Mastita-inflamația mamară

Mastita-inflamația mamară

Ce este mastita?

Mastita, procesul inflamatoriu care în general dezvoltă o infecție mamară, afectează cu o mai mare frecvență femeile cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani. În prezent este mult mai puțin frecventă decât înainte.

Femeile tinere își pot examina singure sânii. Primele simptome a infecției mamare sunt durerea, inflamația, roșeața și o mai mare sensibilitate. Dacă bănuiți că aveți o infecție, mergeți la medicul vostru.

Mastita se poate împărți în două grupuri: cele care apar la femeile care alăptează și cele care apar spontan.

Infecție în timpul alăptatului

În perioada alăptatului este mult mai probabil să apară mastita. Ea apare în primele săptămâni de alăptare, deși la unele femei apare în timpul înțărcatului.

În prezent, datorită unei igiene corespunzătoare, infecția mamară în timpul alăptatului este mult mai puțin frecventă ca înainte. Oricum, este important de avut grijă în orice moment și de încercat evitarea infecției acordând atenție igienei.

Dacă aveți probleme cu bebelușul și cu alăptatul cereți sfatul medicului pediatru sau al unei moașe.

 

Care sunt simptomele infecției în timpul alăptatului?

Primele semne ale infecției mamare sunt durerea, imflamarea, roșeața și o mai mare sensibilitate. Puteți începe să vă simțiți rău, ca și cum ați avea gripă cu temperatură mare și dureri generalizate și dureri de cap.

Vă puteți da seama dinainte dacă durerea este aparentă, deoarece apar fisuri în jurul mamelonului sau pe pielea din jurul lui. De asemenea, se pot observa simptomele deoarece o parte a sânului se mărește fiindcă nu a fost drenat cum trebuie.

Dacă bănuiți că se dezvoltă o infecție, trebuie să mergeți la medic cât mai curând posibil. Cel mai probabil vi se va prescrie un antibiotic care îl veți putea lua fără probleme pe perioada alăptării.

Este important să continuați cu alăptatul, având în vedere că drenajul laptelui infectat poate reduce posibilitatea formării unui abces. Bebelușul nu va lua germenii prin intermediul laptelui, fiindcă vor fi eliminați rapid în stomac.

Dacă dintr-un anumit motiv nu puteți continua să alăptați, ar trebuie să vă mulgeți cu o pompă de sân.

Dacă după ce ați început să luați tratamentul cu antibiotice infecția nu se retrage rapid, este probabil să fi dezvoltat un abces, iar medicul vostru vă va trimite la spital pentru a fi drenat. Înainte era necesară administrarea de anestezie generală pentru drenarea unui abces mamar, dar acum se poate face și cu anestezie locală. Fie se extrage puroiul utilizând un ac, fie se face o mică gaură în piept și se drenează puroiul.

Femeile care nu se află în perioada de alăptare pot și ele să se confrunte cu o infecție mamară. Zona cel mai des afectată este zona din apropierea mamelonului. Majoritatea femeilor care suferă acest tip de infecție au în jur de 30 de ani și aproximativ 90% dintre ele sunt fumătoare. Se pare că un anumit component din țigară dăunează canalelor de sub mamelon și contribuie la apariția infecției. Uneori, infecția, de asemenea, se produce în urma unei lovituri puternice în acea zonă. Acest tip de infecție este cunoscută sub numele de mastită periductală și provoacă dureri și roșeață în jurul mamelonului, fiind asociată uneori cu o tumoare.

Antibioticele vor elimina infecția, dar, dacă canalul de sub mamelon este afectat, este posibil să reapară infecția. Dacă infecția se repetă de mai multe ori, este posibil să fie nevoie de o operație, pentru a extirpa canalul sau canalele bolnave.

Infecția pielii de pe piept

Unele femei cu sânii mari observă că pielea de sub sâni se infectează în repetate rânduri. Acest lucru se întâmplă din cauza că această zonă este caldă și transpiră, fiind mediul ideal pentru dezvoltarea ciupercilor.

De îndată ce crema cu antibiotice a eliminat infecția, va fi necesar ca zona de sub sâni să fie menținută cât mai uscată și curată posibil. Pentru a face acest lucru, trebuie spălată această zonă de cel puțin două ori pe zi. De asemenea, trebuie uscată cu un prosop de bumbac sau, chiar folosi uscătorul de păr pentru a usca pielea complet.

Trebuie să se evite folosirea de talc sau creme și trebuie purtate articole de lenjerie intimă din bumbac. Este bine să se aleagă un sutien cu interior de bumbac sau să se poarte un tricou din acest material pe dedesupt.

Dacă sunteți supraponderale, puteți reduce posibilitățile apariției altor episoade infecțioase prin pierderea în greutate. Dacă aveți sânii mari, poate fi o bună idee să întrebați medicul dacă ar fi bine să vă supuneți unei intervenții de reducere a acestora.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *