Inel vaginal

Inel vaginal

Ce este inelul vaginal?

Inelul vaginal, de asemenea, cunoscut ca inel intravaginal sau sistem de eliberare vaginală, este o metodă contraceptivă pe termen lung. Inelul este format dintr-un arc transparent și flexibil, cu diametru de unu sau cinci centimetri, pe care femeia îl plasează în vagin când începe ciclul menstrual. Timp de 21 de zile inelul eliberează etonogestrel și etinilestradiol, doi hormoni sexuali feminini. Aceștia intră în fluxul sanguin și împiedică ovulația prin modificarea mucoasei uterului și a mucusului colului uterin.

Mod de utilizare

Odată ce inelul vaginal se amplasează în interiorul vaginului trebuie să rămână acolo timp de 3 săptămâni. După ce au trecut 21 de zile, femeia trebuie să-l scoată și să aștepte o săptămână, înainte a -și pune un inel nou, după 10 zile. Acest inel contraceptiv trebuie amplasat și scos întotdeauna în aceeași zi din săptămână și cam la aceeași oră.

În mod normal menstruația apare cu întârziere, după două sau trei zile după ce a fost scos inelul contraceptiv. Ciclul durează, de obicei, aproximativ o săptămână.

Eficiență

Nivelul eficienței inelului vaginal este de 99,7%, similar cu al pilulei contraceptive. Totuși, nu protejează femeia contra bolilor cu transmitere sexuală.

Sfaturi de utilizare

Primul sfat care trebuie dat unei femei care vrea să folosească această metodă contraceptivă, este să meargă la ginecolog, care va indica momentul adecvat de utilizare a inelului. Acest lucru va depinde de câteva lucruri: dacă o femeie a folosit o metodă diferită de prevenție, dacă a născut recent sau a avortat.

În mod normal, ar trebui să folosească metode contraceptive alternative în timpul primei săptămâni de folosire a inelului dar, niciodată nu va putea folosi diafragma în același timp cu inelul.

Pași de urmat pentru a putea utiliza inelul

Pentru a introduce un inel vaginal în mod corect, este indicat ca femeia să se așeze pe spate, cu genunchii ridicați, sau să stea în picioare și să pună un picior pe un scaun sau pe un alt obiect. În continuare va trebui să prindă inelul de părțile laterale, între degetul mare și arătător și să-l introducă în vagin. Cu cât este introdus mai adânc, cu atât disconfortul va fi mai mic. După trei săptămțni, femeia trebuie să scoată inelul băgând arătătorul sub marginea peretului frontal sau să-l tragă cu degetul mare și cel arătător. Poziția exactă a inelului în vagin nu condiționează funcționarea sa.

În cazul în care inelul iese

Există pericolul ca inelul să iasă când se scoate un tampon, în timpul evacurării intestinale sau, dacă nu este corect amplasat în vagin. De asemenea, poate ieși în timpul relațiilor sexuale. În acest caz, femeia trebuie să se clătească cu apă caldă, niciodată fierbinte, și să pună inelul în vagin, cât mai rapid. Dacă îl pierde, poate pune unul nou, pe care îl poate scoate la data când trebuia să-l scoată pe cel anterior. Inelul va trebui amplasat în maxim trei ore de la ieșirea sa.

În cazul în care se uită punerea unei doze

Există riscul unei sarcini dacă femeia uită să introducă un nou inel după o săptămână de la scoaterea celui anterior, și a întreținut relații sexuale în acea săptămână. În aceste situații, specialiștii recomandă un test de sarcină și, în caz că nu confirmă o sarcină, să se pună un nou inel cât mai curând posibil.

În cazul în care se uită scoaterea unei doze

Dacă femeia uită să scoată inelul contraceptiv și a trecut mai puțin de o săptămână, va trebui să-l scoată cât mai repede și să pună altul după o săptămână. Dacă a trecut mai mult de o săptămână și a întreținut relații sexuale în acest timp, există o oarecare posibilitate de a rămâne însărcinată. De aceea, experții recomandă realizarea unui test de sarcină și, în cazul în care e negativ, să se scoată inelul cât mai rapid, să se aștepte o săptămână și să se pună unul nou.

Avantaje și dezavantaje

Avantaje

Este o metodă comună, având în vedere că majoritatea femeilor care o folosesc, consideră inelul ușor de introdus și scos. Pentru asta nu este nevoie de cursuri speciale. Pe de altă parte, există o posibilitate mai mică de a uita de el decât în cazul pilulei și are aceeași eficiență maximă de 99,7%.

Dezavantaje

Principalul inconvenient al acestei metode este că nu protejează femeia de infecțiile cu transmitere sexuală. În plus, unele femei au dificultăți în manipularea sa genitală și eliberarea hormonală poate declanșa numeroase efecte numeroase.

Efecte secundare

Simptomele cele mai comune ale acestui sistem contraceptiv sunt: imflamație, roșeață, iritație, usturime, risc de infecție în vagin, sângerare vaginală sau pete care nu corespund perioadei, durere de cap, nas înfundat, deranj stomacal, vărsături, modificări ale poftei de mâncare, creșterea sau pierderea în greutate, crampe abdominale sau balonare, nervozitate, mărirea sânilor, creșterea părului pe față, căderea părului de pe scalp, acnee sau modificări ale dorinței sexuale.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *