INCONTINENTA URINARA

INCONTINENTA URINARA

Râzi, strănuţi sau faci exerciţii fizice şi câţiva stropi de urină îţi scapă în lenjeria intimă. Aceasta este incontinenţa urinară! Poate nu ştiai, dar aproximativ 30% dintre femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani se confruntă cu o astfel de scurgere cel puţin o dată pe săptămână, potrivit unui studiu recent. Naşterea este pe primele locuri în topul cauzelor de incontinenţă, deoarece muşchii pelvini, care susţin uretra, pot fi uşor deterioraţi, aşa că e de aşteptat să te confrunţi cu astfel de simptome inclusiv între 20 şi 30 de ani.

 

Incontinenţa urinară este definită ca eliminarea accidentală (involuntară) de urină. Nu reprezintă o boală în sine, ci mai degrabă un simptom al unei maladii a tractului urinar, fiind foarte frecventă la femeile de vârsta a treia. Eliminarea accidentală de urină are loc, de obicei, în cadrul activităţilor care cresc presiunea intra-abdominală cum ar fi tusea, strănutul, râsul sau când femeia nu poate ajunge suficient de repede la toaletă. De obicei, incontinenţa urinară nu cauzează probleme majore de sănătate, dar poate fi jenantă şi poate dăuna încrederii de sine a femeii.

Pot trece peste şase luni de la naştere, până când muşchii planşeului pelvin să se refacă şi să aibă suficientă putere pentru ca incontinenţa să fie diminuată sau chiar să dispară cu totul. Procesul de vindecare poate fi accelerat prin practicarea de exerciţii Kegel. Mai mult, se recomandă eliminarea din alimentaţie a cofeinei, ciocolatei, produselor lactate, mirodeniilor picante şi fructelor acide – ca portocalele sau ananasul, întrucât acestea pot irita vezica urinară şi, astfel, pot agrava incontinenţa.

Cele mai frecvente tipuri de incontinenţă urinară

  • incontinenţa urinară de efort – apare în cadrul diverselor activităţi ce determină creşterea presiunii în vezica urinară, cum ar fi strănutul, tusea, râsul, ridicarea obiectelor etc., fiind cel mai frecvent tip de incontinenţă urinară la femei.
  • incontinenţa urinară cauzată necesităţii imperioase de a urina – numită şi vezica iritabilă, se caracterizează prin senzaţia de micţiune imperioasă (chiar dacă în vezică se află cantităţi mici de urină), astfel încât pacienta nu mai poate ajunge la toaletă la timp; pe de altă parte, unele paciente pot avea eliminări accidentale de urină fără nici un avertisment, iar la unele paciente simpla ingestie de apă, sunetul, sau imaginea apei curgând, poate cauza eliminări de urină.
  • incontinenţa urinară combinată (mixtă) – este caracterizată de o combinaţie între tipurile de incontinenţă menţionate, de obicei între incontinenţa urinară de efort şi incontinenţa urinară datorată necesităţii imperioase de a urina; aceasta apare cu o frecvenţă mai mare la femeile vârstnice.

Incontinenţa poate reprezenta o problemă tranzitorie, cauzată de afecţiuni ale tractului urinar cum ar fi infecţiile, diverse medicaţii sau constipaţia şi se rezolvă de obicei spontan, odată cu dispariţia cauzei.

Cele mai frecvente cauze ale incontinenţei urinare

– incontinenţa de efort; aceasta este rezultatul afecţiunilor sau condiţiilor fiziologice care presupun o presiune crescută asupra musculaturii pelvine. Printre ele se numără naşterea pe cale naturală, obezitatea etc., când muşchii pelvini nu-şi mai îndeplinesc în mod satisfăcător funcţia de susţinere a vezicii urinare, iar aceasta se deplasează inferior, învecinându-se cu vaginul şi pierzând astfel capacitatea de contracţie a muşchilor, care în mod normal ţin uretra închisă. Eliminarea accidentală de urină poate apărea în corelaţie cu exercitarea unei presiuni suplimentare asupra vezicii urinare, cum se întâmplă la strănut, tuse, râs sau alte activităţi. Incontinenţa de efort poate fi agravată de depletia hormonilor sexuali, ce apare odată cu menopauza, de fumat sau de obezitate.

– incontinenţa urinară datorată necesităţii imperioase de a urina este cauzată de contracţiile involuntare ale pereţilor vezicii urinare, acestea datorându-se modificărilor legate de vârstă, bolii Parkinson, accidentului vascular cerebral, litiazei vezicale sau renale, tumorilor ce cresc presiunea intravezicală, cum ar fi cancerul pelvin, de col uterin sau carcinomul uterin.

La femei este frecventă apariţia incontinenţei urinare mixte, combinaţie între incontinenţa urinară de efort şi incontinenţa urinară ca urmare a necesităţii imperioase de a urina. La apariţia incontinenţei urinare, femeile pot evita să iasă în public din cauza sentimentului de jenă pe care o resimt, să dezvolte iritaţii la nivelul vaginului şi a zonei inghinale, din cauza contactului prelungit al acestora cu urina sau să facă infecţii urinare severe.

Lady Anion vine în ajutorul femeilor de toate vârstele, care se luptă cu această afecţiune, cu gama de absorbante din bumbac steril pentru incontinenţa urinară: un produs unic, revoluţionar, ce asigură protecţie, siguranţă, confort. Suprafaţa mare din bumbac steril se usucă instantaneu datorită gelului polimer superabsorbant (cu putere de absorbţie de cel puţin şase ori mai mare decât a oricărui alt absorbant), iar banda patentată cu emisie de anioni (peste 6000/cm3) şi infraroşii transformă absorbantul Lady Anion într-unul steril, care împiedică supravieţuirea şi înmulţirea oricărui tip de bacterii, absorbind în acelaşi timp mirosurile neplăcute.

Share this post