Cauze ale infertilității

Cauze ale infertilității

Conceperea unui copil este una dintre cele mai mari dorințe ale unui cuplu. De aceea, frustrarea de a nu putea face acest lucru este la fel de intensă. Iată cauzele cele mai frecvente și principalele tratamente pentru combaterea ei.

Când două persoane încearcă să conceapă un copil pe parcursul unui an și nu obțin niciun rezultat, este foarte probabil să se confrunte cu infertilitatea.

Aproximativ 15% dintre cupluri suferă de un anumit tip de infertilitate și aproape jumătate dintre parteneri sunt femei.

Există diferiți factori care o pot provoca: anumite boli preexistente (cancer, HIV/SIDA, disfuncții renale și diabet), luarea anumitor medicamente (în acest caz, sterilitatea este, de obicei, temporară, și se rezolvă după ce se opresc medicamentele) și problemele tiroidiene, printre altele.

Obsesia de a rămâne însărcinată, de asemenea, este un factor: cuplul nu trebuie să se streseze, ci să ia totul cu calm; în caz contrar, această tensiune poate duce la infertilitate.

Vârsta, pe de altă parte, nu este considerată o cauză, dar trebuie ținut cont de ea: momentul ideal pentru conceperea unui copil este între 25 și 30 de ani, perioadă în care există doar 5% probabilități de infertilitate. Aceste probabilități cresc odată cu trecerea anilor, ajungând la 70% între 35 și 40 de ani.

40% dintre problemele de infertilitate au o soluție satisfăcătorie. De aceea, este fundamentală punerea unui diagnostic timpuriu: ambii membri ai cuplului trebuie să-și facă un control medical care reprezintă examene fizice, analize de spermă și ovule, studiu hormonal și controale specifice pentru fiecare sex. Odată diagnosticată infertilitatea, trebuie stabilit un tratament potrivit.

Cauzele cele mai frecvente ale infertilității feminine

– Boală inflamatorie pelvină: Afectează partea superioară a aparatului genital. Apare mai ales la femeile tinere. Este reversibilă dacă este diagnosticată din timp, înainte ca infecția să ajungă la colul uterin.

– Modificări sau obstrucții ale trompelor uterine: Trompele conectează ovarele de uter; prin acest canal trece ovulul pentru a se întâlni cu spermatozoizii. Dacă sunt obstrucționate, nu se va produce fecundarea. Poate fi produsă de o infecție bacteriană precum Chlamydia. Poate fi descoperită prin intermediul laparoscopiei și se corectează prin microchirurgie.

– Modificări ale mucusului cervical. Această substanță, secretată de glandele colului uterin, devine mai abundentă și vâscoasă în timpul actului sexual, fiind o punte ce ajută spermatozoizii să ajungă în colul uterin. Dacă calitatea sa se modifică (dacă devine mai acidă sau densă) nu se va putea deplasa bine, facând dificilă fertilizarea sa. Absența sa totală, de asemenea, este o cauză a sterilității.

– Polipi și Fibroane: Sunt tumori benigne, comune la femeile de peste 30 de ani, care se formează pe peretele uterului; când se dezvoltă în partea interioară a uterului sau blochează trompele uterine, ele stau în calea ovului fecundat. Se pot elimina printr-o intervenție chirurgicală simplă.

– Malformații uterine: Embrionul nu reușește să ajungă în cavitatea uterină.

– Tulburări ovulatorii. Anumite modificări din zona creierului însărcinată cu controlarea ovulației (de exemplu: traume, tumori, exces de exerciții și alimentație insuficientă) pot provoca o reducere a nivelurilor de hormoni luteinizanți și foliculostimulanți. Aceste neregularități ale sistemului hormonal afectează în mod direct ovulația, împiedicând ovarul să elibereze ovule. Această incapacitate poate fi tratată cu medicamente care sporesc fertilitatea.

– Hiperprolactinemia: Anumite medicamente pot provoca dezechilibre hormonale. Astfel, organismul produce prea multă prolactină, hormonul responsabil pentru producția de lapte matern, mărind nivelul lui și afectând ovulația. Acest lucru are ca rezultat perioade rare sau absente.

  • Endometrioza. Apare atunci când țesutul care căptușește uterul se implantează în afara lui, răspunzând și schimbărilor ciclice ale hormonilor ovarieni. Poate fi tratată printr-un tratament hormonal sau printr-o intervenție chirurgicală.

Principalele metode de tratament contra infertilității

– Medicamente: Ajută la reglarea ovulației și tulburărilor hormonale.

– Intervenție chirugicală: Poate corecta obstrucția trompelor și emdometrioza.

– Laparoscopia: Este folosită pentru a elimina sechelele intervențiilor chirurgicale anterioare.

– Fecudarea in vitro: Se folosește în cazurile în care celelalte metode au eșuat, sau nu are rost să fie făcute. Este vorba despre inducerea ovulației sau stimularea testiculară pentru producerea de spermatozoizi.

Pași:

– Stimularea ovariană.

-Extracția ovulelor.

-Inseminarea și fertilizarea.

-Transferul de embrioni în uter.

În concluzie, există mai multe modalități de a trata infertilitatea feminină.

Pasul fundamental care trebuie făcut în cazul unei astfel de probleme, este comunicarea cu partenerul, consultarea unui medic specialist, pentru a vedea care este cea mai bună cale de urmat.

Și terapia cu un psiholog poate ajuta și completa tratamentul.

Majoritatea acestor tulburări pot fi depășite: cu cât se pune mai repede un diagnostic precis, cu atât va fi mai bun prognosticul medicului. Cel mai important este să nu disperați; liniștea mentală este esențială pentru conceperea unui copil.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *