De ce este bine să mergem la ginecolog preventiv

De ce este bine să mergem la ginecolog preventiv

Există o teamă răspândită a femeii de a merge la medicul ginecolog, iar multe femei sar peste consultațiile periodice pentru a nu trece prin ceea ce ele consinderă un lucru jenant. Dar adevărul este că fac o mare greșeală. Consultațiile periodice sunt foarte importante pentru sănătatea noastră și ne pot salva viața. O consultație făcută la timp poate evita riscul apariției cancerului și suferința provocată de această cumplită boală. Așa că, ar trebui să renunțați la pudoare, să vă învingeți teama, deoarece la urma urmei, ginecologul este doar un medic specialist.

Este indicat să mergeți periodic la ginecolog pentru consulații. Astfel, puteți scăpa de orice fel de suspiciune pe care o aveți. Trebuie să conștientizați faptul că ginecologul este prezent în diferite etape ale vieții unei femei. Acesta are posibilitatea de a realiza cea mai mare prevenție, chiar și în cazul acelor boli de dincolo de domeniul strict al ginecologiei. Consultația este o oportunitate importantă pentru a preveni, detecta boli și, în cazul în care o boală este prezentă, de a o trata la timp.

 

Când trebuie mers la ginecolog

În circumstanțe normale, începerea consultațiilor ginecologice trebuie să înceapă odată cu începerea unei vieți sexuale active. Din acest moment, consultațiile trebuie să continue pe parcursul întregii vieți. Niciodată nu ești prea tânără sau prea în vârstă pentru a merge la ginecolog. De asemenea, se poate merge la ginecolog odată cu venirea ciclului menstrual sau când se descoperă vreo anomalie la organelle genitale sau alterări ale secreției vaginale.

De asemenea, vizita la ginecolog este o oprtunitate excelentă pentru a primi sfaturi cu privire la sexualitate și la prevenirea bolilor cu transmitere sexuală ( de exemplu, vaccinul contra virsului papiloma uman-cea mai întânită infecție care este transmisă prin contact sexual ).

Frecvența consultațiilor depinde de fiecare femeie și de factorii de risc pe care îi prezintă istoricul medical și istoricul familial. Chiar și instituțiile sanitare sunt de acord cu privire la consultațiile ginecologice frecvente. Puteți merge la medic o dată pe an sau o data la trei. Însă pentru a fi sigure și pentru a evita riscurile, ideal ar fi să mergeți la ginecolog o dată pe an. În acest fel scăpați de orice fel de îndoială. Sănătatea voastră este în joc, așa că nu trebuie sub nicio formă de ezitați să mergeți la medic.

Cu toate acestea, este indicat să dați importanță semnalelor transmise de propriul corp și să observați eventuale schimbări ale secreției vaginale sau ale menstruației. Dacă apare vreo modificare la organelle genital sau simțiți un nodul la sân, trebuie să mergeți imediat la medic, fără a aștepta consultația următoare.

 

Consultația ginecologică

Este adevărat. Nu este deloc plăcut să te urci pe masa de consultație ginecologică. Dar trebuie ținut cont de faptul că o consultație periodică de rutina nu doare. Durează doar câteva minute și vă poate scăpa de situații mult mai rele. Imaginați-vă o operație sau o boală ginecologică de lungă durată. Vestea bună este că toate consultațiile de rutina trebuie făcute tocmai pentru a preîntâmpina astfel de situații. Datorită lor se pot detecta posibile schimbări în aparatul nostru reproducător și se poate evita apariția posibilelor boli.

Consultația ginecologică constă într-un examen abdominal și pelvian, o palpare a sânilor, o citologie sau un test Papanicolau prin intermediul căruia se ia o mostră din țesut, pentru o analiză ulterioară. Citologia detectează orice schimbare genitală și alertează cu privire la posibilele anormalități ale celulelor. Dacă examenul este corect puteți uita de consultație pe parcursul unui an. Dacă se detectează orice schimbare, trebuie făcut un examen mai amănunțit, dar făcut la timp.

Evident nu este deloc plăcut ca o persoană necunoscută să-ți examineze părțile tale intime, dar sănătatea este mai importantă decât orice altceva. Gândiți-vă la ginecolog ca oricare alt medic care vă ajută să preveniți sau să vă rezolvați o problemă de sănătate. Consultațiile ginecologice preventive sunt extreme de importante, deoarece diferența dintre sănătate și o lungă și dureroasă boală stă doar în depășirea unui moment de pudoare.

Așadar, treceți peste rușine și mergeți periodic pentru a vă face un control ginecologic anual (presupune un control general), un test Papanicolau, o mamografie (constă într-o radiografie a sânilor ce trebuie făcută cel puțin o data la doi ani).

Protejați-vă sănătatea! Nu aveți decât o singură viață!

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *