Virusul Papiloma Uman (HPV)

Virusul Papiloma Uman (HPV)

Infecția cu virsul Papiloma Uman (HPV) este foarte frecvent și poate produce leziuni la nivelul colului uterin. Specialiștii propun un stil de viață sănătos ca tratament fundamental de vindecare.

Ce este Virusul Papiloma Uman sau HPV?

HPV este un virus care infectează pielea și mucoasele genitale ale bărbaților și femeilor. Acesta se transmite prin intermediul relațiilor sexuale.

Ce tip de leziuni produce Virusul Papiloma Uman?

În cazul femeilor acest virus poate produce negi la vulvă, la vagin, anus și perineu (pielea care înconjoară toată zona genitală și anusul) și leziuni plate la nivelul colului uterin care se văd ca niște pete albe în timpul colposcopiei. La bărbați pot apărea negi pe penis, scrot, anus sau perineu.

Cum se poate detecta Virsul Papiloma Uman?

La femei leziunile produse de HPV se detectează prin intermediul examenului organelor externe, realizarea testului Papanicolau și a colposcopiei. Se poate confirma în urma unei biopsii a colului uterin.

La bărbați se detectează negii genitali prin intermediul analizării detaliate a organelor genitale sub o lumină puternică.

Toate persoanele infectate cu Virusul Papiloma Uman au leziuni?

Nu, majoritatea persoanelor care sunt infectate își activează sistemul de apărare în așa fel încât virusul dispare de pe aparatul genital lent. Poate dura între 6 luni și 3 ani. Depinde în mare măsură de starea generală de sănătate a persoanei infectate. De aceea îngrijirile generale pentru menținerea sănătății sunt importante.

Ce se întâmplă dacă Virusul Papiloma Uman persistă, dacă corpul nu-l elimină?

Când infecția persistă, un anumit procent de femei dezvoltă leziuni din cauza virusului, care sunt descoperite în timpul testelor de rutină (colposcopie și Papanicolau). Aceste leziuni inițiale sunt de obicei de grad mic, ceea ce înseamnă că încă mai este posibilă tratarea infecției virale, cu tratamentul adecvat.

Care este importanța leziunilor produse de Virusul Papiloma Uman sau HPV?

Negii genitali pe care virusul îi produce, de obicei, cresc și produc simptome deranjante precum durere sau usturime și iritație la nivelul organelor genitale. De aceea, cel mai probabil, ginecologul le va trata promt cu metode locale precum criochirurgia.

Leziunile colului uterin pe care le produce inițial HPV-ul sunt de grad mic și răspund bine la schimbul de obiceiuri, ceea ce înseamnă o viață mai sănătoasă.

De aceea este bine să se facă un control medical la fiecare 6 luni, pentru a se indica schimbări ale stilului de viață, care să ușureze tratarea leziunilor prin intermediul unui bun răspuns imunologic al organismului. Există posibilitatea ca un număr mic de femei să sufere leziuni de grad mare sau chiar există riscul îmbolnăvirii de cancer de col uterin.

De aceea este foarte important să se efectueze un control ginecologic strict, pentru a preveni acest lucru.

Ce tratament există pentru Virsul Papiloma Uman? Se poate vindeca?

Tratamentul leziunilor de grad mic constă într-o serie de măsuri precum:

– Odihnă suficientă (8 ore de somn în fiecare noapte).

-Realizarea de exerciții fizice (acest lucru va întări imunitatea).

– Alimentație adecvată (aportul de vitamine, minerale și alți nutrienți, de asemenea, îmbunătățesc răspunsul imunologic).

– Menținerea unei greutăți sănătoase (atât obezitatea, cât și greutatea scăzută diminuează apărarea noastră).

– Diagnosticarea și tratarea oricărei alte boli precum diabet, hipotiroidism, anemie, etc.

Dar cel mai important este să nu se fumeze, să nu se abuzeze de substanțe și să se mențină o viață sexuală sănătoasă. În urma tuturor acestor recomandări, 90% dintre femei se vindecă de infecția cu HPV și de leziunile pe care virusul le-ar putea provoca. În caz contrar, medicul va sugera eliminarea leziunilor colului uterin prin intermediul tratamentelor locale. Se elimină leziunea printr-o procedură de electrocauterizare sau prin criochirurgie (se congelează țesutul ca mai apoi să se desprindă precum o coajă uscată)

Prezervativul previne infecția cu Virusul Papiloma Uman?

Din păcate, prezervativul nu oferă o protecție eficientă contra HPV. Acest lucru se datorează faptului că infecția în cazul femeii se extinde de la nivelul colului uterin la nivelul vulvei, anusului si uneori chiar coapsei, iar la bărbat se extinde de la penis, anus și scrot. Este de la sine înțeles că prezervativul nu acoperă toate aceste domenii. Singura modalitate de a preveni infecția este de a micșora cât mai mult posibil numărul partenerilor sexuali sau să se opteze pentru abstinență.

Nu există o analiză care să determine dacă o persoană este infectă cu virusul. Infecția cu HPV este foarte frecventă, și pentru a provoca leziuni, acest virus profită de neglijarea sănătății noastre.

Dacă nu fumezi, dormi bine, te alimentezi sănătos, faci exerciții fizice, ai o viață sexuală sănătoasă și mergi în fiecare an la ginecolog, poți să îți menții sănătatea și să nu ai leziuni provocate de acest virus.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *