Cancerul mamar

Cancerul mamar

 

Cancerul mamar este tumoarea malingnă cea mai frecventă la femei, mai ales în țările occidentale. În plus, se observă o creștere progresivă a incidenței, în principal la femeile de mai puțin de 40 de ani.

Aproximativ, una din opt femei suferă de cancer mamar pe parcursul vieții sale și una dintre 30 moare din această cauză.

Factori de risc ai cancerului mamar

 • Factorul genetic, precum existența antecedentelor familiale de carcinom mamar. Două gene, BRCA-1 și BRCA-2, au legătură cu mai mult de 50% dintre cancerele mamare ereditare.
 • Vârsta.
 • A fi femeie (deși și bărbații pot suferi de cancer mamar, însă este mai rar întâlnit)
 • Prima sarcina la peste 30 de ani; sau mai rău. Este posibil să apară dacă nu a existat o sarcină.
 • Antecedente personale de pantologie de sân anterioară.
 • Menopauză târzie și menarhă (prima menstruație) precoce.
 • Nealăptarea sau lăptarea pentru o scurtă perioadă de timp.
 • Antecedente personale de cancer, mai ales de endometru.
 • Tratamente cu hormoni: tratamente substitutive sau contraceptive hormonale.
 • Expunere la radiații.
 • Consum de alcool.

Simptome ale cancerului mamar

Începutul este de obicei asimptomatic. În mod normal, prima manifestare este prezența unui nodul, deși unele femei pot merge la medic din cauza unor schimbări la mamelon și areola. Unele (deși este un lucru din ce mai puțin frecvent) merg la medic din cauza ulcerației și a pielii de portocală, ceea ce indică un proces avansat.

Tipurile de cancer mamar cele mai întâlnite

Cancere non-invazive

Carcinom intraductal

De asemenea, numit și carcinom ductal in situ. Este considerat un fenomen local și, prin urmare, nu sunt invadate țesuturile adiacente. Vârsta medie de debut este de 49 de ani. Este de obicei asimptomatic. Se identifică prin mamografii.

Tratamentul carcinomului intraductal se alege în funcție de mărime, marginile libere și gradul tumoral; astfel, fie se folosește o chirurgie minimă pentru eliminarea doar a leziunii, sau se extirpă tot sânul cu/sau fără ganglionii axilari.

Boala Paget mamară

Este o varietate a carcinomului intraductal, care se extinde de la canalele mamelonului la pielea adiacentă, provocând fisuri și ulcerații.

Carcinom lobular in situ

În mod normal este multicentric și tinde să fie bilateral. Ca și cel intraductal nu este de obicei o leziune palpabilă, nici nu este simptomatic.

În tratamentul carcinomului lobular in situ se extirpă tumoară pe o zonă mare sau sânii, punând un implant. Totuși, cel mai important este controlul periodic.

Carcinom tubular

Acesta apare la femeile tinere și are cel mai bun pronostic.

Cancere invazive

Carcinomulductal invaziv sau ductal invaziv este cel mai frecvent.

Prevenția cancerului mamar

Prevenția cancerului mamar poate fi clasificată în primară sau secundară. În primul caz este vorba despre adoptarea unui stil de viață sănătos, eliminând toate acele obiceiuri dăunătoare sănătății precum sedentarismul, fumatul sau alcoolul, sau abuzarea de alimente bogate în grăsimi sau zahăr.

O alimentație echilibrată, bazată pe o dietă mediteraneană, evitarea excesului de greutate, neexpunerea la soare fără protecție, realizarea unei activități fizice moderate și regulate sunt cele mai bune sfaturi pentru diminuarea riscului dezvoltării oricărui tip de cancer.

În cazul cancerului mamar, prevenția secundară pentru evitarea dezvoltării acestor tumori se bazează pe un diagnostic precoce care să depisteze boala în primele stadii, pentru a stabili cât mai repede tratamentul adecvat. Alte alternative, când este vorba despre tratarea cancerului mamar ereditar, sunt administrarea de chimioterapie preventivă sau extirparea glandelor mamare sănătoase-ceea ce se cunoaște ca mastectomie profilactică-pentru diminuarea la maxim a posibilităților dezvoltării unei tumori la sân.

În prevenția de cancer mamar există cazuri speciale, considerate cu risc ridicat. Sunt cele ale pacienților la care s-a descoperit o mutație genetică BRCA1 și BRCA2, care indică că au un procent ridicat de probabilități de apariție a cancerului- între 60 și 84% -de-a lungul vieții lor. În plus, schimbarea genetică, de asemenea, crește posibilitatea ca neoplazia să apară la o vârstă mai tânără.

Se estimează că mastectomia profilactică reduce între 90-95% posibilitățile apariției cancerului mamar. Este vorba despre o măsură recomandată doar persoanelor care, precum Angelina Jolie au o mutație genetică BRCA. Aceasta este o decizie care trebuie luată împreună cu geneticianul și cu concologul.

 

Mastectomia profilactică este diferită de cea care se face în momentul în care a apărut tumoarea. În acest caz, se lasă o mică cantitate de țesut mamar, pe lângă piele și mamelon. Intervenția care se realizează când a apărut cancerul este mai radicală, și de multe ori se extirpă tot sânul, deși acest lucru depinde de la caz la caz, având în vedere că acum se tinde din ce în ce mai mult spre o chirurgie conservatoare.

 

Porivit specialiștilor, este indicat ca orice persoană care are un risc ridicat de apariție a cancerului mamar să se supună unui tratament chirurgical așa cum a făcut Angelina Jolie. Nu toate persoanele care au avut cancer mamar sau au antecedente familiale ale acestei tumori se datorează acestei gene mutante, dar dacă au gena mutantă, trebuie luate măsuri radicale.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *