Secreția vaginală: infecție sau lubrifiere?

Secreția vaginală: infecție sau lubrifiere?

În timp ce multe femei intră în panică din cauza secrețiilor vaginale normale, altele trăiesc ani de zile cu infecții vaginale înainte de a cere ajutor.

Ce este secreția vaginală?

Tehnic vorbind, secreția vaginală este acea secreție produsă de vagin și de colul uterin și se scurge prin organele genitale externe putând fi observată la nivelul vulvei.

Această secreție poate fi normală sa nu. În limbajul cotidian se vorbește de secreție vaginală când este normală și de flux când nu-și menține caracteristicile obișnuite.

Când știm că secreția este normală sau nu?

Secrețiile vaginale normale se schimbă pe parcursul ciclului femeii, fiind:

  • Rare și albicioase după menstruație.
  • Abundente și apoase pe măsură ce se apropie ovulația, asemănându-se cu albușul unui ou crud.
  • Rare, mai dense și ușor bej după ovulație și până la menstruație.

În niciun caz nu produc mâncărime și arsuri, au un miros caracteristic care nu este de obicei neplăcut. Sunt așa lună de lună. Când secrețiile vaginale nu au aceste caracteristici, poate fi vorba despre o infecție vaginală.

 

Când secreția vaginală este anormală?

Secrețiile vaginale  devin anormale când:

  • Sunt abundente pe tot parcursul lunii
  • Culoarea lor este verzuie, gălbuie sau maronie.
  • Apare un miros urât, inclusiv un miros puternic a pește sau a putregai. Acesta este mai accentuat după menstruație.

De asemenea, secreţiile vaginale anormale pot produce usturime la nivelul organelor genitale.

 

Care sunt cauzele secreției vaginale anormale?

Cauza cea mai frecventă o reprezintă infecțiile vaginale. Totuși, există alte situații care pot produce creșterea secrețiilor anormale ca urmare a anumitor leziuni ale colului uterin și ale vaginului. De aceea trebuie mers la medic și apoi, după tratament, să se efectueze un test Papanicolau și o colposcopie.

 

Care sunt infecțiile cele mai frecvente în cazul secreției vaginale?

Germenii cei mai întâlniți care produc vaginită (inflamația vaginului) sau vulvită (inflamația organelor genitale externe) este Candida Albicans.

Este vorba despre o ciupercă care în mod normal există în cantități mici în secrețiile vaginale.

Când femeia ia un antibiotic sau sistemul imunitar îi face probleme (din cauza stresului, altor infecții precum gripă, etc.) acest microorganism se reproduce mai mult decât trebuie și provoacă mâncărime genitală și o secreție abundentă, albă și grunjoasă precum lapte prins. Se înrăutățește de obicei înainte de menstruație.

O altă cauză frecventă este Gardnerella. Și acest germene se găsește în vagin, dar se poate înmulți în exces, la ca și Candida Albicans. Se caracterizează prin producerea unei secreții abundente și urât mirositoare, spumoase și albicioase sau gălbui. Se înrăutățește de obicei după menstruație.

Și în cazul infecțiile cu transmitere sexuală secreția vaginală poate fi anormală. Una dintre cele mai frecvente infecţii este cauzată de parazitul numit Trichomonas vaginalis care irită vulva și produce o secreție verzuie foarte urât mirositoare.

Infecțiile mult mai importante sunt cele cu transmitere sexuală, cu simptome mult mai evidente. Este vorba despre gonoree, clamidia și mycoplasma. Acești germeni nu afectează de obicei vulva, secreția este mai puțin intensă și ușor urât mirositoare, dar pot afecta fertilitatea, dacă nu sunt diagnosticate și tratate în mod adecvat.

Cum se tratează?

Toți acești germeni pot fi tratați cu antibiotice sau antimicotice odată pus diagnosticul corect. Aceste medicamente se pot administra local prin intermediul ovulelor vaginale, deși uneori este nevoie ca acest tratament să fie completat cu medicamente luate pe cale orală.

Toate persoanele care suferă de infecții cu transmitere sexuală trebuie să urmeze tratamentul adecvat. În caz contrar, vor continua să sufere și să transmită boala.

În cazul îmbolnăvirii cu Candida Albicans și Gardnerella Vaginalis, nu este nevoie ca și partenerul să urmeze tratamentul în cazul în care nu are aceleași simptome. Nu sunt infecții cu transmitere sexuală, ci germeni obișnuiți din zona genitală.

Trebuie amintit faptul că un diagnostic corect este esențial pentru ca tratamentul să fie eficient.

După o infecție vaginală este indicat să se facă un test Papanicolau. Dacă este vorba despre o infecție cu transmitere sexuală gravă, ar fi indicat să ne informăm cu privire la riscul infectării.

Pentru a evita infecţiile de orice natură, iritaţiile şi inflamaţiile, AnionCare pune la dispoziţia tuturor femeilor absorbante de bumbac steril cu bandă de turmalină cu emisie de anioni şi infraroşii. Această bandă împiedică proliferarea bacteriilor, reglează pH-ul vaginal şi elimină mirosurile. Cu absorbantele de bumbac de la AnionCare, femeile au parte de protecţie maximă şi de confort în fiecare zi.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *