Fertilitatea și legea lui Murphy

Fertilitatea și legea lui Murphy

Celebrul inginer american Edward Murphy susținea că trebuie verificate toate posibilitățile. Din punctul său de vedere, când ceva poate ieși rău, va ieși rău. Aplicând principiul său la această tematică reiese că, dacă nu îți dorești o sarcină, vei avea parte de ea, și viceversa.

Dar situația aceasta se poate schimba prin intermediul cunoașterii fertilității feminine și adoptarea unei atitudini active pentru a preveni o sarcină sau pentru a avea parte de ea.

Ce este ciclul menstrual?

Ciclul menstrual este perioada care desparte începutul unei menstruații de următoarea și durează în mod normal între 25 și 32 de zile.

Care zile ale ciclului sunt fertile?

În urma diverselor studii s-a ajuns la concluzia că există 6 zile fertile: ziua ovulației și cele 5 zile dinaintea ei, având în vedere că spermatozoizii care au ajuns în colul uterin în urma unei relații sexuale pot fecunda timp de 5 zile, în timp ce ovulul trebuie fecundat în primele ore ale ovulației fără să treacă 24 de ore. Astfel, există o probabilitate maximă de implantare și de apariție a unei sarcini.

Spermatozoizii ajung în colul uterin unde se mențin vii și pot fecunda datorită zaharurilor din secrețiile normale ale colului uterin. De acolo, se duc în valuri către trompe, în căutarea ovului pentru a-l fecunda. Aproximativ 95% dintre sarcini se produc în zilele de după întreținerea unei relații sexuale neprotejate. Nu se produc în timpul ei, nici imediat după ea.

 

Cât de ușor se poate rămâne însărcinată?

Specifia umană este una dintre cele mai puțin fertile, deoarece probabilitatea unei sarcini per ciclu este între 25 și 30%. Acest lucru înseamnă că, dacă patru perechi întrețin relații sexuale neprotejate timp de o lună, se va produce doar o sarcină. La sfârșitul anului, 90% dintre perechile care întrețin relații sexuale ne protejate rămân însărcinate.

Dacă am avut o singură relație sexuală, pot rămâne însărcinată?

O singură relație sexuală fără protecție poate produce o sarcină, mai ales dacă a avut loc în a doua sau a treia săptămână a ciclului. Studiile au arătat că 8 din fiecare 100 de perechi ce au avut o singură relație sexuale au rămas însărcinate. De aceea, dacă vrei să eviți o sarcină trebuie să folosești mereu o metodă contraceptivă eficientă.

Dacă bărbatul ejaculează în afara vaginului, se poate produce o sarcină?

Secrețiile pe care bărbatul le produce în timpul excitației sexuale au de obicei un număr mare de spermatozoizi care ajung apoi în colul uterin al femeii prin intermediul penetrării vaginale. Acești spermatozoizi sunt viabili timp de 5 zile și perfect capabili să fecundeze ovulul.

De aceea, ejacularea în afara vaginului, de asemenea, cunoscută drept ccoitus interruptus nu poate fi considerată o metodă contraceptivă eficientă.

 

Se pot calcula zilele pentru a rămâne însărcinată?

Este destul de ușor de calculat zilele cele mai fertile: este suficient să numeri zilele ultimelor cicluri, să le împarți la doi și din acest număr scazi 5. De exemplu, dacă ciclurile unei femei durează între 28 și 30 de zile se poate estima că va ovula în ziua 14-15 a ciclului său.

Mai mari posibilități de a rămâne însărcinată apar atunci când au loc relații sexuale cu 5 zile înainte de ziua 14 a ciclului său și până în ziua 15.

O relație sexuală zilnică sau la fiecare 48 de ore va fi suficientă, având în vedere că mărirea frecvenței relațiilor sexuale nu va crește posibilitățile de a rămâne însărcinată.

 

Se pot calcula zilele pentru a evita o sarcină?

Din nefericire ovulația se produce de așa natură încât nu se pot calcula în mod eficient zilele în care se poate evita o sarcină. Este normal și foarte frecvent ca ovulația să se producă mai devreme sau să întârzie câteva zile. Acest lucru modifică drastic zilele în care se poate evita sarcina. De fapt, o femeie poate rămâne însărcinată dacă întreține relații sexuale neprotejate în timpul ultimelor zile ale menstruației, având în vedere că uneori ovulația se poate produce destul de devreme, iar spermatozoizii supraviețuiesc între 5 și 7 zile de îndată ce au ajuns în colul uterin al femeii.

Ultima săptămână a ciclului, adică 7 zile înainte de următoarea menstruație, sunt considerate infertile. Totuși, data menstruală poate întârzia din cauza întârzierii ovulației, situație care poate fi determinată doar mai târziu.

În definitiv este important să ții minte că:

– Dacă vrei să rămâi însărcinată trebuie să întreții relații sexuale începând cu 5 zile înainte de jumătatea ciclului tău.

– Dacă vrei să eviți sarcina alege o metodă contraceptivă eficientă și folosește-o întotdeauna în mod corect și constant.

Metodele cele mai eficiente în ordinea eficienței contraceptive sunt:

  1. Pastilele contraceptive
  2. Legarea trompelor
  3. Dispozitiv intrauterin
  4. Prezervativ

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *