Cum ne afectează dezechilibrul glandei tiroide

Cum ne afectează dezechilibrul glandei tiroide

Dacă nu știați, această glandă are un rol fundamental în organismul nostru și asupra metabolismului. Tiroida are formă de fluture și este situată în gât, deasupra claviculei.

Dacă este dezichilibrată poate provoca multe probleme. În cele ce urmează veți afla care sunt acestea.

Glanda tiroidă: importantă și uitată

Nu suntem conștienți de importanța pe care această glandă o are în viața de zi cu zi până când nu ne creează probleme. Este cea care produce mulți dintre hormonii care controlează activitățile noastre.

Două dintre tulburările cele mai frecvente ale acesteia sunt:

Hipertiroidism: Când produce mai mulți hormoni decât are nevoie organismul nostru.

Hipotiroidism: Când nu creează o cantitate suficientă de hormoni.

Printre bolile legate de problemele tiroidiene găsim:

Gușă:extinderea glandei în gât

  • Cancer tiroidian
  • Noduli tiroidieni
  • Tiroidită: inflamația glandei.

Semnale care indică o problemă tiroidiană

Corpul ne alertează tot timpul și nu întotdeauna îl ascultăm. Este bine să acordăm atenție semnalelor care ne indică un posibil dezechilibru la glanda tiroidă:

Oboseală și tulburări de somn

Este simptomul principal al problemelor acestei glande. Dacă observăm că vrem să dormim tot timpul. Dacă ne este somn și nu avem energie după ce dormim 10 ore consecutiv, este posibil să suferim de hipotiroidism.

Dacă nu putem adormi cu ușurință sau suntem neliniștiți, este posibil să suferim de hipertiroidism, care accelerează pulsul și bătăile inimii.

Schimbări în greutate

Dacă suferim de hipotiroidism vom crește în greutate sau ne va fi greu să o reducem. În caz contrar, dacă nu reușim să ne îngrășăm indiferent ce mâncăm, atunci problema noastră este hipertiroidismul.

Stare de spirit

Schimbările de la nivel mental sunt foarte frecvente în cazul persoanelor cu dezechilibre la glanda tiroidă. În cazul hiper schimbările au legătură cu anxietatea, atacurile de panică, dificultatea de concentrare.

În cazul hipo schimbările au legătură cu depresia, tristețea și oboseala. Acest lucru se datorează nivelurilor crescute de serotonină. De asemenea, pot exista cazuri de lipsă de concentrare sau memorie proastă.

Probleme intestinale

Cine suferă de hipotiroidism prezintă grave probleme de constipație (deoarece schimbările în ceea ce privește producția hormonală generează o încetinire a proceselor digestive).

Persoanele care suferă de hipertiroidism pot suferi de diaree sau colon iritabil.

Mușchi și articulații

Dacă ne amorțesc mușchii în mod repetat, ne dor extremitățile, cauza poate fi o producție insuficientă de hormoni tiroidieni. De asemenea, putem experimenta: rigiditate, durere,inflamare, slăbiciune,tendinită.

Dacă ne vine greu să ținem diverse obiecte în mână, să urcăm scările sau să ajungem la dulapurile înalte, atunci problema noastră poate fi hipertiroidismul.

Aparat reproducător

Femeile cu hipotiroidism au perioade menstruale mai lungi, grele și dureroase.

De asemenea, pot suferi de infertilitate și dezechilibre hormonale (precum sindromul premestrual). În cazul ambelor sexe se produce o diminuare a libidou-ului (apetitul sexual).

Femeile cu hipertiroidism prezintă perioade menstruale mai scurte și cu posibile întârzieri. De asemenea, poate fi afectată infertilitatea.

Păr și piele

Dacă părul este foarte uscat, fragil și cade prea mult, este posibil ca hormonii tiroidieni să nu funcționeze cum trebuie. Dacă, în plus, pielea este uscată și unghiile fragile, diagnosticul cel mai potrivit este hipotiroidismul.

În cazul hipertiroidismului, de asemenea, cade părul, dar doar de pe cap, iar pielea este fragilă sau delicată.

Temperatură corporală

Persoanele care au picioarele și mânile reci, frisoane sau temperatură mai mică de 37°C pot suferi de hipotiroidism.

Persoanele care au călduri sau transpiră în exces chiar și iarna, este posibil să sufere de hipertiroidism.

Colesterol

În caz de hipotiroidism, nivelurile LDL sau HDL sunt ridicate chiar și cu dietă. În caz de hipertiroidism, nivelurile de colesterol sunt neobișnuit de scăzute.

Presiune arterială

Există diverse investigații care indică că în cazul persoanelor cu hipotiroidism riscul unei presiuni arteriale mai ridicate este mai mare. În cazul celor care suferă de hipertiroidism crește presiunea sistolică și scade cea diastolică.

Inimă

În caz de hipotiroidism, pacieții au un ritm cardiac mai lent (vreo 20 de bătăi pe minut mai puțin decât normal).

În caz de hipertiroidism, inima poate bate repede și se pot simți palpitații.

Gât

Gușa este una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor tiroidiene. Această extindere a glandei are drept rezultat o umflătură sau un nodul în zona gâtului și, de asemenea, o voce răgușită. Poate apărea în ambele cazuri (hiper și hipotiroidism).

Există factori de risc?

3 sunt factorii de risc care cresc posibilitățile de apariție a dezechilibrelor tiroidiene:

Antecedente familiale.

Sex și vârstă(apar mai des probleme la femei-la cele de peste 40 de ani).

Fumatul (țigara conține componente toxice și nocive pentru glanda).

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *