Cancerul de col uterin: simptome, cauze, prevenție

Cancerul de col uterin: simptome, cauze, prevenție

Cancerul de col uterin începe în colul uterin, care este partea joasă și îngustă a uterului unei femei. Uterul conține fătul care crește pe perioada sarcinii. Colul uterin leagă partea inferioară a uterului de vagin și, împreună cu acesta, formează canalul nașterii.

Cancerul de col uterin apare când celule normale de pe suprafața colului uterin se schimbă și se înmulțesc necontralat, formând o masă numită tumoare. O tumoare poate fi canceroasă sau benignă. O tumoare canceroasă este malignă atunci când se poate răspândi și în alte părți ale corpului. O tumoare este beningnă atunci când nu se răspândește.

Semne și simptome ale cancerului de col uterin

Femeile cu cancer de col uterin în etapa timpurie și precanceroase de obicei nu prezintă simptome. Simptomele adesea nu apar decât atunci când un precancer se transformă într-un cancer cu adevărat invaziv și se dezvoltă până la țesutul adiacent. Când acest lucru se întâmplă, simptomele cele mai comune sunt:

Sângerare vaginală anormală, precum sângerea după întreținerea de relații sexuale, sângerare după menopauză, sângerare și pătare între ciclurile menstruale care durează mai mult sau o sângerare mai profundă ca de obicei. Sângerarea după un duș vaginal sau după un examen pelvian este un simptom comun al cancerului uterin, dar nu al precancerului.

O secreție vaginală neobișnuită (secreția poate conține ceva sânge și se poate prezenta între cicluri sau după menopauză).

Durere în timpul relațiilor sexuale. Aceste semnale și simptome, de asemenea, pot fi cauzate de alte condiții care nu au legătură cu cancerul de col uterin. De exemplu, o infecție poate cauza durere sau sângerare. Cu toate acestea, dacă apar oricare dintre aceste simptome, trebuie consultat imediat medicul (chiar dacă v-ați făcut în mod regulat testul Papanicolau). Dacă este o infecție, veți avea nevoie de tratament. Dacă e cancer, ignorarea simptomelor poate duce la avansarea cancerului, iar acest lucru ar reduce probabilitatea unui tratament eficient. Cel mai bine este să nu se aștepte să apară simptome. Trebuie făcute analize regulat

Cauze ale cancerului de col uterin

În ultimii anii, oamenii de știință au progresat mult în cunoașterea a ceea ce se întâmplă în celulele colului uterin, atunci când apare cancerul. În plus, au identificat diferiți factori de risc care cresc probabilitățile ca o femeie să sufere de cancer de col uterin

Dezvoltarea de celule umane normale depinde în principal de informația conținută de cromozomii celulelor. Cromozomii sunt molecule mari de ADN. AND-ul este structura chimică care transportă instrucțiunile cu tot ceea ce fac celulele noastre. În general ne asemănăm cu părinții noștri, deoarece ei sunt sursa AND-ului nostru. Totuși, AND-ul afectează mai mult decât aspectul nostru exterior.

Unele gene (ce conțin AND-ul nostru) au misiunea de a prelua controlul când cresc și se divid celulele noastre. Anumite gene care promovează diviziunea celulară se numesc oncogene. Altele care încetinesc diviziunea celulară sau care contribuie la moartea celulelor atunci când trebuie, se numesc gene supresoare tumorale. Cancerele pot fi cauzate de mutații (defecte ale genelor) ale AND-ului care activează oncogenele sau dezactivează genele supresoare tumorale.

HPV-ul cauzează producerea a două proteine cunoscute ca E6 și E7, care dezactivează unele gene supresoare tumorale. Acest lucru ar putea permite ca celulele care acoperă colul uterin să crească prea mult și să dezvolte schimbări în genele adiționale, care în anumite cazuri ar cauza cancer.

Totuși, HPV-ul nu explică complet ce anume cauzează cancerul de col uterin. Majoritatea femeilor cu HPV nu se îmbolnăvesc de cancer de col uterin, și alți factori de risc (precum fumatul sau infecția cu HIV) influențează apariția de cancer de col uterin la femeile expuse la HPV.

Prevenție

Maniera cea mai eficientă de prevenire al cancerului uterin este prin intermediul testelor Papanicolau periodice, care permit diagnosticarea leziunilor precanceroase. Prevenția leziunilor precanceroase implică controlul posibililor factori de risc prin intermediul următoarelor măsuri:

  • Întârzierea începerii activității sexuale până la sfârșitul adolescenței sau după
  • Limitarea numărului partenerilor sexuali
  • Evitarea relațiilor sexuale cu persoane care au avut mulți parteneri sexuali
  • Evitarea relațiilor sexuale cu persoane care în mod evident prezintă condiloamele genitale sau alte simptome ale bolilor venerice
  • Întreținerea de relații sexuale utilizând prezervative va reduce riscul infecțiilor cu HIV. Prezervativele, de asemenea, protejează contra herpesului genital.
  • Renunțarea la fumat.

Sănătatea este mai importantă decât orice, testul Papanicolau periodic vă poate ajuta să detectați la timp orice anormalitate. Mergeți la medic și faceți testul!

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *