Importanța contracepției

Importanța contracepției

Știm că populația lumii a crescut. Dar știm că și fiecare copil care se naște merită să aibă viitorul asigurat. Merită să beneficieze de educație, de alimentație, de sănătate, viață frumoasă și dragoste. Astfel, copilul poate porni pe drumul corect în descoperirea fericirii.

Metodele contraceptive le împiedică pe femei să rămână însărcinate, și sunt de ajutor pentru o bună planificare familială.

Planificarea familială

Planificarea familială este procesul în care o femeie decide câți ochii vrea să aibă și când vrea să-i aibă. Se începe când femeia începe să aibă relații sexuale și se menține pe parcursul întregii vârste reproductive. O bună planificare familială cere o bună comunicare între parteneri.

Clase de metode contraceptive

Metode naturale:

Se referă la întreruperea întreținerii relațiilor sexuale pe perioada ovulației și în zilele din apropierea ei. Între acestea există: metoda ritmului sau calendarului, a mucusului cervical, și a temperaturii bazale.

Metode de barieră:

Sunt acele metode care împiedică accesul spermatozoizilor în canvitatea uterină (prezervativ, diafragma cervicală, ovule vaginale, etc.).

Metode hormonale:

Sunt acele metode ce se bazează pe folosirea hormonilor sexuali(estrogeni și/sau progestativi), a căror obiective finale sunt acelea de a împiedica dezvoltarea ovulației femeii (anticoncepționale orale- pilula), injecții (lunare, bilunare, trimestriale), implanturi (norplant), patch-uri și inele vaginale. În acest grup pot intra și anticoncepționalele de urgență ( pastile cu levonorgestrel).

Dispozitive intrauterine

Este o metodă contraceptivă care se bazează pe plasarea în interiorul cavității uterine a unui element cu efect mecanic, chimic sau hormonal. Acest dispozitiv împiedică spermatozoizii să fertilizeze ovulele. De exemplu, dispozitivul intrauterine din cupru sub formă de T eliberează progesteron. Poate fi folosit 10 ani.

Metode chirurgicale:

Este o metodă care implică blocarea chirurgicala a conductelor care transportă spermatozoizi sau ovule. De exemplu:

  • blocarea trompelor bilaterale ( sterilizare) -la femei trompele uterine sunt blocate, împiedicând ovlul să fie eliberat în cavitatea uterină.
  • vasectomía- la bărbați se blochează conductele care împiedică sperma să iasă în exteriorul penisului.

Cum se alege o metodă contraceptivă?

Metoda contraceptivă trebuie aleasă în acord cu ușurința de folosire, de posibilitățile de punere în aplicare și eficiența contraceptivă. Pentru acest lucru trebuie consultat un medic cu privire la posibilele efecte adverse și contraindicțiile în relațiile cu organismul persoanei care le va folosi. Este indicat ca decizia folosirii lor să fie voluntară și pe cât posibil în comun acord cu partenerul.

Când este indicat să se reînceapă folosirea contraceptivelor după finalizarea unei sarcini normale?

Se spune că lactația maternă este o metodă contraceptivă. Uneori se recomandă unei femei care alăptează, să înceapă cu o metodă contraceptive specială (progestogeni) la o lună după sarcină. Această metodă nu ar trebui să influențeze secreția laptelui pentru copil.

Ce este important să se știe despre metodele contraceptive:

  • Avortul nu este o metodă contraceptivă. În multe țări este interzisă provocarea lui.
  • Dispozitivele intrauterine și contraceptivele de urgență nu sunt un mijloc de avort.
  • Decizia folosirii unei metode este voluntară, și pe cât posibil trebuie să fie o decizie luată împreună cu partenerul.
  • Începerea relațiilor sexuale depinde de valorile pe care o persoană și le-a însușit de-a lungul vieții, precum și de responsabilitățile pe care trebuie să și le asume dacă rezultă o sarcină.
  • O femeie poate rămâne însărcinată la puține săptămâni după naștere, fără să-i fi venit menstruația.
  • Persoanele cu antecendente de cancer de sân, tromboembolism , boli de inimă, epilepsie, boli de ficat, migrenă,etc., ar trebui să fie evaluate de către medicul lor înainte de a decide cu privire la utilizarea contracepției .

Contracepția este o responsabilitate ce se împarte între parteneri. Ambii trebuie să fie la fel de responsabili, dar cum majoritatea contraceptivelor sunt folosite de femei, decizia finală cu privire la metoda specifică folosită trebuie să fie luată de ele.

Atunci vine vorba despre contracepție o femeie poate lua initiațivă-nu trebuie să aștepte pe nimeni să facă primul pas. Este foarte indicată consultarea unui medic cu privire la metoda contraceptivă cea mai potrivită, pentru ca o femeie să se asigure că este complet protejată contra unei sarcini neplanificate și a infecțiilor cu transmitere sexuală.

Sexul nu este o joacă, ci o acțiune care poate avea consecințe diferite, fie pozitive, fie negative, în viața fiecăruia dintre noi. Pentru alegerea celei mai bune metode contraceptive, cel mai bine este ca fiecare femeie să consulte un medic. El o va ajuta să aleagă metoda care se va adapta cel mai bine stilului său de viață.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *