IMPORTANȚA EVALUĂRII PH-ULUI VAGINAL

IMPORTANȚA EVALUĂRII PH-ULUI VAGINAL

Am aflat cu toții despre importanța echilibrării pH-ului pielii noastre, din reclamele la săpun sau la alte produse cosmetice. Ceea ce nu multe dintre noi știu, este că și vaginul are propriul pH, al cărui nivel normal este puțin mai scăzut decât cel al pielii, deci între 3,5 şi 4,5, dar la fel de important pentru buna funcționare a aparatului genital.

Un vagin sănătos înseamnă o secreție vaginală normală. În momentul în care nivelul pH-ului vaginului crește, aciditatea din vagin scade, iar acest lucru favorizează înmulțirea bacteriilor și apariția vaginozei bacteriene.

Cauzele pentru creșterea pH-ului sunt multiple:

  • Menstruaţia – deoarece sângele are un pH puţin mai mare de 7, deci în timpul menstruaţiei, aciditatea din vagin scade. Dacă foloseşti tampoane interne e şi mai riscant, pentru că ele menţin sângele în vagin, mai ales dacă nu sunt schimbate la timp;
  • Contactul sexual – deoarece sperma are un pH mai mare, aproape de 8;
  • Săpunul – deoarece majoritatea săpunurilor au un pH peste 7, deci cresc aciditatea;
  • Menopauza şi sarcina – deoarece fluctuaţiile hormonale ridică pH-ul vaginal.

În toate aceste situaţii, riscul de vaginoză bacteriană este mai mare, deci trebuie să acordăm o mare atenție factorilor pe care îi putem controla, cum sunt evitarea anumitor tipuri de săpun sau a folosirii tampoanelor interne.

In plus, avem la îndemână posibiliatea de testare a propriului pH vaginal.

Ce este testul de valuare a pH-ului vaginal?

Testul de evaluare a pH-ului vaginal permite determinarea dezechilibrelor microbiene vaginale într-un stadiu incipient, prin automăsurarea periodică. Perturbarea echilibrului natural al bacteriilor din interiorul vaginului poate duce la infecții, care ar putea constitui o amenințare pentru sănătatea dumneavoastră sau a sarcinii dumneavoastră, ducând chiar la nașteri premature. Testul de evaluare a pH-ului vaginal poate fi folosit pentru a identifica rapid o astfel de modificare a pH-ului vaginal și puteți astfel preveni, cu ușurință, apariția afecțiunilor vaginale.

Flora vaginală normală oferă o protecţie naturală împotriva infecţiei. În vagin există, în mod natural, o variate de bacterii “prietene”, Lactobacillus, care ajută flora vaginală şi oferă o protecţie eficientă împotriva bacteriilor patogene şi a fungiilor.
Testul de evaluare a PH-ului vaginal poate fi folosit pentru a identifica rapid o modificarea acestei flore, care poate indica dezechilibre microbiene vaginale.

Statistic vorbind, 40-50% dintre femei suferă de infecţii vaginale. Ele se plâng de inflamaţii sau uscăciune vaginale, miros neplăcut, mâncărimi, arsuri. 20-30% dintre femei sunt diagnosticate cu vaginită bacteriană în timpul sarcinii, ceea ce constituie un risc crescut de naştere prematură şi de ruptură prematură a membranelor fetale.

 

Când se poate folosi Testul de evaluare a PH-ului vaginal?

Testul de evaluare a pH-ului vaginal poate fi folosit pentru a efectua măsurători în cazul în care există o suspiciune de vaginită bacteriană sau infecţii fungice, în cazul în care există simptome de arsură, mâncărime, miros neplăcut sau de inflamaţii vaginale, după un contact sexual cu un partener nou sau după tratamentul infecţiilor vaginale, precum şi după intervenţii chirurgicale pe vagin.

În timpul sarcinii şi, de asemenea, între examenele medicale dinaintea acesteia,Testul de evaluare poate fi utilizat şi săptămânal, pentru a vă asigura că pH-ul vaginal este în limite normale. Acest lucru se recomandă în special dacă aţi suferit infecţii vaginale în timpul sarcinilor anterioare sau dacă aţi avut deja o naştere prematură.

Înaintea utilizării testului:

Vă rugăm să reţineţi că rezultatul testului nu poate fi de încredere în cazul în care măsurătorile se efectuează:

  • în termen de 12 ore de la contactul sexual;
  • în termen de 12 ore după folosirea medicamentelor vaginale (supozitoare vaginale, creme);
  • în termen de trei până la patru zile de la terminarea sângerării menstruale.

Nu faceţi duș și nu spălaţi zona intimă cu puţin timp înainte de a face testul. Luaţi în considerare faptul că urina poate afecta rezultatul acestuia.

Share this post