TOXINELE, E-urile SI RADICALII LIBERI ACUMULATI IN ORGANISM

TOXINELE, E-urile SI RADICALII LIBERI ACUMULATI IN ORGANISM

 

„Organismul produce şi el toxine, cunoscute sub numele de radicali liberi, care provin din degradarea alimentelor de către corp. Toţi aceşti factori accentuează nevoia urmării unei cure de detoxifiere a organismului”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, medic nutriţionist, director al Institutului de Cercetări Alimentare.

Crizele biliare, indigestiile, stresul sau senzația de oboseală, starea de slăbiciune, amețelile, durerile de cap, durerile în articulații, hipertensiunea, gustul metalic în gură, vărsăturile, arsurile gastro-esofagiene, senzaţia de greaţă şi pancreatita acută sunt doar câteva dintre problemele care apar în urma unui regim alimentar nesănătos sau a toxinelor și a E-urilor acumulate în organism, chiar și din alimentele pe care le considerăm sănătoase doar pentru faptul că au o concentrație mai mică de grăsimi, coloranți sau conservanți.

 

Nu mai este nici un secret că lumea modernă este o sursă de poluare pentru organismul nostru uman. Pe langă poluarea externă, care ne agresează permanent, corpul nostru formează el însuși, în mod natural, un anumit număr de toxine (radicali liberi, reziduuri din alimentatie). Autointoxicarea este provocată de o funcționare inadecvată a sistemului digestiv, de o asimilare defectuoasă a alimentelor ingerate, de pH-ul acid, de tranzitul intestinal greoi și de constipație. Toate acestea sunt cauzate de consumul excesiv al alimentelor toxice (preparate bogate în conservanți, coloranți, E-uri). Când flora intestinală este atacată, se declansează automat procesul de autointoxicare. Când aceste toxine se acumulează într-o cantitate mult prea mare, este important să ajutăm organismul să se debaraseze de ele. Beneficiile vor fi evidente: de la o senzație de bine imediată, la constituirea unui „teren“ ce va contribui la prevenirea maladiilor.

In ultimele decenii, teoria care susține că bolile sunt cauzate de toxine s-a răspândit considerabil. Iată care sunt dușmanii toxici, care duc la apariția anumitor maladii.

Toxinele

In ultimii câțiva zeci de ani, ca o consecință a industrializării și vieții tot mai sedentare, problema toxinelor care pătrund în organism a devenit din ce în ce mai gravă.  Deși corpul uman are un sistem excretor bine pus la punct, de eliminare a compușilor nocivi prin urină, fecale și transpirație, s-a constatat că el nu mai face față acestui exces de substanțe dăunătoare provenite din mâncare, apă sau chiar din aer. Imunitatea scăzută, durerile de picioare și articulații, starea de slăbiciune, durerile de cap, insomniile, amețelile, oboseala constanta, sunt doar câteva dintre efectele acumulării de toxine în organism.

Problema toxinelor nu este singura problemă cu care ne confruntăm. Peste 30% dintre români sunt intoxicați cu tot felul de metale grele, otrăvuri care scurtează viața. Ustensilele de gătit, dozele de suc, conservele, folia cu care sunt învelite alimentele și nu numai sunt posibile surse de intoxicare cu aluminiu, care afectează creierul, oasele, stomacul și pot provoca Alzheimer, Parkinson și anemie.

Legumele și fructele care arată foarte apetisant conțin arsenic, din cauza substanțelor chimice cu care sunt tratate pentru a ramane frumoase și a rezista mai mult timp. Accidental (sau chiar din apa, alimente etc, la consumarea îndelungată a unor cantități repetate) pot avea loc și intoxicații cu mercur, plumb sau cupru. Din păcate, în mod natural, metalele grele se elimină foarte greu din organism sau nu se elimină deloc.

„E“-urile

In România nu există aparate care să controleze calitatea aditivilor din alimente, produsele alimentare fiind obținute, astăzi, cu ajutorul celor mai noi procedee tehnologice, iar supraproducția și oferta foarte variată îi obligă pe producători să facă tot ceea ce este posibil pentru ca alimentul lor să aibă succes. Astfel, produsele sunt conservate pe perioade lungi, se introduc culori cât mai atractive, vitamine produse pe cale artificială etc. Conservanții, aromele, coloranții – într-un cuvânt aditivii – sunt indicați pe ambalaj cu litera „E“, urmat de un număr format din trei cifre sau patru cifre. Majoritatea cumpărătorilor nu cunosc semnificatia acestui cod. Unele dintre aceste substanțe sunt nocive, toxice, chiar cancerigene.

Oamenii de știintă afirmă că, în cantități mici, consumul lor nu constituie un pericol pentru organism. Totuși, pentru a preveni eventualele pericole, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au interzis o parte din „E“-uri. În România, laboratoarele nu pot detecta toți aditivii ce sunt introduși în alimente, iar de multe ori produsul este introdus pe piață doar prin datele furnizate de producător. Există, astfel, riscul de a nu se respecta cantitatea adaosurilor sintetice conform reglementarilor legale.

E-urile sunt acei aditivi adăugați în alimente cu rol de îndulcitori, coloranți, emulgatori, conservanți. Mulți dintre acestia erau folosiți și înainte de 1989, iar alinierea la normele Uniunii Europene a presupus folosirea codurilor de tip „E“ pentru aditivii alimentari. Numeroase organisme internaționale de sănătate au tras însă serioase semnale de alarmă cu privire la aceste adaosuri sintetice, declarându-le toxice. Folosirea lor îndelungată sau improprie poate duce, în timp, la formarea unor afecțiuni grave care nu mai pot fi tratate. Potrivit rapoartelor organizațiilor internaționale, mortalitatea în rândul populației globului, cauzată de consumul alimentelor îmbogățite cu substanțe artificiale, se află pe locul al III-lea, după consumul de droguri și medicamente și după accidentele de circulație.

In România, numărul bolnavilor de cancer se află într-o continuă creștere și se estimează că această afecțiune va deveni, în scurt timp, „boala mileniului III“ împotriva căreia nu există încă premisele că se va descoperi un antidot.

Radicalii liberi

Radicalii liberi sunt atomi sau grupuri de atomi instabili produși în urma unor fenomene normale din organism. Aceștia pot provoca daune celulelor, proteinelor și ADN-ului, modificându-le structura chimică.

Ei provin din substanțele benefice care se găsesc în corpul nostru, dar care au suferit transformări în urma proceselor naturale, ce au loc în organism. Sunt rezultatul poluarii, al acțiunii toxinelor, radiațiilor solare și al altor fenomene negative din exterior, la care suntem supusi și pe care ar trebui să le evităm.

Radicalii liberi pot rezulta și în urma unor procese normale din interiorul organismului, cum ar fi cele determinate de exercitiile fizice, mai ales dacă sunt intense. Acest lucru nu înseamnă, însă, că nu e bine să facem sport. Exercițiile fizice au multe efecte benefice asupra sănătății, iar radicalii liberi formați în urma sportului sunt blocați de către antioxidanții produși în corp.

Reacțiile ce duc la formarea radicalilor liberi se numesc reacții de oxidare sau de oxido-reducere. Moleculele diverselor substanțe din organismul nostru sunt stabile din punct de vedere chimic, adică se găsesc într-un echilibru. Unele fenomene însă le forțează să se dezintegreze în atomi sau grupuri de atomi, care le compuneau înainte. Radicalii liberi sunt tocmai acești atomi, sau părți de molecule, care au fost distruse sau dezintegrate în urma unor procese chimice la nivelul celulelor. Aceste fracțiuni de molecule nu au stabilitate chimică, ci au tendința să se ”lege” de alte molecule din jur, adică să producă ușor o reacție chimică.

Practic se întâmplă următorul fenomen. Oxigenul din aerul respirat pătrunde în plămâni, apoi în sânge, unde se întâlnește cu globulele roșii care transporta oxigenul în toate celulele corpului. Ajuns în celule, oxigenul se grupează în molecule stabile pentru a întări și a proteja celula. Insă organismul nostru este supus permanent unui bombardament cu toxine, cu radiații și alți poluanți care sparg uneori aceste molecule de oxigen și le transformă în radicali liberi. Acestia, fiind instabili chimic, nu pot rezista mult timp în aceasta stare și au tendința să reacționeze rapid cu alte formațiuni chimice din jurul lor. Adesea, ei reacționează violent chiar cu ADN-ul care se găsește în fiecare celulă a noastră. Această reacție chimică destabilizează echilibrul în care se găsea lanțul de ADN și ajunge să-l afecteze sau chiar să-l distrugă. In acest fel se produc boli grave, printre care cancerul.

Radicalii liberi ar trebui să ne preocupe în măsura în care putem evita poluanții, toxinele și aceste fenomene care ne fac rău.

Insă o mai mare atenție trebuie să acordam antioxidanților, cei care luptă cu radicalii liberi, le anihileaza acțiunea în organism și care ne protejează sănătatea.

Cum ne putem proteja organismul de toate aceste atacuri nocive?

AnionCare are soluția!

Antioxi Vita este un produs inovativ, un antioxidant puternic, extras din samburi, pielite si rahis de struguri ( cca 700mg/ml). Materia prima procesată este din culturi certificate ecologic.
Il puteti achizitiona prin reteaua AnionCare la cel mai bun pret!

Share this post