Pot rămâne însărcinată în timpul menstruației?

Pot rămâne însărcinată în timpul menstruației?

Multe femei consideră zilele din timpul perioadei menstruale drept zile în care nu este posibilă apariția unei sarcini. Dar acest lucru nu este întotdeauna așa.

Ce este menstruația?

Menstruația reprezintă sângerarea care se produce în urma pierderii endometrului care s-a format pe parcursul ciclului anterior. În fiecare lună, după ovulație, membrana mucoasă care căpșusește uterul pe interior se îngroașă. Această membrană se numește endometru. Scopul este formarea de celule apte să adăpostească un embrion, care începe să se hrănească din sângele care irigă uterul.

Dacă nu s-a format o sarcină, endometrul se desprinde și drept consecință începe sângerarea. Altfel spus, sângerarea menstruală indică că nu s-a format o sarcină în luna anterioară.

În paralel, odată cu expulzarea endometrului, ovarul începe un nou ciclu și formarea unui nou folicul, care va culmina cu ovulația după o perioadă cuprinsă între 12 și 14 de zile. Astfel, menstruația indică finalul unui ciclu și începerea unuia nou.

Însă, trebuie reținut faptul că nu toate sângerările vaginale indică o menstruație. Unele femei pot sângera în timpul ovulației. Așa că, trebuie avut grijă, pentru a nu confunda aceste pierderi de sânge cu menstruația. Există femei care pot ovula mai mult de o dată în același ciclu menstrual.

  

Se poate produce o sarcină pe parcursul zilelor menstruale?

Pe parcursul primelor zile ale ciclului menstrual sau faza pre-ovulatorie, se produc anumite schimbări hormonale cu scopul de a pregăti ovulația. În acest moment, colul uterin (cervixul) produce o secreție transparentă și elastică care face ca femeia să fie mai fertilă. Această secreție asigură nutrienții adecvați pentru ca spermatozoizii să intre în uter, să supraviețuiască și să fecundeze ovulul. Acest lucru se poate întâmpla atât înainte ca sângerarea menstruală să se oprească, cât și la puține zile după terminarea perioadei menstruale.

Zilele în care are loc sângerarea menstruală sunt anterioare ovulației. Astfel, în acele zile nu se va produce fertilizarea. Cu toate acestea, sângele nu este toxic pentru spermatozoizi și aceștia pot supraviețui în prezența lor fără nici o problemă.

Ovulația poate avea loc înaintea opririi menstruației sau după. Când are loc înainte, fluxul de sânge mai scăzut în ultimele zile, fac ca spermatozoizii să se miște cu o mai mică dificultate, făcând posibilă concepția.

Când o femeie întreține relații sexuale în zilele după menstruație, de asemenea, se poate rămâne însărcinată, având în vedere că spermatozoizii rămân în viață și sunt capabili să fecundeze un ovul până la 7 zile după o relație sexuală. Aceștia vor rămâne în colul uterin și de acolo vor urca prin intermediul uterului până la trompele uterine în valuri succesive, căutând ovulul pentru a-l fecunda.

 

Întreținerea de relații sexuale fără protecție în timpul menstruației este sigură?

Dacă fecundarea nu are loc în timpul menstruației, spermatozoizii intrați în tractul genital vor râmâne vii și viabili până la 7 zile, putând fecunda în zilele următoare.

Adică, femeia va rămâne însărcinată în urma unei relații sexuale pe care a avut-o în timpul menstruației. De aceea nu este bine să se renunțe la contracepție în timpul sângerării menstruale.

Există alte riscuri dacă se întrețin relații sexuale în timpul menstruației?

Experții sunt de acord că nu este deosebit de riscant să mențină relații în timpul menstruației.

Cu toate acestea, trebuie ținut cont că pe perioada sângerării, colul uterin este mai permeabil și ar putea crește riscul dobândirii unei infecții cu transmitere sexuală. Pentru ca acest lucru unul din parteneri trebuie să fie infectat.

Pe de altă parte, prezența sângelui în vagin ar putea mări riscul ca partenerul să se infecteze cu HIV sau hepatita B dacă femeia este infectată.

Unii specialiști sugerează ca femeiile diagnosticate cu endometrită să evite întreținerea de relații sexuale în timpul menstruației.

În concluzie, este important să ne amintim că sângerarea menstruală nu va evita apariția unei sarcini în timpul menstruației, dacă ovulația are loc în cele 7 zile după întreținerea unei relații sexuale.

Există multe metode contraceptive care permit menținerea unei vieți sexuale singure și evitarea unei sarcini neplanificate.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *