Displazia mamară este periculoasă?

Displazia mamară este periculoasă?

Afectând aproape jumătate dintre femeile ajunse la maturitate sexuală, displazia mamară este o boală benignă cu care trebuie să învățăm să conviețuim.

Ce este displazia mamară?

Se numește așa grupul de modificări benigne ale sânului, care apar la pubertate. Sunt coroborate cu începerea producerii hormoni sexuali în ovar și se manifestă cu o mai mare intensitate în a treia și a patra decadă a vieții. După menopauză simptomele de obicei se atenuează.

Care sunt simptomele displaziei mamare?

Simptomul cel mai des întâlnit este o durere de la ambii sâni, care începe cu o săptămână sau două înainte de menstruație. Această durere uneori este atât de intensă, încât împiedică femeia să doarmă pe burtă sau să facă exerciții fizice. Durerea, de asemenea, apare de obicei la frecarea mamelonului, făcând dificilă purtarea anumitor articole vestimentare. În plus, apare o senzație de sâni umflați, mai tensionați.

În timpul auto-examinării sânilor apare senzația că pui mâna pe o pungă cu mazăre.

După menstruație sânii nu mai sunt tensionați, iar durerea se ameliorează. Sânul devine mai blând și omogen la atingere.

Această afecțiune descrisă se numește mastodinie și este forma cea mai tipică de displazie mamară, care poate începe din adolescență și persistă până la menopauză.

Alte dăți simptomele sunt mai inconstante sau apar la un sigur sân. Din cauza zonei mai tari de la sân apare teamă.

Care este originea displaziei mamare?

Cu toate că nu se cunoaște exact motivul apariției acestei afecțiuni, există diferite teorii care o explică. Toate acestea descriu o modificare a metabolismului țesutului mamar și o puternică influență din partea hormonilor masculini și a stresului. Unele substanțe precum tabac, cafea, ceai, cola, anumite mâncăruri fermentate, contribuie la creșterea hormonilor de stres. De aceea, o parte din tratament constă în modificarea consumului acestor substanțe.

Displazia și cancerul mamar: Există vreo legătură între ele?

Acesta este poate punctul cel mai important pe care fiecare femeie ar trebuie să-l știe clar. Numeroase studii internaționale au susținut că nu există o legătură între displazia mamară și cancerul mamar. Pentru a înțelege mai bine acest lucru și pentru a scăpa de teamă, trebuie să ne amintim despre următoarele lucruri:

– Cancerul mamar este o boală care, ca orice cancer are originea într-o singură celulă mamară care se reproduce fără control și formează o tumoare de celule similare primei celule care a suferit mutații.

– Displazia mamară reprezintă o alterare a funcționalității țesutului mamar, adică, a milioanelor de celule care compun sânul.

Celulele sânului continuă să fie normale și se reproduc normal dând naștere altor celule sănătoase.

Cum poate fi diagnosticată displazia mamară?

De cele mai multe ori trebuie mers la ginecolog. Acesta, prin intermediul istoriei clinice și al examenului mamar poate stabili diagnosticul. Ecografia poate fi foarte utilă, fiindcă oferă detalii cu privire la structura mamară și diagnostica eventuale chisturi mamare, destul de întâlnite la femeile cu displazie.

Mamografia nu este o chestiune de rutină la femeile mai mici de 40 de ani, având în vedere că densitatea sânilor înainte de această vârstă limitează eficiența acestui studiu. Acesta este solicitat doar în cazuri individuale.

Are tratament?

Când o femeie are displazie mamară cel mai important este să se înțeleagă situația și să nu se teamă. Teama produce stres și acest lucru mărește simptomele.

Femeia trebuie să înțeleagă că este vorba despre o afecțiune benignă a sânului, că vor exista momente cu mai multe simptome și altele cu mai puține sau, chiar fără niciun simptom. De asemenea, trebuie să înțeleagă că tratamentul constă într-un schimb de obiceiuri, de adoptare a unor opțiuni mai sănătoase. Poate trăi cu displazia care o va însoți probabil până la menopauză, fără ca aceasta să-i afecteze calitatea vieții.

Schimbările sănătoase care îmbunătățesc displazia sunt:

– Diminuarea stresului. Acesta se poate reuși prin intermediul multor instrumente precum yoga, meditație, sprijin psihologic, etc.

– Creșterea activității fizice aerobice. Exercițiul aerobic produce o eliberare de endorfine care diminuează secreția de prolactină și alți mediatori chimici ai stresului, pe lângă asigurarea bunăstării. Exercițiul trebuie să fie adecvat vârstei și stării de sănătate, gradual, rezonabil și sănătos.

– Diminuarea consumului de alimente sau băuturi cu metilxantină și tiramină (ceai, cafea, cola, brânză fermentată, vin, carne procesată, etc.).

-Renunțarea la fumat și substanțe stimulante.

– Odihnă adecvată și suficientă.

-Mărirea consumului de fructe și legume, în special cele bogate în potasiu și magneziu.

-Consumul de semințe și fructe uscate, în special cele bogate în vitamina E.

– Consumul moderat de sare.

-Trăirea vieții din plin.

Există medicamente pentru displazie?

Când măsurile anterioare nu sunt suficiente sau când simptomele sunt foarte intense, medicul poate recomanda:

– Analgezice antiinflamatorii cu ibuprofen.

– Vitamine, în special A, B6 și E.

– Progesteron gel, care se aplică zilnic pe pielea sânului cu două săptămâni înainte de menstruație.

-Suplimente hormonale.

Pot lua pastile contraceptive dacă am displazie?

Pastilele contraceptive sunt sigure pentru femeile cu displazie mamară. Unele pastile contraceptive au o formulă specială pentru femeile cu durere mamară premenstruală mare, fiindcă conțin progesteron care ajută la nereținerea lichidelor și au 24 de comprimate active per ciclu, ceea ce stabilizează și mai mult nivelul hormonal și diminuează simptomele de tensiune mamară.

Este important de amintit că este necesar un examen mamar anual, împreună cu un test Papanicolau.

Displazia mamară este o boală cronică și benignă a sânului cu care trebuie să învățăm să supraviețui fără teamă.

Cancerul de sân este o boală complet diferită, care se poate vindeca când diagnosticul este precoce.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *