Mi-e frică de Papanicolau

Mi-e frică de Papanicolau

Foarte multe femei lipsesc la controlul ginecologic anual. Totuși, acest control simplu este primordial pentru conservarea sănătății ginecologice.

De ce îmi este frică de Papanicolau?

Acest test simplu este legat de prevenția cancerului de col uterin. Când cuvântul cancer face parte dintr-un concept, multe persoane devin reticente și le este teamă că realizarea unui examen se poate transforma într-un eventual rezultat pozitiv.

Un mecanism psihologic de apărare se declanșează în aceste circumstanțe și odată cu el apare și uitarea, tergiversarea și multe alte scuze.

Este dureros acest test?

Nu este deloc dureros. Odată depășită incomoditatea de a merge la ginecolog, realizarea acestui test este simplă, nedureroasă, rapidă și foarte benefică.

În ce constă?

Colul uterin se află în interiorul vaginului. Este acoperit de celule care se exfoliază zilnic, în același fel cum în mod normal ni se exfoliază pielea. Aceste celule cervicale rămân prinse de mucusul pe care colul uterin îl produce pentru lubrifierea sa.

Tehnica constă în luarea cu o spatulă de lemn a unei mici cantități din acest mucus și punerea sa pe o lamelă din sticlă. În laborator medicul patolog colorează materialul și-l analizează la microscop, pentru a evalua caracteristicile celulelor colului uterin.

Vopseaua care se folosește a fost creată de medicul grec Georgios Papanicolaou și de aici și numele: test Papanicolau sau abreviat, Pap.

Ce este colposcopia?

Se numește așa analizarea colului uterin cu un microscop binocular care care capacitate mare de mărire și care se numește colposcop. Odată luată proba pentru Pap, ginecologul curăță mucusul cu o soluție specială și analizează caracteristicile mucusului colului uterin.

Ce informație furnizează testul Pap?

Cu această tehnică se evaluează trei aspecte ale colului uterin:

– Prezența bacteriilor, ciupercilor sau paraziților; de asemenea, se poate verifica dacă există vreo inflamație care ar indica o posibilă infecție.

– Nivelul hormonilor feminini existenți.

-Caracteristicile specifice ale celulelor: acestea pot fi normale, pot prezenta semne de infecție cu virusul HPV (virusul Papiloma uman) sau semne de atipie, adică, o leziune precursoare cancerului de col uterin.

Papanicolau previne cancerul de col uterin?

Dacă o femeie își face regulat testele Papanicolau se poate afirma că testul poate preveni cancerul de col uterin. Cancerul de col uterin se produce în urma anomaliilor mucoasei colului uterin numite leziuni precursoare, cunoscute și sub numele de neoplazii cervicale intraepiteliale. Adică, dacă medicul descoperă o astfel de leziune, va recomanda tratamentul adecvat precum și controlul adecvat, pentru prevenirea cancerului de col uterin. De aceea se consideră că testul Pap previne cancerul de col uterin.

Care rezultate sunt normale?

Până de curând, testul Pap era clasificat astfel: gradele cu numere romane I și II erau considerate normale sau negative, III suspicioase, IV indicau o leziune intraepiteliană și V indicau cancer de col uterin.

În prezent, mulți patologi au făcut o nouă clasificare a căror rezultate pot fi: NILM (negativ pentru leziune intraepitelială sau malignă) și PILM ( pozitiv pentru leziune intraepitelială sau malignă)

Întrebări frecvente despre Papanicolau… Ce este? Cum se realizează? Cum trebuie să mă pregătesc? Cât de des se face? Ce trebuie să știu despre rezultate?

Ce este?

Papanicolau sau PAP este o metodă de diagnosticare care se face femeilor cu scopul de a detecta anomalii la nivelul colului uterin, pentru a preveni cancerul în acea zonă a tractului genital feminin.

Cum se realizează?

Se introduce în vagin un dispozitiv numit specul cu care este vizualizat colul uterin.

De multe ori pe lângă PAP se face și o colposcopie care constă în folosirea unui aparat care permite observarea detaliată a pereților vaginali și colului uterin. Se poate detecta prezența negilor și leziunilor pe care ochiul uman nu o poate observa.

În continuare se ia o mostră de pe suprafața colului uterin, se pune într-un recipient și se trimite la laborator pentru analiză.

Cum trebuie să mă pregătesc?

Nu trebuie întreținute relații sexuale cu 48 de ore înainte de control și nici să se facă dușuri vaginale. Nu trebuie făcut în timpul menstruației și la 48 de ore înainte și după, deoarece uterul nu este suficient de curat. Ideal ar fi să fie făcut la jumătatea ciclului, în jurul zilei 14 după începerea menstruației.

Cât de des se face?

În general este bine să se realizeze primul test la 3 ani după prima relație sexuală, dar întotdeauna înainte de 21 de ani.

Apoi se repetă la fiecare 2 ani, până la 65-70 ani. Începând de la această dată există persoane care consideră că dacă femeile în ultimii 10 ani au avut trei rezultate normale, pot să nu-și mai facă testul.

Cu toate acestea, despre momentul în care trebuie realizat primul test și când se fac următoarele, este bine să se discute cu ginecologul personal.

Ce trebuie să știu despre rezultate?

Rezultatul testului, analizat de un citolog (expert în celule) va determina dacă celule sunt normale sau există vreo anomalie.

În acest ultim caz se pot găsi celule care să indice o stare inflamatorie sau prezența de stadii pre sau maligne care vor trebui tratate. Rezultatul testului conține un raport despre starea hormonală și celulară a pacientei.

Este important ca testul Papanicolau, care este un test simplu, rapid, nedureros și ieftin, să se facă în toții anii. Acesta previne cancerul.

Orice femeie care și-a început viața sexuală trebuie să-și facă un astfel de test.

Și femeile care după vârsta de 20 de ani nu și-au început viața sexuală, de asemenea, își pot face testul. Pentru obținerea mostrei, ginecologul nu va folosi speculul, ci un tampon foarte subțire, fără să modifice himenul.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *