MENARHA ŞI CICLUL MENSTRUAL LA ADOLESCENTE

MENARHA ŞI CICLUL MENSTRUAL LA ADOLESCENTE

Menarha reprezintă primul ciclu menstrual al unei adolescente. Prima menstruaţie survine, de obicei, după câţiva ani în care se produce creşterea părului pubian, dezvoltarea sânilor. Acest proces de creştere rapidă poartă numele de „saltul de creştere”. Menarha îşi face apariţia de obicei între 11 şi 14 ani, iar primele cicluri menstruale sunt uşoare şi impredictibile.

În timpul primilor doi ani de la apariţia primei menstruaţii, durata tipică a unui ciclu menstrual la adolescente poate varia între 21 şi 42 de zile. Chiar dacă menstruaţiile abundente şi lungi sunt cât se poate de comune în anii adolescenţei, statistic, la două din trei adolescente, ciclurile menstruale se normalizează şi devin regulate în primii doi ani de la apariţia primei menstruaţii.

Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul hormonal (endocrin) este imatur şi se află încă în procesul de dezvoltare, astfel încât nivelele plasmatice de progesteron nu sunt întotdeauna destul de ridicate, în timpul ciclurilor menstruale, pentru a putea stimula deteriorarea epiteliului uterin (endometrul), în vederea producerii menstruaţiei.

În condiţiile în care producerea endometrului a avut loc pe o perioadă mai mare de timp decât în mod obişnuit, menstruaţiile care urmează sunt abundente. Acest tip de sângerare puternică se ameliorează de obicei de la sine, fără a necesita instituirea unui tratament medical. Cu toate acestea, medicul trebuie contactat în cazul oricărei sângerări care durează mai mult de 7 zile sau în condiţiile în care ciclul menstrual dureaza mai puţin de 21 de zile sau mai mult de 42 de zile.

Sfaturi utile pentru adolescente

Este bine ca adolescentele să solicite sfaturi din partea mamelor, medicilor sau a altor femei apropiate, în legătură cu utilizarea corectă a produselor de igienă feminină. Pentru evitatea oricăror situaţii neplăcute, este bine ca adolescentele să aleagă, încă de la primele menstruaţii, utilizarea absorbantelor sterile, din fibre naturale. În prezent, singurele produse care îndeplinesc, cumulativ, aceste condiţii sunt absorbantele din bumbac steril Lady Anion.

Pentru a evita orice tip de situaţie imprevizibilă, provocată de venirea menstruaţiei, adolescentele ar trebui să aibă întotdeauna, la îndemână (în poşetă sau în rucsac), un absorbant. Recomandăm absorbantul steril din bumbac steril Lady Anion de zi, cu putere de absorbţie de 3 picături).
Absorbantele din bumbac steril Lady Anion prezintă benzi adezive şi extensii laterale, cu care se fixează de lenjeria intimă, protejând optim îmbrăcămintea.

Se ştie faptul că pe durata a două ore, pe suprafaţa unui absorbant obişnuit se dezvoltă peste 107 bacterii/mm2, prin urmare, ele trebuie schimbate cu regularitatea acestui interval. Absorbantul din bumbac steril Lady Anion poate fi schimbat la 4 ore, datorită puterii foarte mari de absorbţie (de cel puţin 6 ori mai mare decât orice alt absorbant) şi a faptului că banda cu emisie de anioni şi infraroşii îl transformă într-un absorbant steril, eliminând posibilitatea apariţiei şi dezvoltării bacteriilor pe întreaga lui suprafaţă. Astfel, perioada lunară a menstruţiei unei adolescente nu o va împiedica pe aceasta de la efectuarea activităţilor zilnice obişnuite şi nimeni nu va putea şti de starea ei fiziologică.

Controlul simptomelor menstruaţiei

Pentru păstrarea evidenţei ciclului menstrual se recomandă păstrarea unui calendar şi marcarea zilei 1 a menstruaţiei în fiecare lună. Dacă ciclul este regulat, această evidenţă este utilă în determinarea apariţiei următoarei menstruaţii. De asemenea, în cazul unei sarcini este importantă cunoaşterea datei ultimei menstruaţii pentru a putea fi estimat termenul când va avea loc naşterea.
Capacitatea corpului de a face faţă modificărilor menstruale poate fi îmbunătăţită prin efectuarea de exerciţiu fizic în mod regulat, limitarea consumului de alcool şi cofeină şi reducerea stresului.

Controlul sângerărilor menstruale

Pentru controlul sângerărilor menstruale, indiferent de fluxul acestora, se poate opta pentru gama de absorbante din bumbac steril Lady Anion. Absorbantele Lady Anion au dimensiuni şi putere de absorbţie diferite, fiind create pentru fluxuri menstruale atât uşoare, cât şi abundente. Este foarte important ca absorbantul din bumbac steril Lady Anion să fie schimbat la fiecare 4 ore, pentru a beneficia de o protecţie maximă pe toată durata folosirii lui. Banda patentată emite peste 6000 anioni/cm3 şi infraroşii, ceea ce transformă absorbantul Lady Anion dintr-un simplu absorbant într-un mecanism inovator de protecţie şi prevenţie împotriva diferitelor infecţii.

Absorbantele din bumbac steril Lady Anion protejează începând din zilele fără menstruaţie (absorbantele Lady Anion 1 picătură pentru lenjerie normală şi tanga), continuând cu zilele delicate din timpul menstruaţiei (absorbantele Lady Anion cu putere de absorbţie de 3 picături pentru fluxul puternic din primele zile şi absorbantele Lady Anion cu putere de absorbţie de 2 picături pentru ultimele zile ale menstruaţiei), până la protecţia optimă pe perioada întregii nopţi (absorbantele Lady Anion cu putere de absorbţie de 4 picături pentru flux normal şi absorbantele Lady Anion cu putere de absorbţie de 5 picături pentru flux abundent). Oricare ar fi alegerea, pentru maximum de protecţie, confort şi prevenţie împotriva infecţiilor, absorbantele din bumbac steril cu emisie de anioni şi infraroşii trebuie schimbate o dată la cel puţin 4 ore.

Share this post