INFECȚIILE URINARE

INFECȚIILE URINARE

Statisticile mondiale menționează faptul că infecțiile urinare sunt cele mai răspândite infecții, mai des întâlnite chiar decât cele respiratorii, cu tuse și expectorație.
Femeile sunt mai predispuse la infecțiile urinare, 50% dintre acestea suferind cel puțin o dată în timpul vieții de o formă de infecție urinară.

Popular denumite și cistite, infecţiile urinare, sunt declanşate de acţiunea unei bacterii asupra tractului urinar.

Acest tip de infecții apare din cauza faptului că diferite microorganisme ajung la nivelul aparatului urinar, se multiplică și, în timp, duc la modificări în funcționarea normală a rinichilor și a căilor urinare.

Cauzele care predispun femeia la infecții urinare

În 80 % din cazuri (valabil pentru infecţiile urinare comune) bacteria implicată în apariția acestei afecțiuni este Escherichia coli (E. coli), microb care se află în mod normal la nivelul colonului şi anusului.

Dintre celelalte cauze, amintim:

[ul style=”6″]
[li]uretra scurtă la femeie, care facilitează pătrunderea bacteriilor cu usurință în vezica urinară; [/li]
[li]contactul sexual frecvent, prin facilitarea pătrunderii bacteriilor din flora vaginală prin orificiul uretral, situat în apropierea celui vaginal. Specialiștii recomandă femeilor că, după contactul sexual, să meargă la toaletă pentru a urina, în felul acesta microorganismele fiind împiedicate să ajungă în vezica urinară; [/li]
[li]consumul scăzut de lichide; [/li]
[li]urinările rare; [/li]
[li]scăderea imunității; [/li]
[li]infecțiile genitale – vaginitele; [/li]
[li]litiaza renală – pietrele la rinichi; [/li]
[/ul]

Simptome și semne ale infecțiilor urinare

Infecțiile urinare la femei, în special cele joase, ca cistita, pot avea simptomatologie discretă. Importanța depistării acestora și decizia de a merge la medic sunt importante pentru că infecțiile urinare care recidivează frecvent pot conduce la complicații infecțioase, de exemplu, pielonefrite – acte care pot evolua treptat în cazul neglijării tratamentului spre insuficiența renală. De asemenea, glomerulonefritele acute nu sunt excluse din riscul complicațiilor. Infecțiile urinare joase sunt frecvente la femeia tânără și activă sexual, de aceea un prognostic nefavorabil la o vârstă tânără ar putea avea repercusiuni grave asupra funcționării corecte a organismului și aparatului genital.
Dintre cele mai frecvente semne și simptome ale infecțiilor urinare, amintim:
Usturimi la urinare. Acestea apar frecvent în ITU (infecții ale tractului urinar), dar pot să apară și atunci când există o iritație în zona orificiului uretral. Adesea, aceste usturimi, dacă au drept cauză o infecție urinară joasă (cistită sau uretrită), se asociază cu tenesmele.
Tenesme sau senzația de urinare incompletă. Acest simptom este specific infecțiilor urinare și se asociază frecvent cu usturimile uretrale și urinările frecvente.
Urinările frecvente. Dacă observați că mergeți des la baie, deși nu ați crescut ingestia de lichide, atunci există fie suspiciunea unei infecții urinare, fie a unei sarcini. In această situație, este indicat să mergeți la medic pentru un examen sumar de urină și, eventual, o urocultură.
Urina tulbure sau urât mirositoare. Dacă observați că urina își modifică mirosul, culoarea și transparența, este cazul să vă adresați medicului. Urina unei persoane sănătoase are culoare ușor gălbuie, miros specific și este clară, transparentă. In cazul infecțiilor și bolilor renale, urina poate căpăta diferite mirosuri (de mere, miros amoniacal, fetid etc.), culori (maronie sau roșie în hematurii, portocalie etc.), tulbure (neclară).

Febră și frisoane. Atât febra, cât și frisonul, nu sunt simptome specifice infecției urinare, ci infecției în general. Dacă, însă, unul sau mai multe dintre simptomele/semnele de mai sus asociază febră și frison, atunci trebuie să vă prezentați la camera de gardă a seriviciilor de urgență.
Senzație de presiune și sensibilitate în abdomenul inferior. O senzație de presiune, de greutate în abdomenul inferior și sensibilitatea la palpare poate anunța, de asemenea, prezența unei infecții urinare. Sunt însă și alte patologii care se pot manifesta prin aceste simptome, cum ar fi cele genitale sau colonice.
Dureri la nivelul trunchiului. In infecțiile urinare înalte, durerea apare în zona laterală a trunchiului, sub coaste, sau în spate – durerea renală. Această durere poate să apară și în litiaza urinară, dar și în infecțiile urinare înalte. Este recomandat să vă prezentați la medic cât mai repede pentru că aceste dureri, adesea, anunță o boală gravă.

Cum putem preveni apariţia unei infecții urinare?

Cele mai simple și la îndemână sfaturi de urmat pentru prevenirea infecțiilor urinare vizează:

[ul style=”6″]
[li]consumul zilnic al unei mari cantități de lichide, în special a apei plate; [/li]
[li]urinarea imediată în momentul apariției senzației specifice; [/li]
[li]ștergerea dinspre anterior spre posterior, după evacuarea vezicii urinare, evitând astfel contaminarea regiunii uretrale cu bacterii din regiunea anală; [/li]
[li]menținerea unei igiene intime exemplare; [/li]
[li]golirea vezicii urinare cât mai repede posibil, după un contact sexual; [/li]
[li]evitarea produselor igienice şi cosmetice potenţial iritante, uzul deodorantelor, a pudrei de talc şi a gelurilor de duş în regiunea genitală, care pot irita uretra; [/li]
[li]evitarea alimentelor picante şi a cafelei, care sunt, de asemenea, iritante pentru uretră; [/li]
[li]consumul zilnic al unui pahar de suc de merişor sau unui supliment ce conţine extract concentrat de merişor. Acestea scad incidenţa unei infecții urinare, având ca mecanism scăderea aderenţei bacteriei E. coli la pereţii tractului urinar, aderenţă care este o condiţie obligatorie pentru înmulţire şi infecţie. [/li]
[/ul]

Pentru evitarea infecțiilor urinare, cauzate de multiplicarea bacteriilor în zonele intime, în special în timpul perioadei menstruației, vă recomandăm absorbantele Lady Anion, cu putere de absorbţie diferită, care nu doar oferă senzaţia de prospeţime și confort, dar absoarbe mirosurile neplăcute şi ne protejează de infecţii. Toate absorbantele Lady Anion au banda patentată care emite peste 6000 anioni/cm3 şi infraroşii, transformând absorbantul Lady Anion într-un absorbant steril ce nu permite apariţia şi dezvoltarea bacteriilor pe întreaga lui suprafaţă.

Share this post