Histerectomie:extirparea uterului

Histerectomie:extirparea uterului

Ce este histerectomia?

Histerectomia înseamnă extirparea uterului. O histerectomie poate fi combinată sau nu cu extirparea trompelor uterine și cu unul dintre ovare sau ambele. Extirparea unei trompe și unui ovar este numită salpingo- ooforectomie, iar a ambelor trompe și ovare se numește salpingo-ooforectomie bilaterală.

Există două tipuri diferite de histerectomie care se descrie în funcție de organele care se extirpă.

O histerectomie totală este operația cea mai comună și indică extirparea uterului și cervixului sau colului (este partea cea mai joasă a uterului și intră în contact cu partea de jos a vaginului).

O histerectomie parțială indică extirparea corpului uterului, lăsând cervixul.

O histerectomie radicală implică extirparea uterului, cervixului, unei mici porțiuni a părții superioare a vaginului și puțin din țesutul conjuntiv (țesut care face legătura dintre organe) al pelvisului. O histerectomie radicală se realizează doar în cazul cancerului de col uterin și de către ginecologi cu o specializare specială.

Când este necesară histerectomia?

Histerectomia este una din intervențiile ginecologice cele mai frecvente. O histerectomie aproape întotdeauna este necesară dacă se pune diagnosticul de cancer de col uterin sau de cancer uterin și se recomandă în general în cazul de cancer ovarian.

Cu toate acestea, majoritatea intervențiilor se realizează la femei care nu au cancer, dar la care hemoragiile sau durerile uterine le cauzează dificultăți, dorindu-și să se opereze. În aceste cazuri, o histerectomie este adecvată doar pentru femei care pe viitor nu vor să aibă copii.

O histerectomie este în general o opțiune validă pentru femeile cu fibroame uterine, endometrioză, boală inflamatorie pelvină sau menstruații abundente care nu pot fi explicate. Dacă o femeie are prolaps uterin (desprindere sau ieșire parțială sau totală a uterului prin vagin) se poate realiza o histerectomie ca parte a operației de reparare a prolapsului. Un caz special este histerectomia care este necesară urgent după o naștere normală sau o cezariană din cauza complicațiilor, în general hemoragice, care uneori apar.

Cel mai des este indicat să se facă o histerectomie în cazul uterului cu fibroame.

Cum se realizează?

Histerectomia este o procedură chirurgicală serioasă și se realizează cu anestezie generală. Pe lângă diferitele tipuri de histerectomie există diferite moduri în care ginecologul poate realiza operația. Acest lucru poate fi influențat de motivul realizării histerectomiei în primul rând, mărimea uterului și experiența și preferința ginecologului în particular.

Diferențele dintre acestea se concretizează în termeni de timp de spitalizare, costuri și timp necesar pentru o recuperare completă. Astfel, histerectomia abdominală necesită câteva zile de spitalizare după operație, costurile sale sunt mai mari și recuperarea este mai lentă. Histerectomia vaginală făcută la laparoscopic necesită mai puține zile de spitalizare, recuperarea este mai rapidă și în general există mai puține complicații.

Histerectomia abdominală este metoda cea mai comună și se realizează printr-o cicatrice de aproximativ 15 centimetri în partea de jos a burții.

O histerectomie vaginală se realizează prin intermediul vaginului. O astfel de intervenție nu lasă semne vizibile. Nu se va observa că femeia a suferit o operație.

În cazul unei histerectomii vaginale făcute la laparoscopic, ginecologul utilizează chirurgia endoscopică în combinație cu chirugia prin intermediul vaginului, pentru a completa operația.

Care sunt ricurile unei histerectomii?

Nu există operație fără riscuri. O histerectomie este o operație gravă, dar majoritatea femeilor nu suferă de complicații. Dacă o femeie supraponderală, pierde în greutate înainte de histerectomie, este foarte bine, deoarece operația poate fi mai ușoară și se reduce posibilitatea unor complicații postoperatorii. Complicațiile apar din când în când. Printre ele pot fi incluse:

– Hemoragii grave în momentul intervenției.

– Afectarea chirurgicală a vezicii sau uretrelor (tuburile strâmte care conduc urina de la rinichi la vezică) sau altor organe din vecinătatea uterului.

– După intervenție, poate părea o infecție care implică o leziune chirurgicală sau la vezică (cistită). Se poate recurge la tratament cu antibiotice.

– O complicație serioasă dar rară este dezvoltarea de cheaguri la venele de la picioare (tromboză venoasă) sau la pelvis, cu riscul de migrare în zona pulmonară sau celebrală, producând grave probleme sau chiar moartea.

Afectează histerectomia viața sexuală?

Majoritatea femeilor nu au efecte adverse în ceea ce privește sexul. Des are loc contrariul, se îmbunătățește viața sexuală, în special dacă hemoragia a fost una prelungită și uterul a provocat durere în timpul actului sexual. Majoritatea femeilor pot întreține relații sexuale la șase săptămâni după histerectomie.

Va trebui începută o terapie de substituire hormonală după o histerectomie?

Dacă o femeie nu a ajuns la menopauză și i s-au extirpat ovarele în momentul histerectomiei, în general se recomandă un tratament hormonal pentru a evita bufeurile, gama amplă de alte simptome de care suferă o femeie și mai ales pentru a preveni osteoporoza (decalcifierea oaselor) și problemele cardiovasculare.

Dacă nu au fost extirpate ovarele, acestea vor produce în continuare hormonul feminin (estrogen) și acest tratament de substituire hormonală nu va fi necesară.

Trebuie făcută o citologie cervicală (Papanicolau) după o histerectomie?

Dacă nu a fost cancer înainte de histerectomie și s-a extirpat colul uterin, nu mai trebuie făcute alte citologii. Dacă s-a făcut o histerectomie parțială și încă a rămas o parte din colul uterin, este nevoie să se continue să se facă citologii cervicale.

Există alternative la histerectomie?

În cazul anumitor tipuri de cancer, rar există o alternativă realistă la histerectomie. Pentru stadii non-canceroase, se indică histerectomia când tratamentul cu pastile sau alte intervenții chirurgicale încercate nu au dat rezultate.

Pentru femeile cu menstruații abundente fără motiv, tehnicile chirurgicale care încearcă extirparea sau distrugerea mucoasei uterului poate ameliora simptomele fără a se recurge la o intervenție chirurgicală mai gravă. Trebuie reținut faptul că o histerectomie sau o procedură de ablatie endometrială este adecvată doar pentru o femeie care nu dorește să rămână însărcinată în viitor.

Când există o hemoragie vaginală mai mult sau mai puțin gravă iar cauza acesteia o reprezintă fibroamele uterine, se poate opta pentru extirparea fibroamelor, păstrând uterul. Acest lucru este în special important pentru femeile tinere care doresc să aibă copii.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *