CICLUL MENSTRUAL

CICLUL MENSTRUAL

La nivel general, nu toate femeile au o înţelegere de ansamblu asupra ciclului menstrual sau asupra etapelor succesive care au loc, de la lună la lună, în propriul corp. De cele mai multe ori, ciclul menstrual este asimilat doar celor câteva zile ale sângerării lunare. Tocmai de aceea, AnionCare doreşte să explice clientelor sale, cât mai detaliat, ce înseamnă acest fenomen natural în viaţa unei femei, de la apariţie şi până la încetare (menopauză).

Ciclul menstrual reprezintă totalitatea fenomenelor fiziologice care au loc în organismul femeii, începând cu prima zi a menstruaţiei şi până în ziua de dinaintea următoarei sângerări şi însumează o serie de schimbări pe care corpul le parcurge, în vederea pregătirii pentru o posibilă sarcină.

În fiecare lună, pe peretele intern al uterului se formează un epiteliu cu o anumită grosime (endometru), pregâtind astfel uterul pentru nidarea (fixarea) unui ovul fecundat. Când ovulul nu este fecundat şi sarcina nu se produce, acest epiteliu uterin este distrus.
Astfel, se produce fenomenul de sângerare lunară numită menstruaţie, prezentă la femei o dată pe lună, începând din perioada adolescenţei (9 – 13 ani) şi până la menopauză (în jurul vârstei de 50 de ani).
Ciclul menstrual reprezintă perioada cuprinsă între prima zi a unei mentruaţii şi prima zi a menstruaţiei următoare.

Cu toate că lungimea medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, un ciclu cu o durată de 21 până la 35 de zile este considerat absolut normal. De asemenea, este normal ca adolescentele şi femeile în jurul vârstei de 40 de ani să aibă cicluri menstruale neregulate sau cu o durată mai mare. În cazul adolescentelor, durata ciclurilor menstruale ar trebui să se regleze în timp, iar în cazul femeilor care se apropie de vârsta menopauzei, acestea să evină mai lungi, până la dispariţie.

Mituri despre ciclul menstrual

Despre acest fenomen există o serie de mituri, pe care femeia modernă de astăzi ar trebui să le ignore:

  • ciclul menstrual al fiecarei femei este sau ar trebui să fie de 28 zile;
  • menstruatia ar trebui să aibă loc în fiecare lună;
  • fiecare femeie ar trebui să ovuleze la fiecare ciclu menstrual;
  • dacă o femeie are menstruaţie, ea nu este însărcinată;
  • o femeie nu poate ovula sau rămâne însărcinată în timpul menstruaţiei;
  • în timpul menstruaţiei se pierde foarte mult sânge, prin urmare corpul are nevoie de mai multă odihnă;
  • în timpul menstruaţiei, femeile pot răci mai uşor şi trebuie să evite băuturile/alimentele reci;

Factorii care controlează ciclul menstrual

Ciclului menstrual este controlat de sistemul hormonal (endocrin). În timpul fiecărui ciclu, hipotalamusul, glanda hipofiză şi ovarele trimit semnale hormonale ciclice, stimulând ovarele şi uterul să se pregătească pentru o eventuală sarcină.

Hormonii estrogen şi progesteron joacă rolul principal în producerea schimbărilor uterine din timpul ciclului menstrual, în timp ce estrogenul stimulează producerea epiteliului uterin (endometrul). După producerea ovulaţiei, creşterea nivelului sangvin de progesteron asigură proliferarea endometrului şi pregătirea sa pentru nidarea unui eventual ovul fecundat.

Scăderea nivelului de progesteron (împreună cu estrogenul) produce distrugerea endometrului, astfel încât acesta se desprinde complet de peretele uterului.
Orice schimbare survenită în această succesiune de evenimente va produce, probabil, modificări ale ciclului menstrual sau ale fertilităţii. De exemplu, în timpul procesului de tranziţie în care are loc trecerea la perioada de fertilitate sau ieşirea din această perioadă, adolescentele şi femeile care se apropie de vârsta menopauzei tind să aibă niveluri joase sau neregulate de progesteron. Acest fenomen poate avea ca rezultat apariţia unor menstruaţii neregulate şi abundente.
Printre factorii exogeni (din exterior), care pot modifica ciclul menstrual, se numără utilizarea hormonilor, cum ar fi de exemplu pilulele contraceptive, existenţa unei cantităţi totale scăzute de ţesut adipos, pierderile masive în greutate, exerciţiul fizic sau stresul. Cea mai comună cauză pentru absenţa menstruaţiei (amenoree) este reprezentată de sarcină.

Simptome

În timp ce unele femei nu simt nici un fel de disconfort în timpul ciclului menstrual, altele experimentează simptome moderate sau severe. Odată cu ovulaţia, care are loc la jumătatea ciclului menstrual, unele femei prezintă macule (pete) roşii pe piele, pe o perioadă mai mică de o zi sau au dureri pelvine joase. Ambele manifestări sunt normale.
Cu o săptămână înainte de producerea menstruaţiei, femeile au frecvent simptome premenstruale. Astfel, ele se pot simţi mai tensionate, nervoase sau emotive, de asemenea, pot avea dureri la nivelul sânilor sau prezintă acnee. Totodată, pot avea mai puţină energie decât de obicei şi se pot simţi mai puţin capabile de a efectua exerciţii fizice. Cu o zi sau două înainte de menstruaţie pot resimţi dureri (crampe) la nivelul abdomenului, spatelui sau picioarelor. În timpul primelor zile ale menstruaţiei, aceste simptome dispar.

Prevenţie

Simptomele resimţite înaintea menstruaţiei pot fi ameliorate prin efectuarea, în mod regulat, a exerciţiilor fizice, prin adoptarea unei diete sănătoase, limitarea consumului de alcool şi cofeină şi reducerea stresului. Este recomandat, de asemenea, aplicarea unei comprese calde sau a unei sticle cu apă fierbinte, pe locul dureros, sau a băilor calde, pentru ameliorarea crampelor menstruale.

Odată cu apariţia sângerării menstruale lunare, femeile pot alege dintr-o gamă variată de absorbante din bumbac steril Lady Anion, pentru a diminua cât mai mult disconfortul provocat de aceste schimbări. Oricare ar fi alegerea, absorbantele din bumbac steril Lady Anion de zi (cu putere de absorbţie de 2 şi 3 picături) trebuie schimbate la cel mult 4 ore. Pentru protecţia pe timp de noapte, absorbantele din bumbac steril Lady Anion cu putere de absorbţie de 4 şi 5 picături reprezintă alegerea optimă.

Cele trei faze ale ciclului menstrual

Fazele ciclului menstrual sunt declanşate de anumite modificări hormonale.

Perioada menstruaţiei

În prima zi a ciclului menstrual, epiteliul ce căptuşeşte la interior uterul (endometrul) începe să se desprindă de pe peretele uterin. Acest moment este marcat de începutul sângerărilor vaginale (menstruaţia), a cărei durată normală este de două până la şapte zile.

Majoritatea cantităţii de sânge eliminată de corp se pierde în primele trei zile ale menstruaţiei şi tot în această perioadă femeile pot avea crampe (moderate sau severe) la nivelul pelvisului, picioarelor şi spatelui.

Ele au ca mecanism fiziopatogenic contracţiile uterine, care contribuie la desprinderea endometrului. În general, toate simptomele premestruale resimţite de femei vor dispărea în aceste prime zile ale ciclului menstrual.

Pentru această fază a ciclului menstrual vă recomandăm absorbantele din bumbac steril Lady Anion de zi, cu putere de absorbţie de 3 picături (în primele zile cu flux abundent) şi absorbantele din bumbac steril Lady Anion de zi, cu putere de absorbţie de 2 picături (pentru ultimele zile, cu flux diminuat). Pentru protecţie optimă în timpul nopţii vă recomandăm absorbantele din bumbac steril Lady Anion cu 4 şi 5 picături, care pot oferi confort chiar şi în nopţile cu flux foarte puternic.

Faza foliculară
În timpul fazei foliculare, un folicul ovarian (formaţiune care este răspunzătoare de producerea ovulelor) se dezvoltă, pentru ca, ulterior (în faza luteală), să se rupă şi să elibereze ovulul.

De obicei, cu fiecare ciclu este eliberat un singur ovul. Acest proces poate avea o durată mai scurtă sau mai lungă şi joacă rolul cel mai important în determinarea duratei ciclului menstrual. Totodată, în timpul acestei faze începe să se dezvolte un nou endometru, cu scopul de a pregăti uterul pentru o eventuală sarcină.

Ultimele zile ale fazei foliculare, împreună cu ziua ovulaţiei, reprezintă fereastra fertilă. În această perioadă există probabilitatea cea mai mare ca o femeie să rămână însărcinată, dacă întreţine raporturi sexuale fără a utiliza mijloace de contracepţie.

Faza luteală (premenstruală)

Această fază debutează cu ziua ovulaţiei, în care ovulul este eliberat de la nivelul folicului ovarian. Acest fenomen poate avea loc în orice moment, începând cu ziua a 7-a şi până în ziua a 22-a a ciclului menstrual normal. În timpul ovulaţiei femeile pot prezenta pentru o perioadă de timp mai mică de 24 de ore macule (pete) roşii pe piele şi pot avea dureri sau o senzaţie de disconfort la nivel pelvin. Aceste semne ale ovulaţiei sunt normale.

Sarcina începe dacă ovulul este fecundat de către un spermatozoid şi se implantează (nidează) la nivelul endometrului. Astfel, sarcina datează din ziua 1 a acestui ciclu. Pe de altă parte, dacă ovulul nu este fecundat sau nu se implantează, endometrul începe să se deterioreze. După anii adolescenţei şi înainte de atingerea vârstei din preajma menopauzei, cam de pe la 40 de ani, faza luteală este predictibilă. În mod normal durata acestei faze este între 13 şi 15 zile, din ziua ovulaţiei şi până în prima zi a sângerărilor menstruale, când ciclul este reluat.

Această perioadă de două săptămâni se mai numeşte şi perioada premenstruală. Majoritatea femeilor au simptome premenstruale pe parcursul întregii faze luteale sau pe perioade de timp mai scurte. Astfel, femeile se pot simţi tensionate, nervoase sau emotive, de asemenea, pot creşte în greutate din cauza reţinerilor de apă şi se pot simţi balonate sau pot avea dureri la nivelul sânilor sau acnee. Cu o zi sau mai multe înainte de menstruaţie, femeile pot începe să aibă dureri (crampe) la nivelul abdomenului, spatelui sau picioarelor.

Este normal ca femeile să aibă mai puţină energie în tot acest timp alte simptome precum cefalee (durere de cap), diaree sau constipaţie, greaţă, ameţeală sau chiar leşin. În momentul în care simptomele premenstruale afectează în mod considerabil viaţa de zi cu zi a unei femei, se spune că aceasta suferă de sindromul premenstrual.

În fazele foliculară şi premenstruală ale ciclului menstrual vă recomandăm folosirea absorbantelor din bumbac steril Lady Anion cu putere de absorbţie de 1 picătură (pentru lenjerie normală şi tanga), ce oferă senzaţia de prospeţime, absoarbe mirosurile neplăcute şi ne protejează de infecţii. Ca şi în cazul celorlalte absorbante Lady Anion, banda patentată emite peste 6000 anioni/cm3 şi infraroşii, transformând absorbantul Lady Anion într-un absorbant steril ce nu permite apariţia şi dezvoltarea bacteriilor pe întreaga lui suprafaţă.

Caracteristicile ciclului menstrual din perioada premergătoare menopauzei

Perioada premergătoare menopauzei se referă la un interval de doi până la opt ani de oscilaţii ale nivelelor plasmatice hormonale şi de simptome asociate, care au ca rezultat instalarea menopauzei. Cel mai frecvent indiciu al intrării în această perioadă este apariţia ciclurilor menstruale lungi şi neregulate, marcate de oscilaţiile valorice hormonale. Pentru confort şi protecţie maximă vă recomandăm absorbantele din bumbac steril Lady Anion cu putere mare de absorbţie, de 4 şi 5 picături, care înlătură mirosurile neplăcute şi reglează PH-ul vaginal.

Majoritatea femeilor intră în perioada premergătoare menopauzei între 39 şi 51 de ani. Unele femei încep să observe modificări ale caracterelor menstruaţiei şi ale simptomelor sindromului premenstrual către vârsta de 40 de ani, când nivelurile hormonale încep să fluctueze şi fertilitatea este diminuată. Pe de altă parte, alte femei nu observă aceste schimbări decât atunci când se apropie de vârsta de 50 de ani.

Perioada premergătoare menopauzei este imprevizibilă. Atât simptomele menstruale, cât şi cele legate de oscilaţiile hormonale sunt diferite pentru fiecare femeie – pe de o parte, unele nu observă modificări sau acestea nu sunt semnificative, iar pe de altă parte, altele au simptome severe care le afectează atât calitatea somnului, cât şi viaţa de zi cu zi. Ca şi în cazul menstruaţiilor din timpul adolescenţei, aceste cicluri neregulate pot avea ca rezultat sângerări menstruale masive. Special pentru această vârstă a femeii au fost create absorbantele din bumbac steril Lady Anion cu 4 şi 5 picături, cu o putere foarte mare de absorbţie, care oferă protecţia şi confortul necesare chiar şi în timpul nopţii.

Alte simptome frecvente sunt bufeuri de căldură moderate sau severe, insomnie, neclaritate în gândire, cefalee, palpitaţii, tulburări de dispoziţie, iritabilitate, depresie şi anxietate. Unele dintre aceste simptome pot fi de asemenea asociate procesului de îmbătrânire şi altor modificari ale stilului de viaţă. Se recomandă prezentarea la medic pentru evaluarea simptomelor şi consilierea în legătură cu necesitatea instituirii tratamentului medical şi a tipurilor de terapii care trebuie luate în considerare. În cazul menstruaţiilor care durează mai mult de 7 zile sau a ciclurilor menstruale cu durata mai mică de 21 de zile sau mai mare de 42 de zile trebuie consultat doctorul.

Share this post