Ecografia transvaginală

Ecografia transvaginală

Ecografia transvaginală sau endocavitară nu face parte din rutina ginecologică, precum PAP sau colposcopia. Cu toate acestea, mulți specialiști o recomandă în diverse situații deoarece este o metodă de diagnosticare mai precisă.

Dacă trebuie să faci un astfel de control sau vrei să afli despre ce este vorba, fii atentă la cele ce îți voi spune în cele ce urmează.

Ce este Ecografia Transvaginală?

Ecografia transvaginală este studiu al pelvisului care are ca scop examinarea organelor genitale ale femeii (vagin, uter, col uterin), dar (după cum indică și numele său) în loc să se realizeze superficial, se face prin intermediul unei sonde amplasate prin vagin.

Când se realizează ecografia transvaginală?

Ecografia transvaginală se face la femei în timpul sarcinii, cu scopul de a controla dezvoltarea normală a fătului. În plus, se observă eventuale complicații.

De asemenea, ajută la diagnosticarea (nu doar la femeile însărcinate) chisturilor sau tumorilor ovariene, infecțiilor pelviene, fribroanelor sau polipilor uterini, îngroșării epiteliului uterin. Este vorba despre un studiu foarte potrivit (din anumite motive) când ovarele se palpează greu. Acest lucru se întâmplă în cazul pacientelor obeze.

 

Cum trebuie să mă pregătesc pentru ecografia transvaginală?

Înainte de toate, este indicat să fii calmă și să mergi la medic cât mai relaxată posibil. În timpul ecografiei poți simți un ușor disconfort când este introdusă sonda, dar este vorba despre o procedură nedureroasă.

Nu este bine să fie realizată în timpul menstruației,în primul rând din chestiuni de igienă personală, dar nu este un impediment (de fapt se realizează la persoane cu hemoragii).

Vezica trebuie complet golită înainte de începerea ecografiei. Trebuie ținut cont de faptul că specialistul îți va spune să te dezbraci de la talie în jos.

 

Cum se realizează ecografia transvaginală?

Când ești pregătită pentru începerea ecografiei, ți se va spune să te așezi pe o masă ginecologică cu picioarele pe două rame și genunchii îndoiți. Apoi, medicul va introduce în vagin transductorul, adică, sonda utilizată pentru observarea interiorului tău. Întotdeauna va fi acoperită cu gel și un prezervativ.

Acest instrument trimite unde sonore care odată transmise, se folosesc pentru a crea o imagine a aparatului reproducător, pe care medicul specialist îl observă prin intermediul unui monitor.

Veți simți ușor cum sonda se deplasează, dar, nu este o procedură care să fie dureroasă.

 

O altă variantă

Un tip special de ecografie transvaginală este ecografia cu infuzie salină. Este o variantă a ecografiei transvaginale care se realizează prin introducerea de apă sărată sterilă în uter înainte de ecografie, pentru a ajuta la identificarea oricărei posibile mase. Soluția salină se extinde ușor în uter oferind o imagine mai detaliată a interiorului decât în cazul ecografiei convenționale.

Spre deosebire de ecografia tradițională, această variantă nu poate fi realizată dacă femeia este însărcinată.

Ecografia Transvaginală nu este o metodă periculoasă în timpul sarcinii?

Sonda nu intră în contact cu fătul, de aceea nu îl poate afecta. Este vorba despre o metodă care de utilizează de câteva decenii și până în acest moment nu a generat niciun un tip de probleme pentru femeia însărcinată sau pentru copil. Din contră, este o metodă foarte precisă, care poate detecta implantarea adecvată a embrionului (sau nu) în cazul sarcinilor recente, malformațiile în cazul sarcinilor avansate, precum și placenta accreta (placenta joasă), incompetența cervicală și eventuale cauze ale hemoragiei.

Cât de des se realizează?

Nu există o frecvență stabilită pentru această procedură. Aceasta se realizează la recomandarea medicului ginecolog, când acesta o consideră necesară.

 

Ce trebuie să știu despre rezultate?

În mod normal se folosește pentru diagnosticarea sau confirmarea următoarelor probleme:

– Cancer uterin sau ovarian

– Prezența chisturilor, fibroanelor și a altor tumori beningne

-Infecții pelvine

-Boli congenitale

În ceea ce privește femeile însărcinate, rezultatele studiului pot indica:

– Sarcină multiplă

-Sarcina ectopică.

-Avort spontan

-Risc de naștere prematură

– Probleme ale placentei (desprindere, placentă anterioară- o placentă joasă în timpul sarcinii care poate justifica o intervenție medicală)

– Boală trofoblastică gestațională.

Aprecierea valorilor variază în funcție de criteriul fiecărui laborator, prin urmare, este bine să nu fii neliniștită și să aștepți să citești rezultatele împreună cu medicul specialist, evitând astfel neînțelegerile și preocupările inutile.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *