epidurale (la 1 din fiecare 50.000 de femei), meningită (la 1 din fiecare 100.000 de femei), hematom epidural (la 1 din 170.000 de femei). Toate acestea sunt foarte rare.

6) Pierderea cunoștinței (la 1 din 100.000 de femei) sau leziuni ireversibile, precum o paralizie importantă (la 1 din fiecare 250.000 de femei). Aceste lucruri sunt foarte rare.

Specialiștii afirmă că nicio altă metodă nu se poate compara cu anestezia epidurală, sau cu modificările acestei tehnici, precum sunt anestezia spinală și anestezia combinată (spinală și epidurală).

Printre tehnicile care ameliorează durerea din timpul nașterii se află SNTE(stimularea electrică nervoasă transcutanată), curenții aplicați în zona lombară care atenuează durerea inițială și Entonoxul, un amestec de oxigen și protoxid de azot de 50%. Este administrat prin inhalare prin intermediul unei măști la începutul contracției. Acesta menține reflexele laringiene intacte.

Ca terapii alternative specialiștii recomandă nașterea în apă, aromoterapia, audioterapia, hipnoza și acupunctura. Se pare că doar acestea din urmă au demonstrat o oarecare eficacitate, în ciuda faptului că sunt foarte diferite de anestezia epidurală.

Trebuie reținut faptul că anestezia epidurală nu poate fi făcută tuturor femeilor care sunt pe cale să nască. Anestezia epidurală nu poate fi făcută în următoarele situații:

– Presiunea este mai scăzută decât de obicei (din cauza pierderii de sânge sau a altor probleme).

– Existența unei hemoragii.

– Prezența unei infecții în sânge sau pe piele în partea inferioară a spatelui, unde trebuie plasat acul.

– Dacă înainte a avut loc o reacție alergică la anestezia locală.

– Dacă femeia ia medicamente anticoagulante.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *