Diagnostic, prevenție și tratamente pentru celulita infecțioasă

Diagnostic, prevenție și tratamente pentru celulita infecțioasă

Celulita infecțioasă este o boală care se aseamănă destul de mult cu foliculita. Nu afectează doar epiderma, ci și straturile mai profunde. Poate cauza febră, imflamație și roșeață. Nu are nicio legătură cu pielea de portocală, deoarece în acest caz este produsă de bacterii, de aceea a primit numele de celulită bacteriană.

Celulita infecțioasă sau bacteriană

Pielea de portocală apare doar în urma acumulării de grăsime în straturile adipoase.

Apariția celulitei infecțioase

Această patologie este rezultatul unei infecții. În mod normal este generată de bacterii precum streptococ sau stafilococ. Pentru a ne îmbolnăvi, trebuie să intrăm în contact cu oricare obiect sau ființă vie care posedă aceste microorganisme. După asta, trebuie să pătrundă în diferite straturi ale pielii. Dacă nu se întâmplă acest lucru, vom fi doar purtătoare.

Există multe forme prin care bacteriile pot penetra straturile pielii cauzând această patologie.

Dacă avem un sistem imunologic slăbit.

Dacă avem răni superficiale pe corp datorită unei căzături, pișcături de insecte sau mușcături.

Dacă cândva am suferit de vreo patologie vasculară periferică.

Dacă avem ulcerații.

Trebuie specificat faptul că nu doar bacteriile pot cauza această boală; și unele ciuperci pot fi responsabile de ea.

În momentul în care microorganismul Streptococ sau Stafilococ a infectat pielea, acesta începe să se împartă și să se răspândească prin straturile sale diferite sub formă transversală și longitudinală, accentuând simptomele și făcând urgentă urmarea unui tratament.

Poate să apară în diferite zone ale corpului precum picioare, glezne, sâni, față, sau chiar la ochi. Poate să apară și adulți, și la copii.

Există tratamente pentru această boală?

Datorită faptului că este produsă de microorganisme bacteriene, celulita infecțioasă trebuie tratată în principal cu antibiotice, care se prescriu pentru aproximativ 10 zile. În funcție de gradul infecției durata poate să fie mai mare. În toate cazurile se iau pe cale orală.

Unele persoane optează pentru remedii naturale și preparate în casă (niciodată renunțând la antibiotice). Pentru a atenua simptomele, un truc bun este acela de a menține zona la un nivel mai ridicat. Astfel, vom evita roșeața fiindcă sângele nu va fi concentrat.

Celulita infecțioasă se poate trata cu:

-Usturoi care are acțiune antibacterială.

– Iaurt fiindcă mărește acțiunea bacteriilor benefice și întărește sistemul imunitar.

– Gălbenele fiindcă ameliorează inflamațiile provocate de această boală.

-Echinaceea fiindcă potențează și întărește sistemul imunitar

-Apă fiindcă aceasta este un bun aliat în orice boală.

Dar este bine să consultăm medicul cu privire la cel mai bun tratament de urmat. Dacă infecția este foarte intensă, este posibil să fie necesar un control mai amănunțit. Este bine să știm toate simptomele pentru a evita complicațiile.

Simptome ale celulitei infecțioase

Frisoane, transpirații și febră. Sistemul imunitar crește temperatura pentru combaterea bacteriilor care încearcă să penetreze straturile pielii.

Iritații și inflamații. Macrofagele și alte celule ale sistemului imunitar înnăscut eliberează substanțe pentru a combate infecția, cauzând roșeață și inflamații dureroase.

Erupții pe epidermă. Gradul de extindere depinde de intensitatea infecției.

Pielea se întărește pe măsură ce boala progresează.

În unele cazuri apare și o retenție de lichide.

Mai puțin frecvent apar alte simptome mai grave.

Rigiditate și dificultate de mișcare articulară.

În zona afectată cade părul.

Prevenirea și diagnosticarea patologiei

Pentru a nu apărea complicații, este necesar să ținem cont de prevenirea și diagnosticarea acestei boli.

Unele dintre simptomele cele mai evidente sunt iritația și înroșirea pielii. Unul dintre testele care se fac de obicei sunt probe cu caracter fizic, care accentuează efectele inflamației.

Mai târziu, specialistul determină care părți ale corpului au fost infectate. Astfel, va putea determina progresul sau reducerea celulitei infecțioase.

Este important de știu care gen de bacterii, precum  Stafilococ sau Streptococ, au cauzat boala. Pentru a afla acest lucru există o multitudine de analize precum culturi de sânge.

Prevenirea acestei boli este simplă dar și importantă. Medicii afirmă că primul lucru care trebuie făcut este vindecarea cu atenție a rănilor, având în vedere că este una dintre formele în care microorganismele pătrund cu  mai mare ușurință. Iată câteva sfaturi pe care le putem urma și care ne sunt la îndemână.

Menținerea unei alimentații bune.

Curățarea pielii în fiecare zi ne va ajuta să evităm acumularea de murdărie unde pot fi prezente aceste microorganisme.

Hidratarea și îngrijirea pielii.

Este bine să încercăm să nu ne provocăm răni din greșeli mici precum o tăiere necorespunzătoare a unghiilor sau zgârieturi prea puternice.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *