Diabetul, una dintre bolile secolului XXI

Diabetul, una dintre bolile secolului XXI

Ce este diabetul ascuns?

Diabetul zaharat este una dintre bolile metabolice cronice caracterizată prin creșterea zahărului din sânge care este rezultatul unei probleme în ceea ce privește secreția de insulină, a acțiunii acestui hormon, sau al ambelor. Există două tipuri de diabet: de tip 1 și de tip 2. Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă a bolii și des este asimptomatic în stadiile inițiale sau timpurii și poate rămâne ascuns sau nediagnosticat timp de mulți ani.

Creșterea menținută a zahărului din sânge care se produce în cazul acestei boli, este asociată cu disfuncția pe termen lung, cu deteriorarea diferitelor organe importante, precum ochii, rinichii, nervii, inima și vasele sanguine. Persoanele cu diabet de tip 2 nediagnosticat prezintă un risc mai mare decât persoanele nediabetice, de a suferi un accident vascular cerebral, o boală a arterelor coronariene și a vaselor de sânge periferice. În cele din urmă, în cazul acestor persoane există posibilitatea ca nivelul grăsimilor din sânge să crească, precum și presiunea arterială și să sufere de obezitate.

Câteva date despre magnitudinea problemei

Orice persoană în orice parte din lume poate suferi de diabet, o boală care afectează foarte multe persoane în întreaga lume și care, potrivit predicțiilor Organizației Mondiale a Sănătății și Federației Internaționale de Diabet, va afecta mai mult de 350 milioane de persoane în anul 2025.

Dar partea cea mai rea a acestei mari cifre este că se bănuiește că jumătate dintre pacienții diabetici ignoră că sunt bolnavi și această cifră poate crește.

Importanța stilurilor de viață în prevenirea diabetului

S-a demonstrat că reducerea greutății și creșterea activității fizice sunt două metode care pot preveni sau întârzia apariția diabetului. Obiectivul ar putea fi schimbări modeste în stilul de viață, precum o reducere a greutății de la 5% la 10% și o activitate fizică, de asemenea, modestă, precum realizarea de exerciții fizice timp de câte jumătate de oră.

Care sunt principalii factori de risc în cazul diabetului de tip 2?

Principalii factori de risc ai acestei boli sunt următorii:

– vârstă mai mare de 45 de ani

– excesul de greutate (indice al masei corporale mai mare de 25)

– antecendente familiale de diabet

– lipsă de activitate fizică regulată

– antecedente de diabet gestațional sau nașterea unui copil cu o greutate mai mare de 4,5 kg

-hipertensiune arterială

-creșterea grăsimilor în sânge

-antecedente de boală vasculară.

 

Ce teste se fac și cine trebuie să facă aceste teste?

Persoanele care prezintă factorii de risc mai sus menționați ar trebui să-și facă teste pentru detectarea prediabetului (adică a modificării nivelului de zahăr din sânge- înainte de dezvoltarea completă a bolii-și care constă în așa numita glucoză bazală alterată și intoleranță la glucoză, potrivit cantității de zahăr detectate în sânge). Mai concret:

– persoanele peste 45 de ani, în special acelea care au probleme cu excesul de greutate (indice de masă corporală mai mare de 25).

– persoanele sub 45 de ani și supraponderale, dacă au un factor de risc care ar determina apariția diabetului, altul decât cele enumerate mai sus.

Depistarea diabetului se poate face în două forme:

– prin intermediul unei analize de sânge prin care se măsoara nivelul de zahăr din sânge.

– prin intermediul unui test numit toleranță orală la glucoză, care constă în administrarea unei băuturi foarte dulci și realizarea unei analize de sânge prin care se măsoară nivelul zăhărului după două ore de la consumul băuturii.

În prezent, se folosește mult primul test datorită simplității, rapidității, comodității și acceptării sale de către pacienți. De asemenea, este și mai convenabil la preț. Se recomandă repetarea testului la fiecare 3 ani de către persoanele care au un nivel de zahăr normal.

 

 

Recomandări pentru prevenirea sau întârzierea diabetului

Persoanele care prezintă risc de dezvoltare a diabetului ar trebui să fie conștiente de beneficiile pierderii în greutate, chiar și puțin, și de realizare a unei activități fizice regulate.

Persoanele peste 45 de ani, în special cele cu indice de masă corporală mai mari de 25 kg/m2 trebuie să facă testul pentru detectarea prediabetului (glucoză bazală modificată sau intoleranță la glucoză). Și persoane mai tinere cu indice de masă corporală mai mare de 25 și cu alți factori de risc adiționali, ar trebui să facă testul.

Se recomandă repetarea testului la fiecare 3 ani de către persoanele care au un nivel de zahăr normal.

Testul trebuie să se realizeze de către medicul de familie, ca parte din îngrijirile normale de sănătate. Se poate realiza printr-o analiză de sânge, sau prin testul de toleranță la glucoză. Un rezultat pozitiv ar trebui să fie confirmat repetând testul într-o altă zi.

Pacienții la care se descoperă prediabet în urma testelor făcute, trebuie sfătuiți să piardă în greutate și să mărească gradul de activitate fizică. În aceste cazuri, este importantă o monitorizare adecvată pentru controlarea bolii.

Ar trebui făcute controale analitice periodice la fiecare 1-2 doi ani pentru supravegherea evoluției bolii.

Va trebui acordată atenție specială altor factori de risc cardiovascular precum fumat, hipertensiune arterială, exces de grăsimi în sânge, etc. Ar trebui făcut tratament pentru acești factori.

 

Deși există câteva medicamente pentru împiedicarea creșterii nivelului de zahăr din sânge, nu ar trebui folosite pentru a preveni diabetul în mod curent, până nu se află mai multe informații despre ele.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *