Chisturi ovariene: Ce sunt și cum se tratează?

Chisturi ovariene: Ce sunt și cum se tratează?

Când i se pune diagnosticul de chist ovarian orice femeie își face griji. Totuși, această patologie este mult mai întâlnită decât se crede.

Ce este un chist ovarian?

Se numește chist sau blastom chistic ovarian, formațiunea cu conținut lichid care se dezvoltă la unul dintre ovare. Mărimea sa poate fi foarte variabilă, de la câțiva centimetri până la dimensiunea unui pepene galben sau chiar mai mult. Chistul are o capsulă care conține o substanță lichidă sau semilichidă în interiorul său. Acest lucru îl diferențiază de tumorile solide de ovar, care au de obicei alte caracteristici.

Ce simptome apar?

Majoritatea chisturilor ovariene sunt asimptomatice, nu produc un foarte mare disconfort. De exemplu, poate apărea o durere în partea de jos a abdomenului, menstruații neregulate, senzație de greutate sau durere menstruală.

Când chistul este de dimensiune mare poate fi simțit prin abdomen și provoca constipație, necesitatea de a urina des și alte simptome intestinale și urinare.

Cum se pot diagnostica?

Chisturile ovariene se pot diagnostica prin intermediul ecografiei ginecologice. Astfel, se vede formațiunea cu conținut lichid în ovar și se poate preciza dimesiunea sa. Uneori se pot preciza anumite caracteristici ale conținutului, care sunt utile în stabilirea tipului de chist descoperit.

Ce tipuri de chisturi ovariane există?

Există două tipuri fundamentale de chisturi ovariene:

Chisturi funcționale: Un chist ovarian funcțional este un sac care se formează pe suprafața ovarului unei femei în timpul sau după ovulație. Conține un ovul care se maturizează. În general, sacul dispare după eliberarea ovului. Dacă ovulul nu este eliberat sau, dacă sacul se închide după eliberarea ovului, sacul se poate umple cu lichid.

Chisturile ovariene funcționale sunt diferite de excrescențele ovariene cauzate de alte probleme, precum cancerul. Majoritatea acestor chisturi sunt inofensive. Nu produc simptome și dispar fără tratament. Dar, dacă un chist se mărește, se poate răsuci, rupe sau sângera, și poate fi foarte dureros.

Există două tipuri de chisturi funcționale, chisturile foliculare și chisturi corpus luteum.

Chisturile de ovare foliculare se produc când foliculul nu se rupe, nu se degenerează, ci continuă să crească. Cel corpus luteum apare când se închide locul pe unde în prealabil a ieșit ovulul, lăsând lichid în interiorul său.

Chisturi organice: Este vorba de tumori ovariene care pot apărea la orice vârstă. Dimensiunea este foarte variabilă. Conținutul lor poate avea un aspect foarte variat. Acesta va fi luat în calcul de către medic, pentru a pune un diagnostic corect.

Chisturile organice pot fi de diferite tipuri: teratom, endometriom, chistadenom, etc.

Teratomul este un tip de tumoare de origine embrionară. Termenul teratom provine din termenul grecesc tumoare monstruoasă.

Diagnosticul definitiv a unui teratom se bazează pe histologie. Un teratom este o tumoare cu țesut biologic sau componente organice care provin din derivații normali ai celor trei straturi germinative (endoderm, mezoderm, ectoderm).

Endometriomii sunt chisturi care se dezvoltă plecând de la endometrioză. Endometrioza apare când țesutul care căptușește uterul numit endometru se află, de asemenea, în afara uterului.

Chistadenomul este o tumoare ovariană benignă care poate ajunge până la diametrul de 20 centimetri. Chistadenomul poate să apară la ambele ovare și, în general, nu dispare doar odată cu trecerea timpului.

Unele chisturi ovarine sunt din naștere, precum teratomii. Altele apar în cursul anilor, de multe ori, fără o cauză anume.

Cum se tratează?

Tratamentul este foarte variabil. El depinde de vârsta pacientei, de dimensiunea chistului, de caracteristicile ecografice, de dozarea unor markeri care se studiază prin intermediul unor analize de sânge, de simptome și de evoluția imaginii ecografice.

În general, dacă ecografia arată un chist mic de mai puțin de 6 centimetri de conținut lichid și pereți subțiri, tratamentul ales este administrarea de contraceptive orale pentru câteva luni. Punând în repaus ovarul prin intermediul acestor pastile, chisturile funcționale ovariene, de obicei, dispar.

În caz contrar, dacă chistul este mai mare, posibilitatea ca el să se torsioneze producând un infarct ovarian (prin compresia vaselor sanguine care îl hrănesc), va determina realizarea unei intervenții chirurgicale pentru eliminarea chistului, înainte ca acest lucru să se întâmple.

Dacă ecografia arată că pereții chistului sunt groși, neregulați sau că prezintă creșteri numite vegetații, este foarte probabil ca ginecologul să sugereze o chirurgie, pentru a putea studia originea și caracteristicile chistului și să acționeze în consecință.

Un caz particular este cel al femeilor care suferă de endometrioză. În aceste cazuri, caracteristicile ecografice ale chistului și diagnosticul anterior al acestei patologii pun, de obicei, un diagnostic de chist endometriozic destul de sigur.

Ajungând la acest diagnostic, mulți ginecologi prescriu tratamente îndelungate cu contraceptive sau alte substanțe, înainte de a recomanda o intervenție chirurgicală.

Este important de amintit faptul că majoritatea chisturilor organice ovariene sunt asimptomatice. De aceea, un control anual este vital pe parcursul vieții unei femei.

Chisturile funcționale ovariene se tratează cu pastile contraceptive. Prognosticul este unul foarte bun.

Femeile cu endometrioză pot suferi de chisturi ovariene de multe ori pe parcursul vieții. De aceea este recomandată folosirea de pastile contraceptive cât timp nu se dorește o sarcină, urmând indicațiile ginecologului.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *