Ce schimbări apar în corpul femeii odată cu apariția menstruației

Ce schimbări apar în corpul femeii odată cu apariția menstruației

Menstruația este sângerarea ciclică ce curge prin vagin din uter . Aceasta este cauzată de schimbările hormonale atunci când o femeie ajunge la maturitate sexuală. Menstruația este o etapă importantă a pubertății unei fete. Este unul dintre principalele indicii care semnalează că o fetiță se transformă în femeie. Pe perioada menstruației, corpul său eliberează mucoasa uterului. Sângele menstrual curge din uter prin intermediul unei mici deschideri la nivelul colului uterin, și iese din corp prin intermediul vaginului. Majoritatea ciclurilor menstruale durează între 3 și 5 zile.

Și ca multe alte schimbări associate cu pubertatea, este posibil ca menstruația să creeze confuzie. Unele de-abia așteaptă să aibă prima menstruație, în timp ce altele se tem și sunt neliniștite. Multe fete nu înțeleg aparatul reproducător al femeii sau ce se întâmplă cu adevărat pe perioada ciclului menstrual. Acest lucru transformă procesul într-unul și mai misterios.

Pe perioada pubertății (care se situează între 8 și 13 ani) corpul feminin și mintea se schimbă în multe feluri. Hormonii stimulează noi dezvoltări fizice, de exemplu, creșterea sânilor. După doi ani sau doi ani și jumătate de când a început dezvoltarea, apare primul ciclu menstrual.

Cu vreo șase luni înainte de primul ciclu menstrual, fetele pot observa o cantitate de secreție vaginală transparentă. Această secreție este normală. Nu trebuie să-și facă probleme în privința ei atâta timp cât nu miroase urât.

Ce este ciclul menstrual?

Menstruația este parte a ciclului menstrual, cel care pregătește corpul pentru sarcină în fiecare lună. Un ciclu se numără începând cu prima zi a unei perioade până în prima zi a perioadei următoare. În medie ciclul menstrual are o durată de 28 de zile. Ciclurile pot oscila între 21 și 35 de zile la femeile adulte, și 21 și 45 de zile la cele tinere.

Primul ciclu menstrual este cunoscut sub numele de menarhă. Menarha nu apare până când toate părțile aparatului reproducător al unei fete sunt mature și conlucrează.

Pentru a fi prezent ciclul menstrual, pe parcursul lunii apare o crește și o descreștere a unor substanțe chimice din corp numite hormoni.

Aparatul reproducător feminin

Fetele se nasc cu ovare, trompe și uter. Cele două ovare sunt de formă ovală și sunt situate de o parte și alta a uterului, în pelvis, care este partea cea mai joasă a abdomenului. Ovarele conțin mii de ouă sau ovule. Cele două trompe uterine sunt lungi și subțiri. Fiecare trompă uterină se extinde de la un ovar până la uter, un organ în formă para care se situează în mijlocul pelvisului. Mușchii uterului sunt puternici și capabili de a se extinde pentru a permite uterului să adăpostească fătul și apoi să-l ajute să fie expulzat în timpul nașterii.

Pe măsură ce o fată se maturizează și începe perioada pubertății, glanda pituitară eliberează hormoni care stimulează ovarele pentru a produce alți hormoni numiți estrogen și progesteron. Acești hormoni au diferite efecte în corpul unei fete când aceasta ajunge la maturitate fizică.

O data pe lună un ovul mic părăsește ovarele, ceea ce se numește ovulație. Se deplasează prin intermediul uneia dintre trompele uterine spre uter. în zilele de dinainte de ovulație , estrogenii stimulează uterul care se acoperă cu sânge și țesuturi adiționale, astfel încât pereții săi să devină mai groși și căptușiți. În acest fel , uterul se pregătește pentru sarcină. Dacă ovulul ajunge la uter și este fertilizat de o celulă de spermă , se prinde de peretele uterului căptușit și apoi devine treptat un făt .

În caz contrar, dacă ovolul nu este fertilizat, ceea ce se întâmplă în marea majoritate a ciclurilor menstruale a unei tinere, acesta nu se prinde de peretele uterului. Când acest lucru se întâmplă, uterul elimină țesutul adițional care acoperă interiorul său. Sângele, țesutul și ovolul fără a fertiliza abandonează uterul și traversează vaginul pentru a fi eliminate din corp. În asta constă ciclul menstrual.

Acest ciclu se întâmplă în fiecare lună până când femeia ajunge la menopauză, iar ovarele lor nu mai eliberează ovule.

Ce se întâmplă pe perioada ciclului menstrual?

În prima jumătate a ciclului, nivelul de estrogen (hormonul feminin) începe să crească iar mucoasa uterului să crească și să se îngroașe. În același timp, începe maturizarea unui ovul în unul dintre ovare. Aproximativ în ziua 14 dintr-un ciclu tipic de 28 zile, ovulul abandonează ovarul. Atunci are loc ovulația.

Dacă ovulul este fertilizat de spermatozoid și se implantează în peretele uterin, femeia rămâne însărcinată. Dacă ovulul nu este fertilizat se distruge. Dacă sarcina nu apare, nivelurile hormonale scad iar mucoasa îngroșată a uterului curge în timpul ciclului menstrual.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *