Menopauza

Menopauza

Fiecare femeie are încă de la naștere o mulțime de ovule în ovarele sale. Chiar înainte de naștere numărul lor ajunge cam la câteva milioane, iar până la vârsta pubertății acest număr scade la cca 400.000, din care numai cca 300 vor fi eliberate. Numărul ovulelor continuă să scadă odată cu înaintarea în varsta.

Anii fertili încep odată cu apariția primei menstruații și durează până la vârsta menopauzei, în jur de 45-50 de ani. Un ciclu menstrual normal poate dura între 25 si 34 de zile, cu 3 pana la 5 zile de sângerare. Totuți, când se discută de ciclu menstrual durata considerată standard este de 28 de zile.

Când se consideră că începe prima zi a menstruației?

Ziua 1 este considerată ziua primei sângerări. Fiecare ciclu menstrual are 2 faze. Prima fază este marcată de dezvoltarea și maturizarea unui ovul, a doua fază e cunoscută sub numele de fază luteală. Aceste 2 faze sunt separate de ovulație, care apare cam la jumatatea ciclului.

În timpul primelor zile ale ciclului, nivelul de estrogen scade, semnalând corpului să crească producția de FSH. Din cca 20 de ovule care sunt stimulate în fiecare lună, un ovul va fi eliberat. Ca rezultat, celelalte ovule mor atunci când nu mai primesc suficient FSH pentru a supraviețui.

Creșterea de estrogen trimite de asemenea un semnal și către endometru, făcându-l să înceapă să se subțieze. Mucusul cervical va începe să își schimbe consistența, în plus va fi produs și mai mult mucus, astfel ajutând sperma ce pătrunde în vagin să înainteze pentru a fertiliza ovulul.

Cu cca 1 zi si jumatate inainte de aparitia ovulatiei, nivelul estrogenului va atinge maximul. Odata ce foliculul eliberează ovulul, foliculul în sine se micșorează, ulterior devenind „corpus luteum”, care este responsabil de producerea progesteronului. Pe masură ce nivelul de progesteron crește în corpul vostru, endometrul începe să se pregătească pentru implantarea unui ovul fertilizat.

Dupa ce ovarele au eliberat un ovul, acesta are aproximativ 72 ore pentru a fi fertilizat. Dacă ovulul este fertilizat, corpul va începe să produca „human Chorionic Gonadotropin (hCG)”, care adesea e numit și „hormonul sarcinii”. Acesta te ajuta sa te asiguri că corpul tău va produce în continuare cantitațile corecte de estrogen și progesteron pentru a oferi condițiile ideale pentru implantare. Daca rezultă sarcina, „corpus luteum” va fi stimulat de placenta și va continua să producă progesteron.

Daca ovulul nu este fertilizat, „corpus luteum” se va usca dupa cca 14 zile și va deveni țesut mort și va fi eliminat la menstruație.

Anumite simptome ale ciclului menstrual pot apare cu 5 zile înainte de sângerarea menstruală propriu-zisă, cu o zi înainte sau chiar în prima zi.

Simptomele pot persista pe întreaga perioadă sau doar până la sfârșitul primei zile. Aceste simptome includ de obicei insomnii, rezistența scăzută la efort, dureri de burtă, stres precum și alte schimbări emoționale. Trebuie să știți că aceste simptome variază de la o femeie la alta.

De câte ori pot ovarele să repete acest ciclu? De câte ori pot ele să producă hormoni, să elibereze ovocitul, să producă alți hormoni și apoi să gestioneze „corpus luteum”? Odată cu vârsta, ovarele încetează să mai producă hormoni, chiar dacă alte țesuturi înca produc estrogen, iar corpul va sfârsi prin a face unele modificari. Acestea sunt cunoscute sub numele de menopauza. Secreția hormonală ovariană începe să scadă după vârsta de 40 de ani. Menstruația devine neregulată și în final se oprește. Estrogenul are un rol important în multe procese, cum ar fi reglarea temperaturii corpului, formarea osoasă și echilibrul membranelor mucoase ale vaginului. Scaderea nivelului de estrogen este responsabilă de cele mai multe simptome ale menopauzei: uscăciune vaginală, determinând subțierea pereților vaginali; poate apare dispareunie (dureri la contact sexual), creșterea frecvenței infecțiilor vaginale și urinare.

Perimenopauza

Pe masura ce înaintăm în vârstă corpul începe un proces natural de modificare ce culminează cu sfârșitul ciclului menstrual (menopauză). Numarul și calitatea ovulelor scade, nivelul hormonal este variabil și ciclul menstrual devine mai puțin predictibil. Aceasta perioadă de fenomene neprevăzute se numește perimenopauză.

Menopauză și postmenopauză

Dupa câțiva ani de variații hormonale, estrogenul și progesteronul încep să scadă. Când estrogenul scade sub un anumit nivel, ciclul menstrual și activitatea foliculară, respectiv perioada fertilă iau sfârșit. Dupa un an fără menstruație, femeia atinge menopauza și trece în postmenopauză.

După un an sau doi de postmenopauză nivelul de estrogen se echilibrează la un nivel scăzut. Deoarece estrogenul joacă un rol important și în alte funcții ale organismului, nivelul scăzut are efecte ce includ pierderea mineralelor din țesutul osos și subțierea și uscarea pielii, atrofierea vaginului și a tractului urinar.

Menopauza se poate instala artificial și prematur prin scoaterea chirurgicalăa a ovarelor (ovarectomie) sau prin chemoterapie sau radioterapie în zona abdominală și pelvină.

Lady Anion vine în ajutorul femeilor care trec prin aceasta perioadăa delicată a vieții lor, cu gama de absorbante din bumbac steril pentru menopauză: un produs unic, revoluționar, ce asigură protectie, siguranță, confort. Suprafața mare din bumbac steril este delicată cu pielea sensibilă, iar banda patentată cu emisie de anioni (peste 6000/cm3) și infraroșii transformă absorbantul Lady Anion într-unul steril, care împiedică supraviețuirea și înmulțirea oricărui tip de bacterii, reglează pH-ul vaginal și absoarbe mirosurile neplăcute.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *