Importanța unei corecte igiene intime

Importanța unei corecte igiene intime

Aparatul genital feminin suferă diverse schimbări fiziologice pe parcursul vieții unei femei. În vagin, aceste schimbări sunt însoțite de variații ale florei și ale altor elemente care compun ecosistemul vaginal. Echilibrul ecosistemului vaginal este fundamental pentru diminuarea incidenței anumitor patologii și asigurarea bunăstării femeii.

În cadrul acestui ecosistem vaginal genul de baterii Lactobacillus este cel mai predominant, având rolul fundamental în reglarea și menținerea echilibrului florei vaginale, precum și în protejarea contra colonizării agenților patogeni externi.

Principalele componente ale secrețiilor vaginale sunt lichidul care se produce prin peretele vaginal, celulele epiteliale descuamate, mucusul cervical, leucocitele și fluidele din tractul genital superior. Secreția vaginală normală este inodoră, clară, vâscoasă, nu conține neutrofile și are un pH mai mic de 4,5.

Trebuie evidențiată importanța poziției corecte a labiilor mai mici în menținerea barierei mecanice care separă ambientul vaginal de exterior, menținând condițiile adecvate de umiditate, temperatură și pH. 

Situații care distrug echilibrul ecosistemului vaginal

Endogene

Interacțiune între microorganisme ale florei vaginale

Lactobacillus-ul prin acidifierea mediului vaginal previne dezvoltarea bacteriilor patogene, cum ar fi gonococul. Prin fixarea pe celulele epiteliului vaginal prin micropili împiedică fixarea de alte bacterii potențial patogene.

Interacțiuni între bacterii, epiteliu vaginal și alte țesuturi

Epiteliul vaginal asigură substanțele necesare pentru metabolismul anumitor microorganisme. De exemplu, lactobacilul trebuie să metabolizeze glucogenul epiteliului vaginal pentru a se menține în cantitate adecvată. În plus, există alte subtanțe disponibile pentru creșterea bacteriană în secreții cervicale, transudate și lichid menstrual. Integritatea epiteliului vaginal este foarte important având în vedere că orice situație care distruge această barieră mecanică favorizează invazia anumitor microorganisme.

Interacțiunea florei vaginale cu sistemul imunitar

La persoane cu sistem imunitar distrug (de exemplu, diabetul zaharat) există o mai mare predispoziție de apariție a infecțiilor.

Exogene

Relația dintre flora vaginală și factorii externi

Antibioticele, diversele medicamente administrate prin vagin, dușurile vaginale, etc., elimină anumite tulpini bacteriene care inhibă creșterea altora cu o mai mare capacitate patogenă.

Alți factori: parteneri sexuali noi sau multipli, băi în piscină, parazitoze, incontinență urinară sau fecală, stress, malformații congenitale, preparate contraceptive orale sau topice, trauma chirurgicale, folosirea neadecvată a tampoanelor, folosirea de îmbrăcăminte strâmtă, lenjerie intima care nu transpire, etc.

Igienă intima neadecvată.

Având în vedere proximitatea anatomică, igiena inadecvată poate favoriza colonizarea de bacterii fecale. Spălarea genitală ar trebui să se facă de la vulvă spre anus.

Produsele nespecifice pentru igiena zonei vulvo-vaginale poate distruge echilibrul ecosistemului vaginal (atât prin distrugerea florei, cât și a pH-ului). De aceea, produsele pentru igienă intimă trebuie să fie concepute special pentru igiena zilnică a acestei zone.

Implicațiile modificărilor florei și ale pH-ului

În flora vaginală normală există o serie de bacterii, pontențial patogene, dar care convețuiesc pașnic, fără a cauza inflamație sau infecție și fără a distruge echilibrul.

Concluzii

Menținerea unei flore microbiene normale în vagin are un rol important în prevenirea infecțiilor genitale și ale tractului urinar. Integritatea ecosistemului, de asemenea, poate evita apariția proceselor inflamatorii vulvo-vaginale de etiologie non-infecțioasă.

Prin urmare, este necesar să se cunoască compoziția și ecologia ecosistemului, favorizând întreținerea și evitarea acestor factori care o pot modifica. Este recomandabil să se folosească săpunuri adecvate sau specifice pentru igiena vulvo-vaginală, care respectă ecologia lactobacillus-ului si au pH-ul pe care îl are vaginul în fiecare etapă a vieții femeilor.

O igienă intima corectă asigură sănătatea organelor genitate. Așadar, rețineți că pentru o astfel de igienă nu se poate folosi orice tip de gel. Ph-ul lui trebuie să fie de 5.5 și cu ingrediente neutre și calmante. Trebuie să vă spălați o dată pe zi, doar pe exterior. Niciodată nu trebuie să introduceți gel în interiorul vaginului. De asemenea, nu trebuie să folosiți mult gel, pentru a nu face prea multă spumă. Unii ginecologi ne sfătuiesc să folosim doar apă sau să facem băi cu mușețel. Acești pași trebuie urmați după întreținerea de relații sexuale.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *