Chlamydia: Infecția tăcută

Chlamydia: Infecția tăcută

Mai mult de 50% dintre bărbați și 70% dintre femei nu prezintă simptome.

Ce este Chlamydia?

Chlamydia Trachomatis este o bacterie foarte contagioasă care se transmite prin intermediul relațiilor sexuale genitale, anale și orale. De asemenea, este posibil ca și bebelușul să se infecteze în timpul nașterii, dacă mama sa nu a urmat tratamentul.

Ce boală produce?

Această bacterie poate produce infecții ale tractului genital.

În cazul femeii poate produce o infecție la uretră, vagin, col uterin sau poate afecta uterul și trompele.

În cazul bărbatului poate produce o infecție a uretrei (canalul pe unde iese urina), prostatei sau testiculelor.

La nou născut poate produce conjuctivită (în 80% dintre cazuri) sau pneumonie (20 %).

Care sunt simptomele infecției cu Chlamydia la bărbați?

50% dintre bărbații infectați nu au niciun simptom, deși suferă de ea și răspândesc boala.

Când simptomele apar se pot manifesta cu usturime la urinat sau la întreținerea de relații sexuale, senzație de greutate la perineu (zona joasă a pelvisului), mai ales când se așează, durere în zona testiculelor, secreții ale penisului, care pot fi rare, transparente și apoase, deși în general sunt purulente.

Alte dăți primul simptom este sterilitatea. Infecția este diagnosticată în timpul studiilor anterioare tratamentelor de fertilitate.

Care sunt simptomele la femei?

Între 70 și 80 % dintre femeile afectate nu prezintă simptome, deși au și transmit această boală. La cele care prezintă simptome poate exista secreție, usturime în timpul relațiilor sexuale sau la urinat, durere în partea de jos la burții, sau o afecțiune gravă numit boală inflamatorie pelviană cu febră și durere abdominală. Alte dăți diagnosticul se pune târziu, în timpul studiilor de sterilitate.

De este important să se pună un diagnostic și să se facă tratamentul?

Tratamentul potrivit al acestei infecții este foarte important, având în vedere că aceasta poate provoca afecțiuni grave:

– Boală inflamatorie pelviană: De asemenea, cunoscută drept BIP. Este vorba despre o infecție a uterului și trompelor uterine. În funcție de modul în care a avansat, infecția se împarte în patru etape, fiind două din cele mai avansate patru afecțiuni care necesită internare și intervenție chirurgicală pentru un tratament adecvat.

– Sterilitate: Un procentaj al femeilor și bărbaților infectați cu Chlamydia și care nu au fost tratați corespunzător, pot rămăne cu sechele. Este vorba de sterilitate, de multe ori permanentă, mai ales la femeile care au avut o boală inflamatorie pelviană de gradul 3 sau 4.

– Avort: Când femeia are o infecție acută cu Chlamydia în timpul primului trimestru de sarcină, de multe ori poate avea loc un avort spontan.

– Naștere prematură, ruptură prematură de membrane, infecții ovulare ( infecție a pungii apelor în timpul sarcinii).

– Prostată, epididimită: Infecție a prostatei sau a unei părți a testicului numit epididim. Sunt afecțiuni grave care pot provoca sterilitate în cazul bărbaților.

Cum apare infecția?

Este vorba despre o infecție cu transmitere sexuală care se ia doar în timpul întreținerii de relații genitale, anale sau orale. O poate lua și bebelușul prin canalul nașterii, dacă mama sa este infectată și nu a făcut tratament.

Nu se poate molipsi nimeni prin folosirea acelorași șervețele, haine, ustensile de bucătărie, piscine, etc. Nici prin tusă, strănut, salivă.

Cum se poate diagnostica?

Cu toate că în majoritatea cazurilor nu apar simptome, când apare o suspiciune cât mai mică, trebuie luată o probă din secreția femeii și din sperma bărbatului. Un rezultat negativ nu exclude diagnosticul dacă există o suspiciune clinică, având în vedere probele pot da rezultate fals negative, având în vedere că sunt foarte sensibile.

Testarea anticorpilor este recomandată când se bănuiește diagnosticul, iar probele luate sunt negative.

Probele genetice ale secreției vaginale sau uretrale sunt mult mai eficiente pentru stabilirea diagnosticului, deși sunt scumpe.

În cazul unei femei care prezintă secreție cu simptome și care nu se îmbunătățește cu tratamentul obișnuit pentru infecțiile vaginale comune, unii specialiști susțin că trebuie făcut un tratament pentru Chlamydia de către ambii parteneri, deoarece există posibilitatea unei infecții nedescoperite.

Cum se tratează?

Tratamentul acestei infecții se face prin intermediul administrării de antibiotice specifice pe o perioadă de timp îndelungată. Aceasta nu trebuie să fie mai mică de 14 zile, având în vedere că această bacterie are un ciclu în interiorul celulelor în cazul în care antibioticul nu acționează. Prin urmare, durata îndelungată a tratamentului va face ca medicamentul să ajungă și să elimine bacteriile prezente în organism.

Ca în cazul oricărei infecții cu transmitere sexuală, tratamentul trebuie să fie simultan și complet la ambii parteneri. În caz contrar, va avea loc o infectare. Uneori, cum majoritarea infecțiilor sunt asimptomatice, este dificil ca ambii parteneri să facă tratamentul complet. De aceea este fundamental un dialog între parteneri. Astfel, ambii se pot vindeca de această infecție în mod adecvat.

Cum se previne?

Această infecție se previne prin utilizarea prezervativului la fiecare relație sexuală, chiar și în cazul sexului oral și anal.

Este important să ne amintim că toate infecțiile sexuale se pot preveni având o viață sexuală sigură, care include folosirea prezervativului.

Tratamentul va fi unul de succes dacă ambii parteneri iau antibiotice cât timp este necesar.

Întotdeauna este bine să se consulte ginecologul când apare usturime la urinat, la întreținerea de relații sexuale sau în cazul unei secreții cu caracteristici anormale.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *