Menstruaţie

Menstruaţie

Ciclul menstrual

Ciclul menstrual reprezintă o serie de schimbari prin care trece corpul unei femei pentru a o pregăti pe această pentru o posibilă sarcină. In fiecare lună pe peretele intern al uterului se formează un epiteliu cu o anumită grosime (endometru), pregătind astfel uterul pentru nidarea (fixarea) unui ovul fecundat. Când ovulul nu este fecundat și sarcina nu se produce, acest epiteliu uterin este distrus.

Astfel se produce fenomenul de sângerare lunară numită menstruație, prezenta la femei o data pe luna incepand din perioada adolescentei si pana la menopauza, in jurul varstei de 50 de ani.

Ciclul menstrual reprezintă perioada cuprinsă între ziua 1 a mentruației și ziua 1 a menstruației următoare. Cu toate că lungimea medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, un ciclu menstrual cu o durată de 21 pana la 35 de zile este considerat absolut normal.

De asemenea, este normal ca adolescentele și femeile în jurul varstei de 40 de ani să aiba cicluri menstruale neregulate sau cu o durată mai mare. In cazul adolescentelor, duratele ciclurilor menstruale ar trebui să se egalizeze în timp. In cazul femeilor care se apropie de vârsta menopauzei, ciclurile menstruale vor deveni probabil mai lungi și ulterior vor dispărea.

Care sunt factorii care controleaza ciclul menstrual?

Sistemul hormonal endocrin stă la baza controlului ciclului menstrual. In timpul fiecarui ciclu, hipotalamusul, glanda hipofiza si ovarele trimit semnale hormonale ciclice, stimuland ovarele si uterul sa se pregateasca pentru o eventuala sarcina. Hormonii estrogen si progesteron joaca rolul principal in producerea schimbarilor uterine din timpul ciclului menstrual.

Estrogenul stimulează producerea epiteliului uterin (endometrul). După producerea ovulației, creșterea nivelului sangvin de progesteron asigură proliferarea endometrului și pregatirea sa pentru nidarea unui eventual ovul fecundat. Scăderea nivelului de progesteron (împreuna cu estrogenul) produce distrugerea endometrului, astfel încât acesta se desprinde complet de peretele uterului.

Orice schimbare survenită în această succesiune de evenimente va produce probabil modificări ale ciclului menstrual sau ale fertilității. De exemplu, în timpul procesului de tranzitie în care se petrece trecerea la perioada de fertilitate sau iesirea din aceasta perioadă, adolescentele și femeile care se apropie de vârsta menopauzei tind să aibă niveluri joase sau neregulate de progesteron. Acest fenomen poate avea ca rezultat apariția unor menstruații neregulate și abundente.

Printre factorii exogeni (din exterior) care pot modifica ciclul menstrual se numara utilizarea hormonilor, cum ar fi de exemplu pilulele contraceptive, existenta unei cantitati totale scazute de tesut adipos; pierderi masive in greutate, exercitiul fizic sau stresul. Cea mai comuna cauza pentru absenta menstuatiei (amenoree) este reprezentata de sarcina.

Simptome

In timp ce unele femei nu simt nici un fel de disconfort in timpul ciclului menstrual, altele experimenteaza simptome moderate sau severe. O data cu ovulatia, care are loc la jumatatea ciclului menstrual, unele femei prezinta macule (pete) rosii pe piele pe o perioada mai mica de o zi sau au dureri pelvine joase; ambele manifestari sunt normale.

Cu o saptamana sau inainte de producerea menstruatiei femeile au frecvent simptome premenstruale. Astfel, ele se pot simti mai tensionate, nervoase sau emotive, de asemenea, pot avea dureri la nivelul sanilor sau prezinta acnee. Totodata, pot avea mai putina energie decat de obicei si se pot simti mai putin capabile de a efectua exercitii fizice. Cu o zi sau doua inainte de menstruatie pot aparea dureri (crampe) la nivelul abdomenului, spatelui sau picioarelor. In timpul primelor zile ale menstruatiei, aceste simptome dispar.

Preventie

Femeile pot alege dintr-o gama variata de absorbante din bumbac steril Lady Anion pentru a face fata sangerarilor menstruale. Oricare ar fi alegerea facuta, absorbantele din bumbac steril Lady Anion de zi (cu putere de absorbtie de 2 si 3 picaturi) trebuie schimbate la cel mult 4 ore. Absorbantele din bumbac steril Lady Anion cu putere de absorbtie de 4 si 5 picaturi reprezinta alegerea optima pe timpul intregii nopti.

Multe femei isi pot ameliora simptomele prin efectuarea de exercitiu fizic in mod regulat, printr-o dieta sanatoasa, limitarea consumului de alcool si cofeina si reducerea stresului. Aplicarea unei comprese calde, a unei sticle cu apa fierbinte sau chiar o baie fierbinte pot ameliora crampele menstruale.

Cele trei faze ale ciclului menstrual

Fazele ciclului menstrual sunt declansate de anumite modificari hormonale.

Perioada menstruatiei

In prima zi a ciclului menstrual, epiteliul ce captuseste la interior uterul (endometrul) incepe sa se desprinda de pe peretele uterin. Acest moment este marcat de inceputul sangerarilor vaginale (menstruatia). Durata normala a menstruatiei este de 2 pana la 7 zile.

Majoritatea cantitatii de sange se pierde in primele 3 zile ale menstruatiei. Tot in aceasta perioada femeile pot avea crampe la nivelul pelvisului, picioarelor si spatelui. Crampele pot fi moderate sau severe. Ele au ca mecanism fiziopatogenic contractiile uterine, care contribuie la desprinderea endometrului. In general, toate simptomele premestruale resimtite de femei vor disparea in aceste prime zile ale ciclului menstrual.

Pentru aceasta faza a ciclului menstrual va recomandam absorbantele din bumbac steril Lady Anion de zi, cu putere de absorbtie de 3 picaturi (in primele zile cu flux abundent) si absorbantele din bumbac steril Lady Anion de zi, cu putere de absorbtie de 2 picaturi (pentru ultimele zile, cu flux diminuat). Pentru protectie optima in timpul noptii va recomandam absorbantele din bumbac steril Lady Anion cu 4 si 5 picaturi, care pot oferi confort chiar si in noptile cu flux foarte puternic.

Faza foliculara

In timpul fazei foliculare, un folicul ovarian (formatiune care este raspunzatoare de producerea ovulelor) se dezvolta pentru ca ulterior (in faza luteala) sa se rupa si sa elibereze ovulul. De obicei, cu fiecare ciclu este eliberat un singur ovul. Acest proces poate avea o durata mai scurta sau mai lunga si joaca rolul cel mai important in determinarea duratei ciclului menstrual.Totodata, in timpul acestei faze incepe sa se dezvolte un nou endometru, cu scopul de a pregati uterul pentru o eventuala sarcina.

Ultimele zile ale fazei foliculare impreuna cu ziua ovulatiei reprezinta fereastra fertila. In aceasta perioada exista probabilitatea cea mai mare ca o femeie sa ramana insarcinata daca intretine raporturi sexuale fara a utiliza mijloace de contraceptie.

Faza luteala (premenstruala)

Aceasta faza debuteaza cu ziua ovulatiei, in care ovulul este eliberat de la nivelul folicului ovarian. Acest fenomen poate avea loc in orice moment incepand cu ziua a 7-a si pana in ziua a 22-a a ciclului menstrual normal. In timpul ovulatiei femeile pot prezenta pentru o perioada de timp mai mica de 24 de ore macule (pete) rosii pe piele si pot avea dureri sau o senzatie de disconfort la nivel pelvin. Aceste semne ale ovulatiei sunt normale.

Sarcina incepe daca ovulul este fecundat de catre un spermatozoid si se implanteaza (nideaza) la nivelul endometrului. Astfel, sarcina dateaza din ziua 1 a acestui ciclu. Pe de alta parte, daca ovulul nu este fecundat sau nu se implanteaza, endometrul incepe sa se deterioreze. Dupa anii adolescentei si inainte de atingerea varstei din preajma menopauzei, cam pe la 40 de ani, faza luteala este foarte predictibila. In mod normal durata acestei faze este intre 13 si 15 zile, din ziua ovulatiei si pana in prima zi a sangerarilor menstruale, cand ciclul este reluat.

Aceasta perioada de 2 saptamani se mai numeste si perioada premenstruala. Majoritatea femeilor au simptome premenstruale pe parcursul intregii faze luteale sau pe perioade de timp mai scurte. Astfel, femeile se pot simti tensionate, nervoase sau emotive, de asemenea, pot creste in greutate datorita retinerilor de apa si se pot simti balonate sau pot avea dureri la nivelul sanilor sau acnee. Cu o zi sau mai multe inainte de menstruatie, femeile pot incepe sa aiba dureri (crampe) la nivelul abdomenului, spatelui sau picioarelor.

Este normal ca femeile sa aiba mai putina energie in tot acest timp.Unele femei au de asemenea simptome precum cefalee (durere de cap), diaree sau constipatie, greata, ameteala sau se poate intampla chiar sa lesine. In momentul in care simptomele premenstruale afecteaza in mod considerabil viata de zi cu zi a unei femei, se spune ca aceasta sufera de sindromul premenstrual.

In fazele foliculara si premenstruala ale ciclului menstrual va recomandam folosirea absorbantelor din bumbac steril Lady Anion cu putere de absorbtie de 1 picatura (pentru lenjerie normala si tanga), ce ofera senzatia de prospetime, absoarbe mirosurile neplacute si ne protejeaza de infectii. Ca si in cazul celorlalte absorbante Lady Anion, banda patentata emite peste 6000 anioni/cm3 si infrarosii, transformand absorbantul Lady Anion intr-un absorbant steril ce nu permite aparitia si dezvoltarea bacteriilor pe intreaga lui suprafata.

Menarha si ciclul menstrual la adolescente

Menarha reprezinta primul ciclu menstrual al unei adolescente. Prima menstruatie survine de obicei dupa cativa ani in care se produce cresterea parului pubian, dezvoltarea sanilor si are loc un proces de crestere rapida numit si „saltul de crestere”. Menarha isi face aparitia de obicei intre 11 si 14 ani. Primele cicluri menstruale sunt de obicei usoare si impredictibile.

In timpul primilor doi ani de la aparitia primei mentruatii, durata tipica a unui ciclu menstrual la adolescente poate varia intre 21 si 42 de zile. La o pondere de 2 din 3 adolescente ciclurile menstruale se normalizeaza si devin regulate in primii doi ani de la aparitia primei menstruatii. Menstruatiile abundente si lungi sunt cat se poate de comune in anii adolescentei.

Explicatia acestui fapt este aceea ca sistemul hormonal (endocrin) este imatur si se afla inca in procesul de dezvoltare, astfel incat nivelele plasmatice de progesteron nu sunt intotdeauna destul de ridicate in timpul ciclurilor menstruale astfel incat sa poata stimula deteriorarea epiteliului uterin (endometrul), astfel producandu-se menstruatia.

In conditiile in care producerea endometrului a avut loc pe o perioada mai mare de timp decat in mod obisnuit, menstruatiile care urmeaza sunt abundente. Acest tip de sangerare puternica se amelioreaza de obicei de la sine, fara a necesita instituirea unui tratament medical. Cu toate acestea, medicul trebuie contactat in cazul oricarei sangerari care dureaza mai mult de 7 zile sau in conditiile in care ciclul menstrual dureaza mai putin de 21 de zile sau mai mult de 42 de zile.

Sfaturi utile pentru adolescente

Este bine ca adolescentele sa solicite acordarea de catre mame, medici sau alte femei apropiate a unor sfaturi in legatura cu utilizarea produselor de igiena feminina, cum ar fi absorbantele din bumbac steril Lady Anion, cu scopul de a face fata sangerarilor menstruale. Adolescentele ar trebui sa aiba intotdeauna la indemana un absorbant in poseta sau in rucsac (recomandam absorbantul din bumbac steril Lady Anion de zi, cu putere de absorbtie de 3 picaturi).

Absorbantele din bumbac steril Lady Anion prezinta pe una din cele doua fete benzi adezive si aripioare cu care se fixeaza de lenjeria intima, protejand optim imbracamintea. Absorbantele obisnuite trebuie schimbate din 2 in 2 ore (se stie faptul ca in cele 2 ore, pe suprafata unui absorbant obisnuit, se dezvolta peste 107 bacterii/mm2). Absorbantul din bumbac steril Lady Anion poate fi schimbat la 4 ore, datorita puterii foarte mari de absorbtie (de cel putin 6 ori mai mare decat orice alt absorbant) si a faptului ca banda cu emisie de anioni si infrarosii il transforma intr-un absorbant steril, eliminand posibilitatea aparitiei si dezvoltarii bacteriilor pe intreaga lui suprafata. Faptul ca o fata este la menstruatie nu o va impiedica in efectuarea activitatilor zilnice obisnuite si nimeni nu va putea sti de starea ei fiziologica.

Daca apar crampe in timpul menstruatiei, acestea pot fi ameliorate prin efectuarea de exercitii fizice, aplicarea de comprese calde, o baie fierbinte.

Caracteristicile ciclului menstrual din perioada premergatoare menopauzei

Perioada premergatoare menopauzei se refera la un interval de 2 pana la 8 ani de oscilatii ale nivelelor plasmatice hormonale si de simptome asociate care au ca rezultat instalarea menopauzei. Cel mai frecvent indiciu al intrarii in aceasta perioada este aparitia ciclurilor menstruale lungi si neregulate, marcate de oscilatiile valorice hormonale. Pentru confort si protectie maxima va recomandam absorbantele din bumbac steril Lady Anion cu putere mare de absorbtie, de 4 si 5 picaturi, care inlatura mirosurile neplacute si regleaza ph-ul vaginal.

Majoritatea femeilor intra in perioada premergatoare menopauzei intre 39 si 51 de ani. Unele femei incep sa observe modificari ale caracterelor menstruatiei si ale simptomelor sindromului premenstrual catre varsta de 40 de ani cand nivelele hormonale incep sa fluctueze si fertilitatea este diminuata. Pe de alta parte, alte femei nu observa aceste schimbari decat atunci cand se apropie de varsta de 50 de ani.

Perioada premergatoare menopauzei este imprevizibila. Atat simptomele menstruale cat si cele legate de oscilatiile hormonale sunt diferite pentru fiecare femeie – pe de o parte, unele nu observa modificari sau acestea nu sunt semnificative, iar pe de alta parte altele au simptome severe care le afecteaza atat calitatea somnului cat si viata de zi cu zi. Ca si in cazul menstruatiilor din timpul adolescentei, aceste cicluri neregulate pot avea ca rezultat sangerari menstruale masive. Special pentru aceasta varsta a femeii au fost create absorbantele din bumbac steril Lady Anion cu 4 si 5 picaturi, cu o putere foarte mare de absorbtie, care ofera protectia si confortul necesare chiar si in timpul noptii.

Alte simptome frecvente sunt bufeuri de caldura moderate sau severe, insomnie, neclaritate in gandire, cefalee, palpitatii, tulburari de dispozitie, iritabilitate, depresie si anxietate. Unele dintre aceste simptome pot fi de asemenea asociate procesului de imbatranire si altor modificari ale stilului de viata. Se recomanda prezentarea la medic pentru evaluarea simptomelor si consilierea in legatura cu necesitatea instituirii tratamentului medical si a tipurilor de terapii care trebuie luate in considerare. In cazul menstruatiilor care dureaza mai mult de 7 zile sau a ciclurilor menstruale cu durata mai mica de 21 de zile sau mai mare de 42 de zile trebuie consultat doctorul.

Controlul simptomelor si sangerarilor din timpul menstruatiei

Pentru pastrarea evidentei ciclului menstrual se recomanda pastrarea unui calendar si marcarea zilei 1 a menstruatiei in fiecare luna. Daca ciclul este regulat, aceasta evidenta este utila in determinarea aparitiei urmatoarei menstruatii. De asemenea, in cazul unei sarcini este importanta cunoasterea datei ultimei menstruatii pentru a putea fi estimat termenul cand va avea loc nasterea.

Capacitatea corpului de a face fata modificarilor menstruale poate fi imbunatatita prin efectuarea de exercitiu fizic in mod regulat, limitarea consumului de alcool si cofeina si reducerea stresului.

Controlul sangerarilor menstruale

Pentru controlul sangerarilor menstruale se poate opta pentru gama de absorbante din bumbac steril Lady Anion. Absorbantele Lady Anion au dimensiuni si  putere de absorbtie diferite, fiind create pentru fluxuri menstruale usoare sau abundente. Este foarte important ca absorbantul din bumbac steril Lady Anion sa fie schimbat la fiecare 4 ore, pentru a beneficia de o protectie maxima pe toata durata folosirii lui. Banda patentata emite peste 6000 anioni/cm3 si infrarosii, ceea ce transforma absorbantul Lady Anion, dintr-un simplu absorbant, intr-un mecanism inovator de protectie si preventie impotriva diferitelor infectii.

Absorbantele din bumbac steril Lady Anion protejeaza incepand din zilele dinafara menstruatiei (absorbantele Lady Anion 1 picatura pentru lenjerie normala si tanga), continuand cu zilele delicate din timpul menstruatiei (absorbantele Lady Anion cu putere de absorbtie de 3 picaturi pentru fluxul puternic din primele zile si absorbantele Lady Anion cu putere de absorbtie de 2 picaturi pentru ultimele zile ale menstruatiei), pana la protectia optima pe perioada intregii nopti (absorbantele Lady Anion cu putere de absorbtie de 4 picaturi pentru flux normal si absorbantele Lady Anion cu putere de absorbtie de 5 picaturi pentru flux abundent). Oricare ar fi alegerea, pentru maxim de protectie, confort si preventie impotriva infectiilor, absorbantele din bumbac steril cu emisie de anioni si infrarosii trebuiesc schimbate la maxim 4 ore.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *