Pastila de urgență: Știu femeile să o folosească?

Pastila de urgență: Știu femeile să o folosească?

Femeile folosesc uneori pastila de urgență, însă atunci când o iau comit unele greșeli. Iată care sunt din punctul de vedere al ginecologilor principalele greșeli în ceea ce privește folosirea pastilei contraceptive de urgență.

Ce este pastila de urgență sau pastila din ziua următoare?

Profesioniștii susțin că un procentaj ridicat de femei de peste 30 de ani nu cunosc existența unei opțiuni contraceptive de urgență, care poate fi folosită pentru prevenirea unei sarcini.

Adolescentele, pe de altă parte, cunosc metoda într-un mod superficial. Și-o autoprescriu, o folosesc prea frecvent și nu știu ce așteptări să aibă de la această metodă.

Înainte de confruntarea cu o astfel de situație amintiți-vă:

Contracepția de urgență este o metodă pentru evitarea sarcinei când nu au putut fi folosite alte metode de protecție sau protecția a dat greș, precum atunci când prezervativul s-a rupt sau a ieșit, nu a fost folosit, etc.

Eficiența pastilei de urgență depinde de doi factori:

– Cât de repede este administrată: contracepția de urgență poate fi administrată până la 72 de ore (trei zile) după întreținerea unei relații sexuale neprotejate. Totuși, rata sa de eficacitate este mai ridicată cu cât este luată mai repede.

– De câte ori a fost luată: eficiența sa este mai mare când se folosește doar o singură dată per ciclu (perioada dintre o menstruație și următoarea). Dacă este luată de mai multe ori în cadrul aceluiași ciclu, se diminuează semnificativ eficiența sa.

Pastila de urgență acționează ca o pastilă contraceptivă împiedicând unirea spermatozoidului cu ovulul, ceea ce o face inutilă când deja s-a produs sarcina. Nu este un medicament care să dea drumul menstruației după o întârziere. În niciun caz nu este o soluție pentru un avort.

Pastila de urgență produce o sângerare de întrerupere

Se poate întâmpla rar. Poate apărea la data menstruației așteptate sau nu, dar întotdeauna în timpul celor 20 de zile de la luarea pastilei de urgență. Când sângerarea apare prompt înseamnă că metoda a fost eficientă și că a prevenit o sarcină.

Pastila de urgență nu are efect pe termen lung

Contracepția de urgență previne doar riscul din urma ultimei relații sexuale fără protecție. Nu asigură protecție pentru următoarele relații sexuale. De aceea trebuie utilizat prezervativul în relațiile următoare, pentru a evita sarcina.

Nu este infailibilă

Se estimează că eficiența sa este cuprinsă între 85 și 95%. Se estimează că poate evita 72 din fiecare 82 de sarcini apărute după o singură relație Dacă relația se produce, nu afectează embrionul, nici nu induce avortul. Nu au fost raportate cazuri de malformații asociate cu contracepția de urgență.

Automedicația implică anumite riscuri, având în vedere că nu toate persoanele de la farmacie cunosc în profunzime metoda. Acestea pot recomanda formule care nu reprezintă o contracepție de urgență. Întotdeauna când este posibil, trebuie mers la medicul ginecolog pentru a prescriere produsul corespunzător. De asemenea, ar fi indicat să se vorbească cu ginecologul în timpul consultului anual, pentru a afla informații despre produsul corect sau pentru a primi o rețetă, care să fie folosită în caz de nevoie.

Toate metodele contraceptive care se folosesc în mod regulat sunt mai eficiente decât pastila de urgență.

Pastilele contraceptive care se iau zilnic, prezervativul corect folosit și dispozitivul intrauterin (DIU) sunt mult mai eficiente, când se dorește evitarea unei sarcini. Având în vedere necesitatea de a folosi pastila de urgență, este necesar să se revizuiască opțiunile de planificare familială cu medicul ginecolog și să se aleagă o metodă adecvată pentru fiecare cuplu.

Nu există limită de vârstă, nici un număr maxim de ori în care se poate recurge la pastila de urgență. Însă, este foarte important să se înțeleagă că este o opțiune contraceptivă pentru cazuri excepționale, de urgență, având în vedere că celelalte metode contraceptive asigură o protecție mai mare.

Contracepția de urgență nu asigură nicio protecție contra infecțiilor cu transmitere sexuală. De aceea trebuie să fie folosite celelalte metode, pentru a preveni molipsirea cu diverse infecții precum VIH/SIDA și hepatita B Hepatitis B. De asemenea, în orice spital sau cabinet medical se pot furniza informații utile despre cum se poate evita molipsirea cu diverse infecții. Dacă au apărut probleme, important este să se meargă la medic din timp, pentru a evita agravarea oricărei probleme.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *