Sângerare vaginală in timpul sarcinii

Sângerare vaginală in timpul sarcinii

Se poate întâmpla ca în timpul primelor luni de sarcină să apară o sângerare similară cu din perioada menstruală. Aceasta provoca o alertă cu privire la starea fătului, dar mai ales confuzie în cazul femeilor însărcinate, care nu știu că sarcina și menstruația sunt două lucruri incompatibile.

Dacă, de exemplu, apare o sângerare în timpul primului trimetru de sarcină, care coincide cu mestruația obișnuită, nu se poate considera sub nicio formă că femeia are menstruație în timpul sarcinii.

Pierderile de sânge din timpul sarcinii sunt un eveniment relativ comun, în special pe parcursul primului trimestru, dar sângerarea vaginală nu întotdeauna înseamnă menstruație.

Una din fiecare cinci femei se confruntă cu așa ceva, dar foarte puține știu despre ce este vorba cu adevărat. Deși nu este ciudat ce se întâmplă, este un fapt care necesită îngrijiri speciale, deoarece poate provoca o naștere prematură sau un avort spontan.

Cauze ale sângerării vaginale în timpul sarcinii

Unele dintre cauzele care provoacă sângerare vaginală în timpul sarcinii sunt:

– Probleme ale placentei

– Sarcina ectopică și molară

– Sarcina molară

– Nașterea prematură

– Sângerare de implantare

– Avort spontan

Probleme ale placentei apar în două situații; desprinderea prematură a placentei, care se produce când aceasta se separă de peretele uterin, sau placenta anterioară sau dublă, care se situează asupra părții inferioare a uterului acoperind colul și deschiderea parțială sau totală.

Sarcina ectopică se produce când ovulul fertilizat, în loc să se așeze în uter, se situează, de exemplu, în trompele uterine. În aceste cazuri există riscul ca trompele să se rupă, generând o hemoragie internă care în cazuri extreme poate provoca decesul.

Sarcina molară sau boala trofoblastică gestațională constă în malformația țesutului placentar. Din acest țesut derivă niște chisturi (tumori). Majoritatea dintre ele sunt benigne. Acest fapt, de asemenea, poate provoca hemoragie genitală.

Naștere prematură este considerată acea naștere care se produce înainte de cea de-a 37 săptămână de sarcină. Aceasta se manifestă prin simptome tipice: dilatație a colului uterin și contracții. Când acest lucru se întâmplă, există de obicei pierderi de sânge.

Sângerarea de implantare se produce aproximativ la 12 zile de la ovulație (adică, coincide cu ciclul menstrual obișnuit al femeii în cauză). Aceasta are o culoare maronie și este mai puțin abundentă decât o menstruație. Poate dura mai multe zile, în funcție de fiecare femeie. Este un simptom de care trebuie ținut cont chiar și atunci când sarcina nu a fost confirmată.

În ceea ce privește avortul spontan, sângerarea apare sub formă de semnal. Poate fi simptomul anterior expulziei țesutului fetal sau parte din el. Dacă acest lucru se întâmplă, este important ca țesutul să fie îndepărtat în totalitate, pentru a evita o infecție. Acesta trebuie apoi examinat de medic.

Alte cauze ale sângerării vaginale în timpul sarcinii pot fi: prezența polipilor sau fibroanelor uterine, infecții vaginale sau traumă a colului uterin sensibil ce se manifestă din cauza unui examen medical sau întreținerii de relații sexuale.

În timpul sarcinii trebuie acordată atenție fiecărei situații care poate părea anormală. Sângerarea vaginală poate speria femeia însărcinată, având în vedere că acest lucru este legat de avorturi spontane, dar doar o parte din ele au consecințe de acest tip.

Informarea și consultarea medicului înainte de primul indiciu al unei complicații, îmbunătățesc prognosticul viitoarei mame și al bebelușului său.

Întrebări frecvente pentru stabilirea diagnosticului:

În cazul în care apare o sângerare vaginală în timpul sarcinii, trebuie consultat un specialist imediat, pentru ca acesta să stabilească cât este de grav cazul.

Următoarele întrebări evidențiază aspectele de care trebuie ținut cont, pentru a pune diagnosticul:

– Cât de avansată este sarcina?

– Sângerarea a suvernit înaintea sarcinii sau în timpul ei?

– A fost constantă?

– Sângerarea este abundentă?

– Sângerarea miroase?

– Ce culoare are?

– Au apărut schimbări ale urinei sau frecvență intestinală?

– Aveți crampe? Febră? Ați avut alte simptome precum leșin, amețeli, grețuri, vărsături sau diaree, oboseală, slăbiciune sau durere abdominală intensă?

– Ați căzut, v-ați lovit, aveți o leziune?

– Ați schimbat activitatea fizică? Ați făcut vreun efort în plus?

– V-ați stresat?

– Când a fost ultima dată când ați întreținut relații sexuale?

– Sângerarea a apărut în timpul sau după relațiile sexuale?

– Fiind în repaus, sângerarea scade sau crește?

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *