Naștere prematură: Ceea ce trebuie să se știe

Naștere prematură: Ceea ce trebuie să se știe

Nașterea prematură este una din probabilitățile nerezolvate care preocupă cel mai mult medicii din lume. Orice femeie însărcinată se poate confrunta cu asta. Iată ce trebuie să știți pentru a vă proteja pe voi și pe bebelușul vostru.

În Europa se estimează un număr de 375 de cazuri anuale de naștere prematură, dintre care 100 de mii sunt posibil de prevenit.

Nașterea prematură contribuie cu mai mult de 50% la mortalitate și morbiditate perinatală, ceea ce o transformă în cauza numărul unu în lume.

Din totatul de cazuri de nașteri premature, se atribuie:

– 10% nașterilor multimple

-10% malformațiilor uterine

– 80% altor motive, precum:

– Inducerea nașterii

– Placentă ocluzivă sau joasă

– Placentă anterioară

– Infecție

– Creștere întârziată

-Preeclapsie

– Ruptură prematură de membrane

 

Dar, la ce ne referim când vorbim de naștere prematură?

Când o naștere se poate considera prematură?

Vorbim de naștere prematură sau înainte de termen când o mamă naște înainte de a împlini 37 de săptămâni de gestație. Este vorba despre o situație relativ frecvantă: se estimează că în lume se nasc în jur de 13 milioane de copii prematuri anual.

Întrebarea fundamentală pe care și-o pun specialiștii este: De ce după atâtea progrese făcute de medicină, nu s-a reușit scăderea procentului de nașteri înainte de termen?

Realitatea este că încă nu s-a reușit determinarea cu precizie a mecanismele care inițiază nașterea. Pe de altă parte, nașterea înainte de termen este multifactorială, adică, răspunde unei multiplicități de variabile medicale, psihologice și sociale.

Care sunt factorii care pot provoca o naștere prematură?

Există multe cazuri care pot provoca o naștere prematură și, deși în situații determinate este inevitabil, există diferite chestiuni care sunt la îndemâna oricărei mame.

Stresul, împreună cu caracteristicile personale ale relație cu mediul și perceperea condițiilor sociale are rolul de activator de stimuli la nivelul axului hipotalamo-hipofizar care, prin intermediul micilor reacții în lanț, pot afecta în mod negativ bebelușul.

Câteva dintre ele sunt:

– Nivelul de stres psihosocial: nivelul economic scăzut, preocupări și exces de activitate fizică.

– Disfuncție familială: Când este vorba despre mame singure, de o sarcină nedorită sau de un nucleu familial violent sau dezintegrat.

-Probleme fetale: Infecții, modificări ale cromozomilor sau sarcini multiple.

-Vârsta maternă: Riscul crește când mama este la limită sau trecută de vârsta productivă (16-35 ani).

– Obiceiuri rele: Execesele (țigări, alcool, droguri în cantitate mare) pot accelera nașterea În plus, creează probleme de dezvoltare a bebelușului.

-Probleme uterine: Malformații sau modificări ale aparatului reproductiv, probleme ale placentei.

– Anxietate: Factorii emoționali generează o tensiune care afectează în mod direct bebelușul și dezvoltarea sa.

– Afecțiuni ale sarcinii: Există afecțiuni caracteristice ale acestei etape, care compromit dezvoltarea, precum preeclapsia sau diabetul gestațional.

 

Care este riscul nașterii înainte de termen?

Nașterea prematură provoacă diverse complicații neonatale și posibile complicații neurologice și pulmonare.

Există un risc ridicat de deces în primele zile. Este mai mare cu cât nașterea este mai prematură . Se estimează că, cu fiecare zi în care se reușește să se întârzie nașterea, cresc cu 3% probabilitățile de supraviețuire ale bebelușului.

 

Există soluții pentru nașterea prematură?

Cu toate că nu s-a stabilit o soluție definitivă, după multe studii s-au stabilit o serie de elemente care ar putea ajuta la reducerea la scară mare a procentului nașterilor premature.

În principiu, ar trebui să se reducă inechitatea socială, pentru a asigura tuturor femeilor însărcinate o urmărire corectă și atenție specială în centrele specializate.

Pe de altă parte, ținând cont că sarcinile care se produc după vârsta limită reproductivă feminină se transformă într-un factor de risc, femeile ar trebui să evite să rămână însărcinate înainte de 17 ani și după vârsta de 35 de ani. De asemenea, ar trebui să ia măsuri extreme de precauție.

În plus, având în vedere că factorul psihologic are o mare incidență asupra evoluției corespunzătoare a sarcinii, ar trebui să se acorde mai mare atenție nucleului familial: dacă este unit și fericit, dacă bebelușul este așteptat, dacă părinții sunt împreună. Se estimează că în cazul mamei singure riscul este mai mare, dar, evident, acest lucru nu este determinant.

Dacă sunteți însărcinate sau credeți că sunteți, este bine să începeți să fiți precaute, chiar și atunci când nu există încă riscul unei nașteri premature.

Trebuie avut grijă la alimentație, la efort și la emoții. Astfel, sarcina va evolua în mod natural și fără complicații. Dar, în cazul în care obstreticianul este de părere că există posibilitatea unei nașteri premature, nu disperați, nici nu vă faceți griji: trebuie să urmați sfaturile sale așa cum trebuie, pentru a vă ajuta bebelușul.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *