Secreția vaginală este un lucru normal?

Secreția vaginală este un lucru normal?

Secrețiile vaginale sunt cele care determină cel mai des o femeie să-și facă control ginecologic. A ști când acestea sunt normale și a acorda atenție schimbărilor semnificative ale acestora, poate facilita diagnosticarea timpurie a anumitor infecții.

Este normal să avem secreție vaginală?

Schimbările hormonale al ciclului feminin determină modificări ale secrețiilor colului uterin și ale vaginului. După menstruație, femeia prezintă o cantitate mai scăzută de estrogeni (hormonul feminin mai important), ceea ce face ca secrețiile să fie mai scăzute.

Mucusul colului uterin este dens, lipicios și nu este eliminat prin vagin, ceea ce face ca femeia să-și simtă organele genitale uscate sau cu o cantitate scăzută de secreții albe și groase, în general.

Pe măsură ce se apropie ovulația, secreția de estrogen crește brusc. Acest lucru contribuie la apariția de secreții genitale feminine mai abundente și lichide, asemănătoare albușului de ou crud.

Femeia experimentează o mare umiditate genitală. După ovulație, secrețiile vaginale sunt din nou scăzute și groase până la următoarea menstruație.

Când secreția vaginală este anormală?

Orice secreție vaginală verzuie, gălbuie sau maronie ar trebuie să ne facă să avem suspiciuni în privința existenței unei infecții vaginale. Uneori, aceste secreții anormale pot fi albe, dar au aspectul de lapte stricat, sunt foarte abundente și generează mâncărime sau usturime la nivelul organelor genitale. De asemenea, este importantă schimbarea mirosului secrețiilor vaginale obișnuite, mai ales când miros a pește.

Care sunt cauzele cele mai frecvente ale infecțiilor vaginale?

Cauza cea mai frecventă a secreției anormale este infecția cu ciuperca numită Candida Albicans. Acest microorganism trăiește în vagin, dar în anumite circumstanțe se înmulțește în exces și apar simptome tipice. Este vorba despre mâncărime sau usturime la nivelul vulvei și vaginului, și o secreție albicioasă cu aspect de lapte stricat sau ricota.

Acest lucru se întâmplă frecvent după luarea unui antibiotic, după o gripă sau o răceală severă.

O altă infecție frecventă a vaginului este produsă de un parazit numit Trichomona Vaginalis. Spre deosebire de cel anterior, acest parazit întotdeauna este transmis pe cale sexuală și nu trăiește în mod normal în vagin. Produce o secreție foarte abundentă gălbuie sau verzuie, cu un miros caracteristic, intens și foarte neplăcut, care nu se îmbunătățește prin intermediul igienei.

De asemenea, apar frecvent mâncărimi au usturimi intense. Există alți germeni care dau simptome mai puțin supărătoare decât cele amintite anterior, dar care, totuși sunt mai puțin periculoase. Este vorba despre Clamydia și el Mycoplasma. De aceea, orice secreție vaginală anormală trebuie să fie o bună motivație pentru un control ginecologic.

 

Sunt periculoase infecțiile vaginale?

Infecțiile vaginale cu Candida Albicans nu sunt riscante, deși sunt supărătoare. Celelalte infecții vaginale pot fi primul pas pentru o infecție mai profundă care cuprinde colul și cavitatea uterului, trompele uterine, ovarele și chiar peritoneul.

O infecție vaginală care nu este tratată în mod corespunzător, poate duce la o infecție genitală gravă, care să se finalizeze cu o peritonită și să necesite un tratament chirurgical. De aceea este foarte important efectuarea unui control ginecologic timpuriu, înainte de apariției oricărei secreții vaginale anormale.

Cum se tratează?

Tratamentul depinde de germenii produși de infecție și dacă aceasta s-a extins dincolo de vagin.

De obicei, când infecția se limitează la vagin se tratează cu ovule sau creme locale timp de o săptămână. Dacă infecția a cuprins colul uterin, va fi necesar un tratament cu antibiotice timp de una sau două săptămâni.

Bărbatul trebuie să urmeze tratament?

Cu excepția cazului în care este vorba de infecția produsă de Candida Albicans, bărbatul trebuie întotdeauna să urmeze un tratament, chiar dacă nu prezintă simptome. Trebuie amintit faptul că bărbații pot avea acești germeni și fără a prezenta simptome, adică pot fi infectați, dar nu bolnavi. Dacă bărbatul nu face tratament va molipsi din nou femeia în momentul întreținerii de relații sexuale.

 

Cum se previn?

Ciuperca numită Candida Albicans este considerată normală, astfel încât evitarea vaginitei produse de acest germene depinde de menținerea unei bune stări generale de sănătate și o igienă intimă care să nu fie agresivă.

Totuși, există femei care se confruntă cu așa ceva în mod frecvent. Ele este indicat să poarte lenjerie intimă din bumbac, să evite articolele vestimentare strâmte, să consume iaurt și să-și facă un consult medical, pentru a-și verifica starea de sănătate generală.

Restul infecțiilor vaginale se previn prin folosirea corectă și permanentă a prezervativului atunci când se întrețin relații sexuale.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *