Importanța igienei intime

Importanța igienei intime

Igiena intimă este un aspect foarte important ce ține de îngrijirea corpului nostru, având în vedere că zona intimă feminină este o parte foarte delicată și sensibilă a corpului.

Pentru a ne bucura de vitalitate și de energie permanent, trebuie să ne simțim sigure și fresh în orice moment al zilei. Totuși, există agenți care ne pot afecta, iar aceștia se referă la o igienă intima neadecvată.

Atunci când vorbim despre igiena intimă vorbim în special despre sănătatea femeii, având în vedere că femeia are o zonă foarte sensibilă ce are nevoie de o atenție și îngrijire specială, datorită faptului că pielea acestui organ este foarte delicată.

Aparatul genital feminin suferă de-a lungul vieții unei femei diverse schimbări fiziologice. În vagin, aceste schimbări sunt însoțite de variații în ceea ce privește flora și alte elemente ce compun ecosistemul vaginal. Echilibrul ecosistemului vaginal este fundamental pentru a reduce apariția anumitor boli și a asigura bunăstarea femeii.

În cadrul ecosistemului vaginal lactobacilul este mai predominant, având un rol fundamental în reglarea și menținerea echilibrului florei vaginale precum și în protejarea contra apariției patogenilor externi.

Principalele componente ale secrețiilor vaginale sunt: lichidul produs prin peretele vaginal, celulele epiteliale, mucusul cervical, leucocitele și fluidele produse de tractul genital superior. Secreția vaginală normală este inodoră, limpede, vâscoasă, nu conține neutrofile și are un pH mai mic de 4,5.

 

Situații ale dezechilibrului ecosistemului vaginal

  1. Endogene

Interacțiunea între microorganisme ale florei vaginale

Lactobacilul acidifiind mediul vaginal împiedică dezvoltarea bacteriilor patogene precum gonococul. De asemenea, fixându-se pe celulele epiteliale vaginale împiedică fixarea altor bacterii potențial patogene.

Interacțiunea între bacterii, epiteliul vaginal și alte țesuturi

Epiteliul vaginal asigură substanțe necesare pentru metabolismul anumitor microorganisme. De exemplu, lactobacilul trebuie să metabolizeze glucogenul epiteliului vaginal, pentru a se menține în cantitatea adecvată. În plus, există alte subtanțe disponibile pentru dezvoltarea bacteriană în secreții cervicale, lichide menstruale. Integritatea epiteliului vaginal este foarte important deoarece, fiecare situație care modifică această barieră mecanică ar favoriza invazia anumitor micro-organisme.

Interacțiunea florei vaginale cu sistemul imunitar

În cazul pacienților cu un sistem immunologic afectat (în cazul unui diabet zaharat, de exemplu), există o mai mare predispoziție de apariție a infecțiilor.

  1. Exogene

Relația între flora vaginală și factorii externi

Antibioticele, diversele medicamente administrate prin vagin, dușurile vaginale, etc., elimină anumite tulpini bacteriene care inhibă dezvoltarea altora cu o mai mare capacitate patogenică.

Alți factori externi: parteneri sexuali noi sau multipli, băile la piscină, parazitozele, incontinența urinară sau fecală, stresul, malformațiile congenitale, preparatele contraceptive de uz oral sau topic, traumele chirurgicale, folosirea inadecvată a tampoanelor, folosirea îmbrăcămintei strâmte, lenjerie intimă non-respirabilă, etc.

Igienă intima neadecvată

Având în vedere proximitatea anatomică, o igienă inadecvată poate favoriza apariția de bacterii fecale. Spălarea genitală ar trebui să se facă de la vulvă spre anus.

Produsele care nu sunt specifice pentru zona vulvei vaginale pot dezechilibra ecosistemul vaginal (atât prin distrugerea florei, cât și al pH-ului). De aceea, produsele pentru igiena intimă trebuie să fie concepute special pentru igiena zilnică a acestei zone.

Implicații ale schimbării florei și pH-ului

În flora vaginală normală există o serie de bacterii, potențial patogene, dar care conviețuiesc pașnic, fără a cauza inflamație sau infecție, dacă nu este distrus echilibrul.

Când apar infecțiile?

Infecțiile vaginale apar atunci când lactobacilii sunt înlocuiți în zona vaginală și se distruge echilibrul acestei zonei, provocând iritații și discomfort.

Tipuri de infecții

Cea mai întâlnită infecție este vaginita sau candidoza, care este o infecție cauzată de ciupercă. Factorii care pot cauza infecțiile sunt variate. De aceea este bine să le prevenim și să nu uităm niciodată de igiena intimă.

Procesul de igienă intimă

Pentru igiena intima feminină nu este poate folosi orice fel de produs, ci unul cu un ph de 5.5 suav și cu ingrediente neutre și calmante. Este bine să spălăm zona intimă în fiecare zi, dar pe exterior, și să nu folosim o cantitate prea mare, pentru a nu face multă spumă.

Folosirea unei anumite lejerii intime, de asemenea, este importantă. Lenjeria trebuie să fie din bumbac. Trebuie să renunțăm la fibre sintetice precum nylon, care nu transpiră și rețin umezeala, provocând dezvoltarea infecțiilor.

Compresele, de asemenea, pot irita. Astfel, zona se transformă într-un paradis pentru infecții, care distrug flora vaginală provocând mâncărimi.

Concluzie

Menținerea unei flore microbiene normale în vagin, joacă un rol important în prevenirea infecțiiilor genitale și ale tractului urinar. Integritatra ecosistemului, de asemenea, poate evita apariția inflamațiilor vulvo-vaginale non-infecțioase. De aceea, este important să se cunoască compoziția ecosistemului, favorizând menținerea sa și evitând acei factori care îl pot modifica. Este bine să se folosească săpunuri adecvate pentru igiena intimă cu pH-ul pe care îl are vaginul în fiecare etapă a vieții unei femei.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *